GeriKelebek Türkiye’nin en iyi birahaneleri
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Türkiye’nin en iyi birahaneleri

Türkiye’de yıllarca birahane deyince akla salaş, kadınların pek uğramadığı, sigara dumanına boğulmuş mekanlar geldi. Şimdi, bira üreticilerinin de sponsorluğuyla modern bir görünüme kavuşuyorlar. Büyük kentlerde Alman bira evlerine, İngiliz publarına rastlanıyor. Bu hafta büyük jüriye Türkiye’nin en iyi birahanelerini sorduk. En iyi 10 listesinde sadece klasik birahaneler değil, canlı müzik yapılan publar, birasını kendi üreten yerler de var.

EN İYİ 10

1. Taps - İstanbul
2. Me Gusta - İstanbul
3. Alman Biraevi- İstanbul
4. The Pub- Ankara
5. Sirena- İzmir
6. Bierstube- İstanbul
7. Beyoğlu The North Shield
8. Old English Pub- İstanbul
9. Kalyon - İzmir
10. Gümüşat - Adana


TAPS

Kendi birasını kendisi üretiyor


Teşvikiye’de 3 katlı bir binası bulunan Taps, sadece kendi ürettiği birayı satıyor. Sahipleri Bahadır ve Alpaslan Karahanoğlu. İki sene önce açılan mekanın barı 80, restoranı 120 kişilik. Üst katında arpa değirmeni, orta katında bira üretim tankları, alt katında ve bodrumunda da bira bekleme ve servis tankları var. Ürettikleri birayı taze olarak satıyorlar. Bu güne kadar stout, ale, lager, hefeweizen wheat bear gibi 22 çeşit bira üretmişler. Bira musluklarında bu çeşitler arasından dönemden döneme seçilen 4 çeşit bulunuyor. Filtre edilmiş veya edilmemiş değişik tatlarda biralar yapıyorlar. Üretim için tüm malzemeyi Almanya’dan getiriyorlar, bira ustası da Almanya’dan gelen Tobias Palmer. Taps’te biranın yanında İtalyan ve Amerikan mutfağından yemekler var. Midyeleri, ‘Taps Steak’leri ve Portobello pizzaları en tutulan yemekleri. Pizza hamuru mayasında ve birçok yemekte bira kullanılıyor. 250 ml’lik en küçük boy biraları 6 milyon; 500 ml.’lik biraları 8 milyon lira. Tel: (212) 296 20 20


ME GUSTA

Yeni birahane konseptinde bir ilk


‘Me Gusta’ İspanyolca ‘hoşlanıyorum’ anlamına geliyor. Efes Pilsen’in, Birahaneleri İyileştirme Projesi’nin ilk denemesi olan Me Gusta; Efes, Beck’s ve Miller markalarının çeşitlerini satıyor. Sahibi Vedat Akkaya. Dünya mutfağından tatlar sunan Me Gusta’nın mönüsünde Meksika yemekleri ağır basıyor. Dürüm şeklindeki biberli Meksika yemeği fajitaları, spagettileri ve Topkapı pizzaları çok tutuluyor. Tüm et ve tavuk ürünlerini kömürlü ızgarada pişiyorlar. Hijyene büyük özen gösterilen mekan 250 kişi kapasiteli. 200 metrekare mutfak, 600 metrekare restoran-birahane alanı bulunan Me Gusta’da müşteriler ücretsiz Amerikan bilardosu da oynayabiliyor. Her gün bir DJ müzik yapıyor. Mekanın iki dev sinevizyon cihazı var. Bira dışında da her tür alkollü içkiyi satan Me Gusta’da en çok tutulan bira olan Efes Pilsen’in fıçı birası 4 milyon 750 bin lira. Tel: (212) 252 90 46


ALMAN BİRAEVİ

Müze olacakken bira evi oldu


Alman Biraevi 1996 yılında bira müzesi yapılmaya çalışılan sonra bu girişimin başarısız olmasıyla sadece birahaneye dönüşen bir mekan. Beyoğlu’nda aynı sokakta yer alan Cadde-i Kebir’in sahipleri tarafından işletiliyor ve aynı mönüye sahip. İtalyan ve Fransız usulü yemeklerden Kebir Kebap, Kebir Spagetti en çok tutulan yiyecekler. Alman Biraevi’nde Efes Pilsen, Tuborg, Carlsberg, Corona, Rolling Rock, Ice Beer, Grolsch, Heineken gibi 20’nin üzerinde değişik bira çeşidi bulunuyor. Fıçı birada sadece Tuborg satan Alman Biraevi 300 kişi kapasiteli. Çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi geceleri canlı alternatif rock müziği çalınıyor. Cuma ve cumartesi geceleri 10 milyon lira giriş ücreti alınıyor, fiyata bir yerli içki dahil. Fıçı Tuborg biranın fiyatı da haftaiçi 3 milyon lira iken haftasonu 4 milyon lira. Tel: (212) 293 75 65


THE PUB

Özel promosyonlar var


The Pub’da cuma ve cumartesi günleri adım atılacak yer bulunmuyor. İki kattan oluşan ve iki yıl önce açılan barın Atakule manzaralı terası var. 200 kişi oturma kapasiteli ama 600 kişi alabiliyor. Mekanda büyük bir sinevizyon ekranı, şömine ve yedi tane dart tahtası bulunuyor. İngiliz birahanelerini andıran The Pub’ta 100’e yakın içki çeşidi mevcut. Budwiser, Corona, Sol, Killkenny, Labatlce, Grolsch, Carlsberg ve Tuborg olmak üzere sekiz çeşit de bira var. Akşam saat 19.30’a kadar Happy Hour uygulaması dahilinde, içilen içkinin ikincisi ücretsiz. Her hafta başka bir içkide de yüzde 25 indirim yapılıyor. Sarhoş olup olmadığınızı kontrol etmek için bir alkolmetre bile var. Tel: (312) 442 38 44


SİRENA

Kordon’daki deniz kızı


Kordonboyu’nda Servet Başak ve Altan Yumrukçu’nun sahibi olduğu Sirena, 1976’dan beri hizmet veriyor. Mitolojide yarı kadın, yarı balık olan denizkızı anlamına gelen Sirena, bahçesiyle birlikte aynı anda 350 kişiyi ağırlayabiliyor. Tüm ithal içkilerin yer aldığı barının yanı sıra Efes Pilsen, Beck’s ve Miller bira satılıyor. Efes Pilsen’in şişesi 3.5 milyon lira. 14 personelin görev yaptığı Sirena’nın dekorasyonu da 28 yıldır hiç değişmemiş. Prof. Dr. Doğan Tuna’nın yaptığı düzenleme oldukça ferah. Orta yaş ve üzeri müşteri kitlesine sahip. Balık hariç her türlü yemek var. Çerkezköy sosisleri ise spesiyal. Fiyatı 5 milyon lira. Tel: (232) 421 33 86


BIERSTUBE

Almanca bira evi demek


Polat Renaissance Otel’de 11 yıllık bir mekan. Adı Almanca ‘bira evi’ anlamına geliyor. 150 metrekarelik 100 kişi kapasiteli mekan Alman tarzı ahşap dekorasyonlu. Fıçı birada Efes satan Bierstube, yakında Becks fıçı satmayı da planlıyor. Şişe olarak Efes çeşitleri, Beck’s, Miller, Bud, Calsberg, Hollanda birası Grolsch, Meksika birası Corona ve alkolsüz bira olarak Alman birası Clausthaler bulunuyor. Akşam 5’ten gece 2’ye kadar açık. Batı’da bir gelenek olan happy hour uygulamasıyla, akşam 5’ten 8’e kadar tüm içeceklerde yüzde 25 indirim uygulanıyor. Yeşilyurt’un denizi ve otelin havuzunu görüyor. Cumartesi günleri açık büfesi, cuma ve cumartesi geceleri slow canlı müzikleri var. Mönü Alman yemekleri ağırlıklı. Efes fıçı bira 8 milyon 500 bin, Beck’s 12 milyon 500 bin lira. Tel: (212) 414 18 00


BEYOĞLU THE NORTH SHIELD

Akşamları tarife değişiyor


Beyoğlu AFM Fitaş sinemalarının içinde bulunan North Shield, İstiklal Caddesi’ne bakıyor. North Shield’ın Türkiye genelindeki 15 mekanından biri olan pub’da 14 çeşit bira var. Efes Pilsen, Tuborg, Carlsberg, Beck’s, Bud, Sol, Fosters, Kilkenny, New Castle, Mc.Ewans’theakton, Cube gibi biralar arasında Efes Pilsen, Carlsberg ve Tuborg fıçıdan da satılıyor. Ale denilen İngiliz biraları çok seviliyor. Şömineli, 2 katlı ve 300 kişi kapasiteli mekanda plazma TV’lerden maç izlenebiliyor. Hafta içi sabah 11.00-01.00, cuma-cumartesi 11.00-04.00 arası açık. Çarşamba, cuma ve cumartesi günleri DJ tarafından underground müzik çalınıyor. İtalyan ağırlıklı yemekler var. En ucuz biraları olan Efes Pilsen fıçı, gündüz 4,5 milyon, saat 16’dan sonra 6,5 milyon lira. Tel: (212) 245 21 62


OLD ENGLISH PUB

Bira yanında fish and chips


Bağdat Caddesi’nde 5 yıldır faaliyette. 170 kişi kapasiteli. Efes Pilsen, Bud, Sol, Kilkeny, Fosters, Labotice, Becks, Miller biralarının çeşitlerini satıyorlar. Yemekte, biftek çeşitleri olan New York steak, Manchester steak; tavuk yemeklerinde özel sosa yatırılmış kemiği alınmış yanında bol garnitür ile servis edilen tavuk but lady Luisiana en çok tercih edilenler. İngiliz geleneksel yemeği fish and chips de sunan Old English Pub’da Robin Hood burger çok seviliyor. Mekanın yenilen dekoru ve ikinci kattan sunduğu Bağdat Caddesi manzarası da müşteri çekmesine yardımcı oluyor. Bar üstünde yer alan plazma televizyonunda İngiltere ve Türkiye lig maçları yayınlanıyor. İthal biralardan en çok satan Bud 7 milyon 500 bin lira, Efes fıçı bira ise 4 buçuk milyon lira. Tel: (216) 385 25 04


KALYON

Şöhreti İzmir’i aştı


Alsancak’ın en eski birahanelerinden Kalyon, bu yıl 26. yaşını kutladı. Zafer ve Haluk Olcay kardeşlerin sahibi olduğu Kalyon, pazar hariç haftanın her günü 10.00-24.00 saatleri arası hizmet veriyor. İthal içkilerin yanı sıra tombul şişede Efes Pilsen, Beck’s ve Miller biraları var. Efes Pilsen’in şisesi 3.5 milyon lira. Bahçesiyle birlikte 150 kişi kapasiteye sahip Kalyon’da altı personel görev yapıyor. Dekorasyonu ahşap ağırlıklı ve çıkma gemi parçalarıyla donatılmış. Öğlen set mönü, akşam kalamar, karides, midye tava çeşitlerinin yanı sıra bonfile sarma, Çin usulü piliç spesiyalleri arasında. İzmir’in yanı sıra Kalyon’un ünü İstanbul ve Ankaralılar tarafından da biliniyor. Tel: (232) 421 53 40


GÜMÜŞ AT

Bira içerken satranç oynayın


Gümüşat’a bir bardak bira içmek için girip, usta bir satrançcı olup çıkabilirsiniz. Çünkü, buradaki herkes satranç oyuncusu. Eğlence mekanlarının yoğunlukta olduğu Sular semtindeki Gümüşat bu özelliğiyle sıradanlıktan sıyrılıp, özel bir mekan kimliğini kazanmış 20 yıldır. Sahibi Adanaspor’un eski futbolcularından Vedat Bayraktar. Merhum gazeteci Peyami Safa Maracı’nın teşvikiyle 18 yıldır düzenli olarak Gümüşat Satranç Turnuvası düzenleniyor. Biranın dışında diğer alkollü içkiler de var Gümüşat’ta. Mönüde aperitifler, köfte, piliç şiş, et şiş, piliç sote, et sote, sosis tava var. Efes Pilsen fıçı birasının bardağı 2.5 milyon, Miller bira ise 3 milyon lira. Tel: (322) 454 18 47

GURMELERDEN, GAZETECİLERDEN VE MÜDAVİMLERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

Tolga Akyıldız - Hürriyet Gazetesi müzik yazarı
Oğul Türkkan - Ankaralı gurme
Yaşar Aksoy - Araştırmacı, gazeteci
Nur Çintay - Life Dergisi yayın yönetmeni
Kanat Atkaya - Hürriyet Gazetesi yazarı
Haluk Levent - Rock müzik şarkıcısı
Mehmet Ali Alabora - Oyuncu
Can Utkan - DJ Yakuza
Tayyar Zaimoğlu - Adanalı gurme
Werner Schmidt - Alman Goethe Enstitüsü Dil Bölüm Başkanı

Yorumları Göster
Yorumları Gizle