Türkiye’nin en iyi 10 pizzacısı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 pizzacısı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 16, 2004 00:00

Napolili fırıncılar bundan 250 yıl önce, ince hamurun üzerine birtakım malzemeler koyarak, fakir insanlar karınlarını doyurabilsin diye basit yiyecekler piÅŸiriyorlardı. Bu hamurlu yiyecek çok lezzetliydi ve zamanla soyluların da ilgisini çekti.Ä°talya Kraliçesi Margherita (1851-1926) domates, mozarella peyniri ve maydonozdan oluÅŸan ve pizza adı verilen bu yiyeceÄŸi çok sevmiÅŸti. Pizza, aynı zamanda Ä°talya bayrağının üç rengi yeÅŸil, kırmızı ve beyaz renklerini taşıdığından ülkenin simgesi haline geldi ve adı ‘Pizza Margherita’ olarak anılmaya baÅŸlandı. Sonra malzeme bakımından çeÅŸitlendi tabii. Bugün deniz ürünlüsünden, vejetaryenine, üzerinde binbir türlü ÅŸarküteri ürünü bulunanına kadar onlarca çeÅŸit pizza var. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’de pizzanın en iyi 10 adresini sorduk. Pizza nerede odun fırınında piÅŸiyor, nerenin ünlü müdavimleri var, hangi pizzacıya paparazzilerin girmesi yasak öğrenmek isterseniz iÅŸte en iyi 10. EN Ä°YÄ° 101. Mezzaluna-Ä°stanbul2. Spazio-Ä°stanbul3. Il Piccolo-Ä°stanbul4. Lokanta-Ä°stanbul5. Papermoon-Ä°stanbul6. Güverte-Ä°stanbul7. Venedik Pizza-Ä°zmir 8. Mezzaluna-Ankara9. Pizza Pan-Adana10. Pizza Pizza-Ä°zmirMEZZALUNA21 çeÅŸit pizza var1995 yılının mart ayında TeÅŸvikiye’de hizmete giren Mezzaluna’nın Ä°talyanca anlamı ‘yarım ay’. Logosu da yarım ay ÅŸeklinde. Ä°talyan restoranı hafta içi 12.00-23.30, haftasonu 12.00-24.00 arasında açık. Zengin bir ÅŸarap mönüsüne sahip. Mezzaluna’da 21 çeÅŸit pizza servis ediliyor. En iddialı olanı Mezzaluna Pizza. Ãœzerinde jambon, mantar, ızgara patlıcan, mozarella peyniri ve domates sosu var. BaÅŸlangıçlardan deniz mahsulleri salatası ve carpaccio tavsiye ediliyor. Odun fırınında piÅŸmiÅŸ ince hamurlu Ä°talyan pizzalarından deniz mahsullü, sebzeli ve proÅŸutolu olanları çok beÄŸeniliyor. Tek porsiyon pizzanın fiyatı 17 milyon lira civarında. Kredi kartları geçerli. Müdavimleri arasında Deniz Seki, Candan Erçetin, Sertab Erener, Ä°brahim Kutluay, Demet Åžener, futbolcu Cordoba var. Tel: (212) 231 31 42SPAZÄ°OGözünüzün önünde hazırlanıyorHyatt Regency Ä°stanbul Oteli bünyesinde bir Ä°talyan restoranı. Ä°talyan ÅŸef Saulo Bacchilega yönetiminde çalışıyor. ÖzelliÄŸi, bir hamur ustasının odun ile yanan fırında pizzaları piÅŸirmesi. Pizzalar bu tezgahta konukların gözü önünde hazırlanıyor. Müşteriler hangi malzemeleri isterse pizza ona göre servis ediliyor. Bu nedenle de çeÅŸit sayısı sınırsız. Restoran, 120 kiÅŸilik. İçeriye paparazzilerin alınmaması nedeniyle ünlülerin ve iÅŸadamlarının tercih ettiÄŸi bir mekan. Pizza fiyatları 18-25 milyon arasında. Yaz aylarında yeÅŸillikler içerisindeki bahçesinde müşterileri ağırlıyor. Hafta içi her gün 19.00- 23.00, haftasonu ise 19.00-23.30 saatleri arasında açık. Pazarları kapalı. Tel: (212) 368 12 34IL PICCOLOPeynir üste malzeme altaIl Piccolo, ince kıtır hamurlu veya Chicago usulü yüksek kenarlı pizzaları ile tanınıyor. Kapalı pizza diye de tanımlanan yarım ay ÅŸeklinde (calzone), ince hamurlu (thin) ve kalın hamurlu (pan) olmak üzere 3 çeÅŸit pizza hamuru var. Ancak herkes istediÄŸi malzemeleri ile kendi pizzasını yaratıyor. Lezzetinin sırrı hamurun üzerine peynirden önce malzemelerin konması. Ãœstteki peynir malzemelerin kurumasını engelliyor. En fazla tutulan pizzaları Beach adı verilen sucuk, sosis, mantar, yeÅŸil biber ve bol peynirli olanı. Mekan 75 kiÅŸi kapasiteli, 50 kiÅŸilik de bahçesi var. Ä°nce pizzalar ve calzoneler 8,5 milyon, kalın pizzalar 11 milyon lira. Haftanın 7 günü 11.00-24.00 arasında açık. Tel: (216) 369 64 43LOKANTAHamuru kepekli pizzaAkdeniz yemekleri ve pizza yapan Lokanta, 70 kiÅŸi kapasiteli. 10 kiÅŸilik Amerikan bar bölümünde de atıştırmak olası. Rezervasyon ÅŸart. Lokanta’da 6 çeÅŸit pizza servis ediliyor. En beÄŸenilen pizzaları karamilize ve chevre adını taşıyanlar. Karamilize, fesleÄŸenli keçi peyniri, soÄŸan, taze otlar ve domatesten yapılıyor. Fiyatı 18 milyon lira. DiÄŸer pizzaların fiyatları 12- 18 milyon arasında deÄŸiÅŸiyor. Pizzaların en büyük özelliÄŸi hamurlarının kepekli olması ve taÅŸ fırında yapılması. Pazar hariç her gün 12.00-15.00, 19.00-01.00 arası açık. Kapanış saati haftasonu 04.00’e kadar uzuyor. Tel: (212) 245 60 70PAPERMOONGünün pizzasını mutlaka sorunDünya çapında bir restoranlar zinciri olan Papermoon sofistike iç mekan tasarımı, dingin atmosferi ve lezzetli pizzaları ile ünlü. Haftanın 7 günü 12.00-24.00 arası servis var. Yazın bahçesi de açılıyor. AkÅŸam yemeÄŸi için rezervasyon ÅŸart. 140 kiÅŸi kapasiteli. Mönüsünde 15 çeÅŸit pizza var. Bunlara ek olarak her gün deÄŸiÅŸik bir pizza üretilerek ‘Günün Pizzası’ adı altında servis ediliyor. En gözde pizzası Pizza Valltellina. Hamurun üzerine mozzarella ve permasan peyniri, kurutulmuÅŸ sığır eti ve roka yaprakları konuyor. Fiyatlar 20-28 milyon lira arasında. Deniz mahsullü olanların fiyatları ise 32 milyon liraya kadar çıkıyor. Tel: (212) 282 16 16GÃœVERTEDeniz mahsullüsü ünlüKadıköy Moda’da bulunuyor. Kapı tasarımında ve iç dekorasyonunda deniz konsepti kullanılmış. Restoranda 4 çeÅŸit pizza var. En beÄŸenileni Güverte adını taşıyan deniz mahsullü pizza. İçinde kaÅŸar peyniri, karides, kalamar, ton balığı, yeÅŸil biber ve soÄŸan var. Dileyen kendi pizzasını yaratabiliyor. Küçük boy pizzaların çapı 21 santim, fiyatı 8 milyon lira. Büyük boy büyük pizzaların çapı 26 santim, fiyatı 9 milyon lira. Güverte 35 kiÅŸi kapasiteli. 35 kiÅŸilik de bahçesi var. Hafta içi her gün 11.00, cumartesi 10.00, pazarları da 09.00’da açılıyor. Her gece saat 24.00’te kapanıyor. Evlere paket servisi var. Tel: (216) 330 89 29VENEDÄ°K PÄ°ZZA25 yıldır Ä°zmir’deYaklaşık 25 yıl önce Alsancak’ta, bir yıl sonra da Bostanlı’da açılan iki restoran Ä°zmirlilerin uÄŸrak mekanı. Unu Konya’dan, sosis, salam, sucuk Ä°stanbul Şütte’den geliyor. KaÅŸar peyniri kendi imalatları. Pizzalar 4 milimetre inceliÄŸinde. Mönüde 26 çeÅŸit pizza var. Listenin gözdesi, domates sosu, mozarella, jambon, salam, sosis, yumurta, mantar, yeÅŸil biber ve siyah zeytinle yapılan spesiyal. Fiyatı 9.5 milyon lira. Pizza con peperoni el funghi, deniz mahsullü, ton balıklı, somonlu, midye ve kalamarlı pizzaları da tercihler arasında. Fiyatları 12-5.5 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Tel: (232) 422 18 26MEZZALUNAFırını Ä°talya’dan gelmiÅŸFloransalı mimar Roberto Magris’in dekore ettiÄŸi Mezzaluna’da 25 pizza çeÅŸidi bulunuyor. Jüri üyemiz OÄŸul Türkkan’ın söylediÄŸine göre Ankara Mezzaluna’nın pizzaları, Ä°stanbul’dan daha lezzetliymiÅŸ. Pizzalar Daniel Evangelista adında bir Ä°talyan aşçıbaşı tarafından yapılıyor. Özellikleri ise el açımı ince bir hamura sahip olmaları ve Ä°talya’dan gelen bir odun fırınında piÅŸirilmeleri. Pizzalar sipariÅŸ verildikten en geç beÅŸ dakika sonra servis ediliyor. Yerli salam, sucuk gibi ÅŸarküteri ürünleri kullanılmıyor. Onun yerine Napoli salamı, Parma ve Cotto jambonu gibi Ä°talyan ÅŸarküteri ürünleri yer alıyor. Mönüsünde kapalı pizzalar da var. 12.00 - 24.00 saatleri arasında hizmet veren Mezzaluna’nın Ankara’da iki ÅŸubesi bulunuyor. Tel: (312) 467 58 18-19, 266 13 59PÄ°ZZA PANPizza alana ikincisi bedavaBu yıl 10. yılını kutlayan Pizza Pan, kuruluÅŸ yıldönümü etkinlikleri kapsamında ’Bir pizza alana ikincisi bedava’ kampanyası yapıyor. Müşteriler kendi pizzalarını kendileri yaratabiliyor. Pizza Pan’ın özelliklerinden biri pizzanın tavada hazırlanması. Hamurun üzerine müşterinin isteÄŸine göre mozarella peyniri, ton balığı, sosis, salam, sucuk, kıyma, mantar, siyah zeytin, yeÅŸil biber gibi malzemeler yerleÅŸtiriliyor. Pizzaların fiyatı 5 milyon 750 bin lira ile 13 milyon 500 bin lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Tel: (322)453 30 56PÄ°ZZA PÄ°ZZATam 48 ÅŸubesi var1995 yılında kurulan Pizza Pizza’nın, Türkiye genelinde 48 ÅŸubesi var. Ä°zmir’in Torbalı ilçesindeki 4 bin metrekarelik tesislerde, tüm ürünler TSE belgesi ile üretiliyor, buradan ÅŸubelere gönderiliyor. Pizza Pizza Türkiye genelinde 300 ÅŸubeye ulaÅŸmayı hedefliyor. Mönüsünde 10 çeÅŸit pizza var. Pizzalar small, medium, large, jumbo olmak üzere dört çeÅŸitten oluÅŸuyor. Ayrıca tek parçalık dilimler halinde de satılıyor. Fiyatları 3 milyon ile 17 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Tel: (232) 853 90 30.Gurmelerden ve gazetecilerden oluÅžan büyük jüri seçtiAhmet Örs-Gusto Dergisi yazarı, gurmeMehmet YaÅŸin-Gezgin yazar, gurmeYalçın Manav-Mutfak Profesyonelleri DerneÄŸi BaÅŸkanıSemih Soner-Mutfak Dostları DerneÄŸi BaÅŸkanıMustafa OÄŸuz-Ä°ÅŸadamı, gurmeDonatella Piatti-GazeteciOÄŸul Türkkan-Ankaralı gurmeÅžerif Yenen-Turist Rehberleri BirliÄŸi BaÅŸkanıAhmet GüzelyaÄŸdöken-Ä°zmirli gurmeTayyar ZaimoÄŸlu-Adanalı gurmeÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!