TÜRKİYE’NİN 2009 KAYAK VE KAPLICA MERKEZLERİ

Güncelleme Tarihi:

TÜRKİYE’NİN 2009 KAYAK VE KAPLICA MERKEZLERİ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2009 00:00

Sömetr tatili yaklaşıyor. Kar ve kaplıcaların tadını çıkarmanın tam zamanı. Ekonomik kriz nedeniyle kayak tesislerinde, termal merkezlerde geçen sezona oranla doluluk oranlarında yüzde 30’a varan düşüş yaşanıyor. Çoğu işletme fiyatlarını dondurdu, sömestr ve sonrası için özel kampanyalar hazırladı. Türkiye’nin kayak ve kaplıca merkezlerindeki son durumu, tatil fırsatlarını yansıtacağımız yazı dizisine Marmara Bölgesi’nden Bursa ve Yalova’yla başlıyoruz.

BURSA YALOVA

BURSA OYLAT KAPLICALARI

Tesis sayısı 22’ye ulaştı kampanyalar müşteri artırdı


TESİSLER: Marmara Bölgesi’nin en güzel kaplıca bölgelerinden, Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Oylat’ta irili ufaklı 22 işletme var. En küçük oteli 12 odalı, en büyüğü 98. Ayrıca apart daireler, pansiyonlar bulunuyor. Orman ve sarp vadilerle çevrili kaplıcaların civarı doğal sit bölgesi, oteller dar bir alana sıkışmış. Toplam yatak kapasitesi 1500 civarında.
/images/100/0x0/55eb676af018fbb8f8bee621


FİYATLAR: Krize rağmen doluluk geçen yıla oranla yüzde 7 arttı. Bunda işletmelerin başlattığı kampanyaların, fiyatları sabitlemelerinin etkisi olmuş. Otellerin neredeyse tamamı geçen sezonun fiyatıyla çalışıyor. Bazı otellerde kişi başına 395 YTL’ye beş gün, yarım pansiyon konaklamak bile mümkün. Peşin ödemelerde yüzde 10 indirim, kredi kartına 12 aya varan taksitler uygulanıyor. Çift kişilik odaların, yarım pansiyon günlük fiyatları hafta sonunda yükseliyor. İşte birkaç örnek: Çağlayan Oteli (125-140 YTL), Yeni Çağlayan (150-180 YTL), Aşiyan (140-160 YTL), Büyük Otel (110 YTL), Green Termal (120 - 140 YTL)

YENİLİKLER: Dört yıldır yeni tesis açılmayan Oylat’ta, temmuzda 88 odalı Yeni Çağlayan Oteli hizmete girdi. Otel bölgeye ilgiyi artırdı. İki jakuzili kapalı termal havuz, özel aile kabinleri, saunalar, spor aktiviteleri, geniş kapsamlı SPA merkezi, masaj ve güzellik salonları bulunuyor. Ayrıca 40-300 kişi alabilen 3 salonu var. Odalarında kaplıca suyu akıyor, tamamı balkonlu. Oylat, 2007’de turizme kazandırılan ünlü mağarası için bu yıl tanıtım hamlesi başlattı. Türkiye’nin üçüncü büyük mağarasında bol miktarda sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları bulunuyor. Kışın dondurucu soğukta bile, 633 metrelik mağaranın derinleri terletecek kadar sıcak. Ayrıca Oylat Şelalesi’ndeki yürüyüş parkurları yeniden düzenlendi.

ARMUTLU TERMAL MERKEZİ

300 YTL’ye altı gece apart keyfi

/images/100/0x0/55eb676af018fbb8f8bee623

TESİSLER: Yalova’ya 55 kilometre uzaklıkta. Erdilli Otel ve İhlas Tatil Köyü olmak üzere iki tesis var. Sudan çıkan gazlar teneffüs edilerek uygulanıyor. Suyunun yerden çıkış ısısı 76.5 derece, havuz ve banyolara veriliş ısısı ise 38-40 derece. Erdilli Otel, 100 oda, 4 süitte, toplam 250 yataklı. İhlas Tatil Köyü ise kullanılmayan devre mülkleri apart otel olarak kiralıyor. Şu anda 50-105 metrekare arasında 350 daire kiralık.

FİYATLAR: Armutlu’daki işletmeler krizden etkilenmedi. Erdilli Otel’de iki kişi tam pansiyon 130 YTL’ye konaklıyor. Havuz, banyo, spor salonunu ücretsiz, fizik tedavi ünitesini 35 TL’ye kullanabiliyor. İhlas, kampanyada. Altı gecelik apart fiyatları 300-350 YTL arasında. Sömestre döneminde fiyatlar artacak.

YENİLİKLER: Erdilli Otel yeni yıla halı, perde, koltuk ve spor salonunu yenileyerek girdi. İhlas Tatil Köyü ise 85 - 105 metrekarelik dairelerden oluşan yeni bir blok inşa etti.

ULUDAĞ

Sömestrde otellerin yarısı şimdiden doldu

TESİSLER: Uludağ’da kamu kuruluşu niteliğinde 12 konaklama tesisiyle özel sektöre ait 15 otel bulunuyor. Bursa’ya 30 kilometre mesafedeki bölgeye ulaşım taksi dolmuş, taksi, minübüs, teleferikle sağlanıyor. Pist sayısı 11, en uzun pist ise 2000 metre. 13 mekanik tesis var. Yedi telesiyej ile altı teleksi tesisi saatte toplam 10 bin kişiye hizmet
/images/100/0x0/55eb676af018fbb8f8bee625
verebiliyor. Kayak mevsimi 15 Mayıs’a kadar sürüyor. Ayrıca Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait iki kayak evi ile iki telesiyej tesisi bulunuyor. Kayak alanı iki bölgeye ayrılmış. Birinci Bölge, otel ve kayak tesislerinin ilk kurulduğu alan. Diğeri yeni alan. Oteller ve eğlence tesisleri Birinci Bölge’de yoğunlaşmış. Bu bölgede Grend Yazıcı, Ağaoğlu My Resord, Atasu, Alkoçlar, Beceren, Genç Yazıcı, Büyük Uludağ, Kervansaray, Le Chalet, Aydın Yıldız, Uslan, Karkay, Kar Otel, Ergün, Ulukardeşler gibi 17 otel bulunuyor. Kartanesi ve WoW Otel gibi konaklama yerleri ise İkinci Bölge’de. Uludağ otellerine Turizm Bakanlığı’nca en fazla dört yıldız veriliyor. Ama çoğu beş yıldız konseptine göre çalışıyor.

FİYATLAR: Geçen sezona göre, bu sene kar daha fazla. Buna karşın dolulukta yüzde 20 dolaylarında düşüş yaşanıyor. Tesisler bölgeye ilgiyi artırmak için kredi kartına 12 taksit yapıyor. Ücretlere bu yıl zam yapılmamış. Geçmişte tek gecelik müşteri kabul etmeyen tesisler, kriz nedeniyle politika değiştirmiş. 25 Ocak - 8 Şubat arasındaki sömestr tatili için şimdiden otellerin yarısı dolmuş durumda. Ayrıca geçen yıllara oranla, gruplara çok daha iyi indirimler sağlanıyor. Otellere tek tek fiyat sormak yerine tur acentası üzerinden rezarvasyon yaptırmak daha akılcı olabilir. Sömestre döneminde kişi başı geceleme ücreti 240 - 500 YTL arasında.

YENİLİKLER: Bölgede epey zamandır yenilik yoktu. Ağaoğlu My Resord Otel, yaz aylarında genel alanlarını, odalarını yeniledi. Kapalı havuz büyütüldü. Çocuk oyun alanı genişletildi, 10 çocuk bakıcısından oluşan bir ekip, ayrıca çocuk kulübü ve büfesi kuruldu. Kışın kış sporlarının yapılabildiği otelde, yazın dört toplantı salonunda seminer, organizasyonlar, açık alanlarında turnuvalar düzenlenebiliyor.

YALOVA TERMAL KAPLICALARI

Yeni otel yakında açılıyor


TESİSLER: Yalova’ya 12 kilometre uzaklıkta. 3600 dönümlük orman arazisi içinde 1600 dönüme yayılmış. Çamlık, Çınar, Termal adlı üç otel ve apartlar yer alıyor. Antik Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eşsiz eserler bırakmış Termal’e. Örneğin Valide Banyo, 1600 yıl önce Bizans Kralı Büyük Konstantin tarafından yaptırılmış.
/images/100/0x0/55eb676af018fbb8f8bee627
Restore ettiren Sultan Abdülmecit, burada tedavi gören annesi Bezm-i Alem Valide Sultan’ın adını vermiş. Atatürk’ün "geleceğin su şehri" olarak gördüğü tesiste şifalı sular, masaj, manuel terapi, parafin ve akupunkturdan yararlanabilirsiniz. Spor salonları, yürüyüş ve koşu parkurları mevcut. Yürüyüş mesafesindeki Gökçedere baraj gölü, şelalesi görülmeye değer. Çevredeki Üvezpınar, Gökçedere, Yenimahalle, Ortaburun, Akköy gibi doğa harikası köyleri ziyaret edebilirsiniz. 19. yüzyıl sonlarında yapılan Çınar Otel, 1982’de restore edilmiş. 17 oda, 1 süitte toplam yatak sayısı 36. Çamlık Otel ise 83 odalı ve 166 yatak kapasiteli. Termal’de ayrıca ikisi lüks, toplam altı apart daire bulunuyor.

FİYATLAR: Geçen sezona oranla müşteri sayısı yüzde 20 arttı. Bayram ve yılbaşında tamamen doluydu. Artışta kampanyaların etkisi var. Fiyat artışı yapılmadı. Hafta içinde indirim uygulanıyor. Grup indirimleri artırıldı. Çift kişilik odaların fiyatı kahvaltı dahil 154, yarım pansiyon 204, tam pansiyon 254 YTL.

YENİLİK: Yapımına beş yıl önce başlanan "T" şeklindeki Termal Otel yakında hizmete girecek.

BURSA ÇEKİRGE TERMAL MERKEZİ

Kayak artı kaplıca kampanyası


TESİSLER: Bursa’da Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca ruhsatına sahip 15 işletmeden 14’ü Osmangazi ilçesinin Çekirge
/images/100/0x0/55eb676af018fbb8f8bee629
semtinde. Kent merkezine beş kilometre mesafedeki otellerin çoğunluğu üç, dört, beş yıldızlı. Kaplıcaları günübirlik kullanıma açık. Bir zamanların ünlü termal merkezi Çekirge, yeterli tanıtım yapılmadığı için kaplıca turizmindeki önceliğini hızla yitiriyor. Müşterilerinin çoğu işadamları, turistler. Kaplıcaya gelenlerin oranı yüzde 10 civarında. 10 yıl kadar önce Polis Evi inşaatı sırasında ana termal su kaynağına zarar verilmesi, yerel yönetimin ilgisiz kalması nedeniyle bölgenin termal suları azaldı. Bu sorun müşterilere yansımasa da otel yöneticileri şikayetçi.

FİYATLAR: Tesislerde doluluk, kriz nedeniyle, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30 düştü. Fiyatlara zam yapılmadı. Bazı otellerin sömertre rezarvasyonları yüzde 40 oranına ulaştı. 211 odasıyla bölgenin en büyük beş yıldızlı kaplıca oteli Kervansaray, sömestrede "Kaplıca + Kayak" kampanyası başlatacak. Kış boyunca sürecek kampanyada konuklar otelin termal tesisleri gibi, Uludağ’daki Kervansaray’ın kayak tesislerinden de ücretsiz yararlanacak. Çarşamba, cumartesi Uludağ’a ücretsiz servis kaldırılacak. Yiyecek, içecekte yüzde 20 indirim uygulanacak. Paket fiyatı iki kişi yarım pansiyon 260 YTL. Diğer büyük kaplıca otellerinden Boyugüzel’de kahvaltı dahil iki kişi 125 YTL, Gönlüferah’ta 240 YTL.

Çelik Palas

Efsane otel yenileniyor


Çekirge’de, 1935’te Atatürk’ün hibe ettiği arazi üzerine kurulan Çelik Palas Otel, açıldığı günden itibaren Bursa’nın sembollerinden biri. Termal havuzu, bölgenin Romalılardan kalma şifalı su kaynağı Vakfı Bahçe membalarından besleniyor. Oligametalik olan suda bikarbonat, kalsiyum, magnezyum ve sülfat bulunuyor. Romatizma, nevralji, nevrit, romatoit artrit, siyatik, gut gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde şifalı olduğu biliniyor.

36 odalı otel, 1950’lerin başında artan talebe cevap veremez hale geldi. 1958’de büyük otel binası eklenince oda sayısı 158’e çıktı. Emekli Sandığı’na ait otel iki yıl önce özelleştirildi. MSN Yapı Yatırımları AŞ. kültürel ve tarihi sit olan oteli hizmete kapatmadan, baştan aşağı yenilemeye başladı. Odalar günün ihtiyaçlarına göre şekillendirildi. Restorasyonun bu yıl tamamlanması hedefleniyor. Çelik Palas’ın yabancı müşteri sayısını artırmak için önümüzdeki sezondan itibaren uluslararası turizm fuarlarına katılmayı planlıyor. Geçen sezona oranla, geceleme oranı yüzde 9 düşmüş. Krizden dolayı otel bu yıl zam yapmama kararı almış. Hafta sonunda özel kampanya uygulayan otelde iki kişi kahvaltı dahil 110 Euro’ya konaklayabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!