Türkiye’deki ilk defilesini doğduğu şehirde yapacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki ilk defilesini doğduğu şehirde yapacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2010 14:53

Bora Aksu İngiltere’de moda adına çok başarılı işler yapan bir tasarımcı. Londra Moda Haftası’nda sezon sektirmeden defile yapıyor.

Haberin Devamı

Sibel ARNA
 
Koleksiyonları ünlü butik ve mağazalarda satılıyor. Tasarımlarını Keira Knightley, Kristen Dunst, Elizabeth Jagger ve Tori Amos gibi ünlüler giliyor.Aksu Londra’daki 7’nci defilesini 19 Şubat’ta gerçekleştirecek. Hemen ertesi gün, yani 20 Şubat’ta ise doğduğu şehir İzmir’de ülkesindeki ilk defilesini yapacak. Kariyerinde ilk kez bir gelinlik defilesine imza atacak. Geçen hafta Bora Aksu ile buluşmamın birinci nedeni buydu. İkincisi ise öğretmenlik denemeleri. Beş hafta önce İstanbul Moda Akademisi’nde ders vermeye başlayan tasarımcı bize bu beş haftanın özetini çıkardı.

Bora Aksu gelinlik tasarımcısı değil. Her defilesini  gelinlikle bitiren modacılara hiç benzemiyor. Nedendir bilinmez, müşteri kitlesi uzun süredir ondan gelinlik istiyormuş. Japonya’da Bora Aksu markasını satan bir butik, her sezon bıkıp usanmadan arayıp “Bu elbiselerin beyazı var mı” diye soruyormuş: “Anladım ki sanatsal gelinliklere ihtiyaç var. İnsanlar kokteyl elbisesi ile gelinlik arasında yeni bir tarza ihtiyaç duyuyorlar. Benim elbiselerim bu tarza yakın duruyor. İzmir’deki gelinlik fuarından böyle bir teklif gelince kabul ettim. Geçmiş koleksiyonlarımdaki gelinliğe benzer elbiseler podyuma çıkacak. Ayrıca üç tane yeni tasarım yaptım. Deneysel bir tecrübe olacak.”

Haberin Devamı

GELİNLİĞİN ÖZÜNE UYGUN TASARIMLAR

Bora Aksu yeni gelinlikleri tasarlarken teyzesinden yardım almış.Teyzesi ne kadar eski aile albümü varsa taramış, 1930’lu yıllara, anneannesine ve o kuşağa ait gelinlik fotoğraflarını zarfa koyup yollamış: “Sarı solmuş fotoğraflardaki sadelik beni inanılmaz etkiledi. Dümdüz beyaz bir elbise, belinden gümüş tel geçiyor o kadar. Hiçbiri öyle yerlere kadar değil. Diz altında bitiyor. Ufak bir çanta ve minik bir şapka ile tamamlanıyor. Bana göre bu gelinliğin özü. Benim gelinliklerim de bu öze uygun.”
Beyaz, uzun ve kabarık olmak gibi şartlarla hiç ilgilenmiyor Bora Aksu. Hatta Afrika ve Hindistan’daki rengârenk gelinliklere bayılıyor. Bu sebeple koleksiyonunda pastel sarılar, somonlar da olacak. İsmi ise bellerine taktıkları tellerden dolayı “Gümüş Telli”.

Haberin Devamı

Bora Aksu, 21-24 Şubat 2010 tarihleri arasında, Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda İZFAŞ tarafından düzenlenecek IFW/ IF WEDDING FASHION İZMİR- 4. Gelinlik, Damatlık, Abiye Giyim Fuarı’nın açılış defilesini yapacak. IFW, Türkiye’nin tek gelinlik, damatlık ve abiye giyim fuarı. Fuar uluslararası platformda da kısa zamanda büyük başarı sağladı ve alanında Avrupa’nın ilk üç fuarı arasında kabul ediliyor.

GELİNLİĞİMİ ERKEK ALDI GİYDİ, EVLENDİ

Bugüne kadar yakın arkadaşlarım için gelinlik tasarladım. Koleksiyonumdaki elbiselerle evlenenler de çok oldu ama en ilginci geçen yıl Selfridges’de bir erkeğin almasıydı. Düğününde gelinlik niyetine benim elbiselerimden
birini giydi.

Haberin Devamı

HAKAN YILDIRIM KURAL BOZDU

19 Şubat’da Bora Aksu ile birlikte Londra Moda Haftası’nda bir Türk daha defile yapacak. İlk kez Türkiye’de okuyan, üreten, çalışan bir tasarımcı bu platformda boy gösterecek. Bora Aksu, Hakan Yıldırım için bakın neler söylüyor: “Türkiye adına yeni bir sayfa açıyor. Hakan’ın listede ismini görür görmez çok etkilendim ve bir mesaj attım. Hakan’ın öncülüğü ile gurur duyuyorum. O Türkiye dışında bir şeyler yapabilmek için yurtdışında okuyacaksın, yurtdışında üreteceksin kuralını bozdu. Klişeleri yıktı.”

Yurtdışında başarılı olmak için ne yapmak lazım?

Bora Aksu’nun, İstanbul Moda Akademisi’nde verdiği dersin ismi “Drape”.  Aksu bir yandan drape nasıl yapılır gösterirken diğer taraftan yurtdışında başarılı olmak, uluslararası moda takviminde yer almak için yapılması gerekenleri anlatıyor. İşte anlattıklarının özeti:

Haberin Devamı

-Eğitim döneminde yaratıcılığının farkına varmış, potansiyelinin tamamını keşfetmiş olman lazım. Daha sonra binayı bu potansiyel temelinin üstüne kuruyorsun.

- Yaratıcılığınızı özgür bırakın. Bunu en iyi öğrenciyken yapabilirsiniz. Endüstrinin baskısı, sınırları üzerinize binmeden serbest uçmayı öğrenin. , Yurtdışında çok ciddi işleyen bir endüstri var. Tarihe ve takvime uymak zorundasın. Yaratıcılığın olmasa bile o tarihte yaratıcı olmak zorundasın.

- Koleksiyon sergilerken kafa karıştırmaman lazım. Uluslararası moda haftalarında yüzlerce isim defile yapıyor. Mesajının akılda kalması için net ve rafine olmalısın.

- Algılarını 7 gün 24 saat açık tutmayı öğren. Bakma, gör.

Haberin Devamı

- Tüm bunları drape dersinde anlatmam tesadüf değil. Drape senin çizimle kâğıt-kalemle yansıtamadığın bambaşka bir yaratıcılık düzeyini ortaya koyar. Her kumaş drapede başka bir şey söyler.
 
 
 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!