Türk sanat müziği poptan daha pahalıymış

Güncelleme Tarihi:

Türk sanat müziği poptan daha pahalıymış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2010 00:00

İzel’in bu sene müzikte 25. yılı. Çeyrek asır şerefine verdiği üç sene aranın ardından, 12. albümünü bu hafta çıkardı. Adı “Jazznağme”. Ama bu isim sizi yanıltmasın. İzel caz söylemiyor. Eski Türk sanat müziği şarkılarının en sevilenlerini yeniden yorumluyor. Dinleyicilere bir nefes aldıracağını düşünüyor.

Haberin Devamı

Verdiğiniz üç yıl arada müziği bıraktığınız, her şeye küstüğünüz söylendi...
- Çok yorulmuştum. Bir süre niye bu kadar yorgun hissediyorum diye düşündüm. Aslında normal, bir baktım 25 yıldır müzik piyasasının içindeyim. Biraz dinlenmeye ihtiyacım vardı. Ama müziği de bırakamazdım. Çünkü şarkı söylemeden yaşayamam. Verdiğim arada yeni şarkıların peşine düştüm. Bir sürü parça dinledim. Neler yapabilirim, düşündüm. Ama istediğim gibi şarkılar bulamadım. Ve aklıma aileme yıllar önce verdiğim söz geldi.
Ne sözü vermiştiniz?
- İTÜ Türk Sanat Müziği Devlet Konservatuarı’ndan mezunum. Müzik eğitimim için ailem bana hep destek oldu. Onların hayali radyo sanatçısı olmamdı. Ama ben popçu oldum. Bir gün Türk sanat müziği söyleyeceğime dair onlara söz vermiştim. Belki de bu yüzden istediğim gibi şarkılar bulamıyorum diye düşünerek yola çıktım.
Ama albümün adı “Jazznağme”. İnsanın aklına bir caz albümü yaptığınız geliyor...
- Biraz farklı bir şey olsun istiyordum. Gençler de dinlesin, kulaklarına hoş gelsin diyordum. Aranjörüm Selim Çaldıran, bir gün şarkıların arasına caz akortlar basmaya başladı. Caz alt yapılar kullanmaya karar verdik. Ama bunu yaparken parçaların özünü bozmadık.
Peki onlarca klasik şarkı arasından 15 taneye nasıl karar verdiniz?
- Yaklaşık 60 şarkı dinledim. Ama zaten hayatımda önemli yeri olan bazı şarkılar vardı. Ve onlar bu albümde mutlaka olmalıydı.
Hangi şarkılar onlar?
- Örneğin “Gurbet”. Konservatuara girdiğim ilk sene, ilkokul öğretmeni olan annem ve babam Ağrı’ya mecburi göreve gitti. O süre içinde birbirimizden ayrı kaldık. Ve karşılıklı bu şarkıyı söyledik. “Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine” ve “Yine Yakmış Yar Mektubu”, 12 yaşındayken çıktığım bir konserde söylediğim şarkılardı. “At Kadehi Elinden” de annemin en sevdiği şarkıydı.
Göksel ve Işın Karaca da eski şarkıları yeniden seslendirdi. Bunun asıl nedeni artık bu tarz albümlerin satması mı?
- İnsanların aynı ritmlerle başlayıp devam eden şarkılardan sıkıldığını düşünüyorum. Bu tip proje albümler dinleyicilere nefes aldırıyor.
Neden yeni bir şeyler yaratmak yerine eskiye dönüş var?
- Geçenlerde bir yerde bütün dünyadaki melodilerin tükendiğini duydum. Şarkıların hepsi birbirini tekrar etmeye başladı. Sözler duygusallıktan çıkıyor. Sanırım eski duygulara, aşklara özlem var.
Eski şarkıları söylemek kolaya kaçmak mı?
- Hayır. Kolaya kaçmak diye bir şey yok. Pop albümlerimden daha pahalıya mal oldu. Bazı şarkılar için ciddi ücretler ödendi.
Bundan sonra bu tarzda devam eder misiniz?
- Hayır, pop şarkılarla devam edeceğim.

Haberin Devamı

40 YAŞIN OLGUNLUĞU

Haberin Devamı

25 yıllık müzik kariyerimde hem çok şey öğrenmişim hem de hiç bir şey öğrenememişim. Ama olgunlaştığımı söyleyebilirim. Eskiden albüm ya satmazsa, ya sevilmezse diye çok heyecanlanırdım. 40 yaşına girdim. Yaşın da getirdiği bir şey olsa gerek, dingin bir ruh halindeyim. Tabii bazı küskünlüklerim de oldu. Ben daha çok müziğimle anılmak isterken başka şeylerin ön plana çıkması beni kırdı. Ama yeni hobiler sayesinde bu durumdan kurtulmayı hep başardım.

AŞIKKEN SULU GÖZLÜ OLUYORUM

Oyuncu Emre Özcan’la bir süredir birliktesiniz. Nasıl tanıştınız?
- Yazın Emel Müftüoğlu TRT’de Zoraki Başkan isimli bir dizide oynuyordu. Beni de oraya çağırdı. Emre’yle orada tanıştık. Önce güzel bir arkadaşlığımız oldu. İki sene olmuştu ilişkim biteli. Baktık sevgili olmaya doğru gidiyoruz.
Evlilik var mı?
- Valla o tarafa doğru gidiyor. Evlenme teklif etti. Hüngür hüngür ağladım ve boynuna sarılarak kabul ettim.
Çocuk düşünüyor musunuz?
- Evet ama kısmet. Gerçi biraz korkuyorum. Sanırım yaşla alakalı. 20’li yaşlarda daha cesur oluyorsunuz.

Haberin Devamı

İMAJIM CİLDİM OLDU

Cildimle ilgili konuşmaktan çok sıkıldım. Geçen sene bir operasyon geçirmiştim. Ve cildimde yüzde 70 iyileşme gözüktü. Sonrasında iyice düzelsin diye bir operasyona daha geçirdim. Ama talihsizlik yaşadım ve cildim mikrop kaptı. Çok iyi bakamadım. Güneşe çıkmamam gerekirken çıktım. Yapılanı da bozdum. Şimdi yüzde 50 bir iyileşme var. Artık uğraşmamaya karar verdim. İnsanlar da alıştılar. Benim imajım cildim oldu sanırım.

SELAMİ ŞAHİN RÜYASINDA GÖRDÜ

Albümde aslında 14 şarkı vardı. Bir gece Selami Şahin beni rüyasında görmüş. Kal Bu Gece’yi söylüyormuşum. Yapımcım Polat Yağcı’yı arayıp anlatmış. Vardır bir hayır diyerek şarkıyı yeniden söyledim. Zaten bu tip işaretlere hep inanırım. Asla atlamam.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!