Türk Halk Müziği Uzakdoğu'da yankılandı

Güncelleme Tarihi:

Türk Halk Müziği Uzakdoğuda yankılandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2009 16:33

Her yıl Ekim ayında yapılan ve tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ülkelerden sanatçıların katıldığıve ünlü gezgin Marko Polo'nun izini süren uluslararası Hong Kong sanat festivaline bu yıl ilk kez Türkiye’den de bir sanatçı katıldı.

Her yıl Ekim ayında yapılan ve tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ülkelerden sanatçıların katıldığı ve ünlü gezgin Marko Polo'nun izini süren uluslararası Hong Kong sanat festivaline bu yıl ilk kez Türkiye’den de bir sanatçı katıldı. Türk halk müziğinin genç temsilcilerinden Özlem Özdil İpek Yolu temasının işlendiği bu yılki festival kapsamında Türk halk müziğinin üç önemli ismine ait olan üç eseri hem çaldı hem de söyledi. Özlem Özdil festivalin solo bölümünde ilk olarak Karacaoğlan’ın bir eseri olan Musa Eroğlu’nun bestelediği İneyim gideyim toz yollara isimli türküyü seslendirdi. Genç sanatçı Özlem Özdil, yine Pir Sultan Abdal’a ait çeke çeke ben bu dertten ölürüm türküsüyle konserde büyük beğeni topladı. Özdil son olarak Aşık Veysel’in uzun ince bir yoldayım adlı ünlü türküsünü solo olarak çalıp söyleyerek tüm dinleyicilerden büyük alkış aldı. Özdil ayrıca diğer ülke sanatçıların çaldığı iki enstrümantal esere de bağlamasıyla eşlik etti.

Bu yıl festival kapsamında yapılan etkinliklerin müzik bölümünde İpek Yolu (Silk Road Arts Festival) konusu işlendi. Bu çerçevede İtalya’nın Venedik şehrinden başlayıp Çine uzanan bu güzergahlardaki ülkelerin müzisyenlerinden oluşan orkestra da festival kapsamında bir konser verdi. İtalya, Yunanistan, Türkiye, İsrail, İran, Özbekistan, Tacikistan ve Çinli müzisyenlerden oluşan grup kendi ülkelerinin geleneksel müziklerini icra ettikleri gibi, tüm ülke müzisyenleri belirlenen eserleri de birlikte seslendirdiler.

Hong Kong City Koncerthall’de gerçekleştirilen bu konserde Türkiye’yi bağlaması ve sesiyle Türk halk müziğinin genç yorumcularından Özlem Özdil temsil etti. Özlem Özdil Anadolu’nun güzel ezgilerini konser salonunda başarıyla yorumlayarak Çin ve Hong Kong’un yanı sıra konser salonunda bulunan tüm dinleyicilerden büyük alkış aldı.

Özlem Özdil yaptığı açıklamada, "Uzakdoğu'da Türk halk müziğinin sesini duyurmak ve Karacaoğlan'ın,Pir Sultan'ın, Aşık Veysel'in türkülerini çalıp söylemek ve İpek Yolu ülkelerinden oluşan müzisyenlerle aynı sahneyi paylaşarak müziğin evrenselliğini yaşamak benim için gerçekten büyük gurur ve onur oldu" dedi.

Silk Road Arts Festival kapsamındaki bu etkinlikler diğer ülkelerde de devam edecek ve Şubat 2010’da Selanik’te iki büyük konser daha gerçekleştirilecek
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!