Tüm bankaların yabancıya gitmesini doğru bulmam

Güncelleme Tarihi:

Tüm bankaların yabancıya gitmesini doğru bulmam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2007 00:00

Tüm bankaların yabancıya gitmesini doğru bulmamBirleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, yabancı sermaye konusunda bazı sektörlerde dikkatli olmak gerektiğini belirterek, "Mesela finans sektörü. Tüm bankaların yabancılar tarafından satın alınmasını doğru bulmuyorum. Özellikle bir kriz anında, olumsuzluk anında çoğunluğunu Türk sermayesinin tuttuğu bir bankanın bulunması bence önemli" dedi.

KİMSE HOŞ KARŞILAMAZ: CNN Türk’te Taha Akyol’un sorularını yanıtlayan Derviş, yabancı yatırımcıların ilgisi ve şirketlerin yabancılara satılmasının her yerde tartışılan bir konu olduğunu, hiçbir toplumun her şeyin yabancılar tarafından alınmasını çok hoş karşılamadığını ifade etti. Bugünkü küresel ekonomide sermayenin alınıp satıldığına dikkat çeken Derviş, "Eğer bu modelin içindeyseniz, (her şey Türk vatandaşlarının malı olsun) demek doğru bir şey değil" dedi.

BİRAZ TÜRK KALSIN: Üretime gelen, teknoloji getiren, Türkiye’nin dış piyasalarda daha fazla mal satmasını sağlayan yabancı sermayenin kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Derviş, şöyle devam etti: "Yabancı sermaye iş yaratıyor, iş alanı yaratıyor, üretim yaratıyor, ihracata yol açıyor. Dolayısıyla bu bence yararlı bir sermaye. Ama bazı sektörlerde de biraz dikkatli olmakta fayda var. Mesela finans sektörü... Tüm bankaların yabancılar tarafından satın alınmasını doğru bulmuyorum. Şimdi gönül istiyor ki biraz da Türk sermayesi burada güçlü olarak kalsın. Çünkü bankacılık çok hassas bir sektör. Özellikle bir kriz anında, bir olumsuzluk anında çoğunluğunu Türk sermayesinin tuttuğu bankanın bulunması bence önemli. Hiçbir toplum, finans sektörünün tümüyle yabancı sermayeye gitmesini kolay kolay kabul etmez. Bizim de kabul etmememiz gerekir. Ama bu noktaya gelmedik. Şu anda bir endişe, rahatsızlık duymamak gerekir. Yine de bu konuda da dikkatli olmakta yarar var."

SICAK PARA TEHLİKE: Derviş, sıcak paranın tehlike olmaya devam ettiğini, ancak Türkiye’ye gelen sermayenin sevindirici tarafının aşağı yukarı yarısının üretime gelmesi olduğunu söyledi. Bu konuya, örneğin bankaların ve şirketlerin açık pozisyonlarına dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Derviş, ayrıca riski azaltan birtakım enstrümanların kullanılmasının önemli olduğunu ifade etti. Kemal Derviş, "Girişte bir şekilde vergi koymanın yararlı olduğuna inanıyordum, ama bunun zamanı geçti. Belki ilerde yine fırsat olur. Ama bence şu anda bunun zamanı değil" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!