Toz, çöl ve göç...

Güncelleme Tarihi:

Toz, çöl ve göç...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 16:24

Ama beteri var...

Yerkürenin en büyük çölü ve - TEMA gibi sivil toplum örgütleri kamuoyunu uyandıramazsa - dünyanın geleceği... Maalesef!

Büyük Sahra’da kaç milyar ton kum bulunduğuna dair bir tahmin bulamadım internette.

Herhalde çoktur. Çoktur, çünkü her sene rüzgânların Büyük Sahra’dan atmosfere yükselttiği kum miktarı bile yıllık... BİR MİLYAR TON’muş.

Bir milyar ton toz!

Bunun 100 milyonu kuzeye, Avrupa’ya savruluyormuş. Çoğu Akdeniz’i kirletiyor, kalanı da Avrupa’ya yağıyormuş.

Güney İspanya’da bu Sahra tozu, solunan havanın kalitesini bozarak, toplum sağlığını tehdit eder hale gelmiş. Bu tehdit 1980’lerden beri hızla artıyormuş, sebebi çölün genişlemesi, çevrede (eskiden rüzgârı ve tozu kesen) yüz milyonlarca hektar ağaçlık ve çalılık alanın çöl tarafından yutulması...

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİ 2006’YI ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE YILI İLAN ETMİŞ!

Biliyor muydunuz? Ben gazeteci, bilmiyordum.

Jeograf (coğrafyacı demeye dilim varmadı, adam lise hocası değil ki, uzman...) Pierre Ozer, bir yazısında “Bu topraklardan sadece toz savrulmuyor Avrupa’ya” diyor “tabiat şartlarının bozulmasınya milyonlarca insan ‘çevresel sığınmacı’ durumuna düşerek Avrupa ülkelerine göç yollarına düşüyor...”

Doğrudur, çöl hayatına uyum sağlamış ‘Mavi Adamlar’ gibi (Tuaregler), Bedeviler gibi toplumlar bir yana, ‘çölleşmenin kurbanı’ milyonlar var. Sayıları artan.

Tarım ve hayvancılık alanları daraldıkça, açlık tehdidi altında ‘kaçak göçe’ zorlanan zavallı insanlar. Çölleşmenin İLK kurbanları.

COĞRAFYA

Adı üstünde, ‘insanların kaderini yazan toprak’...

(Her ne kadar lisedeki hocalarımız bize ‘cAğrafya’ diye öğrettiyse de, coğrafya Fransızca ‘geographie’den gelir. Kökeni de eski Yunancadır: , toprak ve graphê, yazı-tanım)

“Çöl, toz ve göç” başlıklı makalesinde (Le Monde, 24 ocak) Ozer diyor ki, “Bu insanlar önce verimsiz toprakları çevreleyen illere yığılıyorlar, yer kalmayınca da kuzeye göçüyorlar, ‘taşı toprağı altın’ Avrupa’ya...”

Kimisi Fas’taki İspanyol toprakları Cueta veya Melilla’ya kapağı atmaya çalışıyor, kimisi deniz yolunu deniyor. “Ve bunların çoğu, Sahra’nın kumları gibi, Avrupa’ya ulaşamadan Akdeniz’in dibini boyluyor.”

Fas, mafyanın organize ettiği bu kaçak göçü önleyebilmek için... ölmeyip de ele geçen zavallıları, ta güneye, çöle salıvermekten daha dahiyane (!) bir fikir üretebilmiş değil.

2006 BM tarafından “Uluslararası çöl ve çölleşmı yılı” ilan edilmiş.

BM raporuna göre, 2020 yılına kadar Sahra kumlarının kovduğu 60 milyon insan Avrupa’ya kaçak girmeye çalışacak.

Çölleşme tehdidi altında yaşayanların sayısı ise 2 milyar...

Bu rakama... 70 milyon Türk de dahil!

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!