Toprak kapların bereketi

Güncelleme Tarihi:

Toprak kapların bereketi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2005 00:00

Eski insanlar toprağı şekillendirmeye başladıktan bir süre sonra ateşte pişirmenin, bu malzemeyi dayanıklı hale getirdiğini anlamışlar.Daha sonra, tahılın da beslenmede önem kazanmasıyla sulu yiyeceklerini koyabilecekleri kaplar keşfetme ihtiyacı hissetmişler. Bakmışlar ki bu kap kacakların su sızdırmaması gerekiyor, o zaman içlerini erimiş kumla kaplayıp sırlamışlar. Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya taşıdıkları bu toprak kapların kullanım alanı insanı şaşırtacak kadar geniş aslında. İçine neler neler konmuyormuş ki, pekmez, su, şarap, hoşaf, etli pilav, yoğurt, meyve, ayranÉ Bu kaplar içine konulan yiyecek içeceklerin çeşitliliğiyle olduğu kadar bereketli oluşlarıyla da dikkat çekiciymiş aslında. İnce noktalarMeyve ve sebzeleri soğuk suyla ve en fazla 5 dakika süreyle yıkayın. Mercimekli böreğaşı8 kişilikHazırlama süresi 45 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi1 adet yumurta2 su bardağı un200 gr orta yağlı kıyma1 çay kaşığı tuz, karabiberMalzeme listesi1 su bardağı yeşil mercimek1 yemek kaşığı margarin2 adet sivri biber2 adet orta boy domates2 tatlı kaşığı kuru nane1 tatlı kaşığı tuz, karabiber1 adet limonun suyuKıyma, tuz ve karabiberi yoğurup bekletin. Un, yumurta ve tuzu başka bir kapta çok az su ekleyerek yoğurun. Bu hamurdan eşit büyüklükte iki beze yapıp, yarım santimetre kalınlığında açın. Yufkaları 3x3 santimetrelik kareler halinde kesip, karelerin ortalarına kıymalı harç koyarak bohça gibi kapatın. Bütün hamurları bu şekilde un serpiştirdiğiniz tepside biriktirin. Diğer taraftan, mercimeği yıkayıp süzün ve bir tencereye aktarıp üzerine 4 su bardağı su ilave ederek 20 dak. haşlayın. Ocaktan alıp bekletin. Margarini bir tencerede eritip incecik halkalar halinde dilimlediğiniz sivri biberi ve küp domatesleri ekleyip 3-4 dak. kavurun. Tuz ve karabiberi serpiştirip mercimeği de suyuyla birlikte üzerine aktarın. Su kaynayınca mantıları da ekleyin. Çorbayı 10-12 dak. pişirip sıcakken limon suyu ve naneyi de katarak karıştırın. Çorbanın kıvamı biraz katı olmalı.Karamelli ananaslı dondurma4 kişilikHazırlama süresi 5 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi4 adet konserve ananas4 top vanilyalı dondurmaKaramel sos için1 su bardağı esmer şeker1 su bardağı toz şeker1/2 limonun suyu2 su bardağı hazır süt kremasıEsmer şeker, toz şeker ve limon suyunu kızgın tavaya aktarın. Çok kısık ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak şeker eriyinceye kadar pişirin. Şekerin rengi sarı kahverengiye dönünce, yani karamel rengi olunca hemen hazır süt kremasını ekleyin. Sürekli karıştırarak 2 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan servis tabağına bir sıra konserve ananas yerleştirin. Üzerlerine birer top dondurma koyup karamel sosunu da üzerlerinde gezdirin. Varsa taze nane yapraklarıyla süsleyip hiç bekletmeden servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!