Tiroid bezi tembelliği

Güncelleme Tarihi:

Tiroid bezi tembelliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hamilelikte tiroid bezinin yavaş çalışması ve farkedilmeyerek önlem alınmaması halinde doğan bebeklerde zeka gerilikleri meydana geliyor.

Uzmanlar, bir guatr bölgesi olan Türkiye'de hamilelik öncesi tiroid testi yapılması ve sorun çıkması halinde mutlaka tedaviye başlanması uyarasında bulunuyorlar. Tiroid bezinin yavaş çalışmasıyla ortaya çıkan ‘hipotiroidi’nin doğurganlık çağındaki her 100 kadından birini etkilediğini belirten Amerikan Hastanesi Endokrinoji Uzmanı Dr. Selçuk Can, ‘‘Hamilelikte tiroid tembelliğinin teşhis ve tedavi edilmemesi doğacak bebeklerde zeka geriliğine yol açıyor’’ dedi.

Araştırma sonuçları

ABD'de Foundation for Blood Institute’te yürütülen çalışmada, 25 bin 216 hamile kadına, 1987-90 yılları arasında tiroid testi yapıldı. Alınan kan örnekleri dondurulup 9 yıl saklandı. 1997'de yapılan analizler sonucunda hipotiroidisi yani tiroid tembelliği olan 62 kadın saptandı. Bu kadınların 7-9 yaş arasındaki çocuklarına zeka, dikkat, dil, okuma yeteği, okul performansı ve görsel-motor performansı içeren 15 ayrı test uygulandı. Hamilelikte hipotiroidisi teşhis ve tedavi edilmeyen 48 kadının çocuklarında IQ değeri, tiroid hastalığı olmayanların çocuklarına göre 7 puan daha düşük olduğu görüldü. IQ skorunun normalde 100 üzerinde olması gerekirken, hipotiroidili annelerin çocuklarının yüzde 20'sinde IQ değeri 85'in altındaydı. Araştırmanın sorumlusu Dr. James Haddow, tüm hamile kadınların tiroid testinden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Gebelikte bebeğin sağlığının anneden geçen tiroid hormonlarına bağlı olduğunu söyleyen Dr. Can, ‘‘Hamileliğin ilk 3 ayı, bebeğin beyninin ve iç organlarının gelişimi için çok önemli. Annenin tiroid bezi yavaş çalışıyorsa bebeğin beyin gelişimi tam olmaz ve zeka geriliği gelişir’’ dedi. Tiroid bezi tembelliğinin tedavisinin ‘L-thyroxine’ etken maddeli ilaçla yapıldığını belirten Dr. Can, ‘‘Bu madde hasta olan tiroid bezinin üretemediği fakat sentetik olarak laboratuvarda geliştirilen bir madde. Hamilelerde L-thyroxine maddesinin uygulanmasıyla hem anne karnındaki bebeğin normal beyin gelişimini sağlar hem de annenin metabolizmasını düzenler’’ dedi.

Tedavi

Hamilelik sırasında tiroid hormonuna ihtiyaç artar. Bu yüzden hipotiroidi hastalarının aldığı ilaç dozu yüzde 25 oranında (doktor kontrolünde) artırılır. Tedavinin doğru yapılması bebeğin zeka gelişimini etkiler. Bu dönemde endokrinoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Belirtileri

Hipotiroidi'de metabolizma yavaşladığından tüm vücut sistemi etkilenir. Genel yorgunluk hali, şişmanlama, ödem, saç incelmesi, cilt kuruluğu, tırnaklarda kırılma ve kabızlık görülür. Konsantrasyon azalması, unutkanlık, cinsel isteksizlik ve depresyon gelişir. Teşhis hormon testiyle konulur. Kanda, T4, T3 düzeyleri düşer, TSH düzeyi ise yükselir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!