Tıptan kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Tıptan kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Solakların bağırsağı daha kolay hasta oluyor

Sol elini kullanan insanların ülseratif kolit, Crohn gibi bağırsak hastalıklarına yakalanma riskinin sağ elini kullananlardan iki kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Ülseratif kolit, kalın bağırsağın ve rektumun ateşli bir hastalığı. Crohn hastalığı ise daha çok 15-25 yaş aralarında görülen ve karın ağrıları, ateş, kusma, kilo kaybı, ishal gibi rahatsızlıkların bir arada görüldüğü bir hastalık. Genel nüfus içerisindeki oranları sadece yüzde 10 olmasına rağmen solaklar arasında ateşli bağırsak hastalığı oranının yüzde 21 olduğu ifade ediliyor.

Araştırmayı yürüten ekipten Dr. Danielle Morris bu duruma neden olan etkenlerin henüz bilinmediğini belirtiyor. Beynin gelişmesinin ve solaklığın kısmen genetik bir süreç sonucunda meydana geldiğini ifade eden Morris, ateşli bağırsak hastalığının da genetik etkilerle ortaya çıktığının bilindiğini vurguluyor.

Oksijen patlaması düşüğe yol açıyor

Hamileliğin sekiz ve 15'inci haftaları arasında bebeğe geçen kandaki hızlı oksijen artışı düşüklerde önemli bir rol oynuyor. Londra Kraliyet Yüksekokulu, Londra College Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi uzmanları, 30 kadının plasentasına yerleştirdikleri bir oksijen ölçüm aracıyla, göbek kordonuyla anneden bebeğe geçen kandaki oksijen oranının hamileliğin 8. ve 15. haftaları arasında çok arttığını tespit ettiler. Oksijen oranındaki ani artışın bebeği strese soktuğunu kaydeden Burton, bu dönemde ortaya çıkan diğer olumsuz etkenlerle birlikte düşüğün meydana geldiğini söyledi. Uzmanlar, antioksidan vitaminlerin oksijen tarafından oluşturulan serbest radikalleri emerek, bebeği bu etkiden koruyabileceklerini belirtti.

Yapay kromozom üçüncü kuşakta

Kanada’da araştırmalar yapan bir grup bilim adamı, geliştirdikleri yapay kromozomların hayvanlarda üçüncü kuşağa kadar geçebileceğini kanıtladı. Yapay kromozomlarla hastalıkları tedavi edebilecek proteinler üretmeyi planlayan bilim adamları, bu kromozomlarla genetik hastalıkların da tedavi edilebileceğini öne sürdü. Yeni buluş sayesinde hastalara tedavi amacıyla ek kromozomlar verilebilecek. Doğal kromozomlardan elde edilen yapay kromozomlar kendi kendilerini yüzlerce, hatta binlerce kez kopyalayabiliyor ve doğal kromozomları etkilemiyor. Kanada’da, Chromas Moleculer System adlı kuruluş adına araştırmalarını sürdüren bilim adamları, genetik değişikliğe uğratılmış hayvanların hücrelerine aşılayacakları yapay kromozomlarla,hayvanların sütlerinde hastalıkları iyileştirebilecek proteinler üretmeyi planlıyor. farelerde denedikleri yapay kromozomların üç kuşağa geçtiğini ve hiçbir yan etki göstermediğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!