Ticaret odası yöneticilerine yeşil kart

Güncelleme Tarihi:

Ticaret odası yöneticilerine yeşil kart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2000 00:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Türkiye'de 9 milyon 610 bin kişinin yeşil kartı bulunduğunu, bunların arasında Ticaret Odası yöneticilerinin dahi bulunduğunu belirterek, sağlık kuruluşlarındaki gereksiz sevk ve tetkikler yüzünden devletin trilyonlarca lirasının israf edildiğini söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler’le birlikte SSK Konya Bölge Hastanesi’ni ziyaret eden Okuyan, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki diyaliz hastalarının yüzde 86’sının, kanser hastalarının yüzde 90’ının, kalp hastalarının da yüzde 82’sinin SSK’lı olmadığını, ancak bu kişilerin, hastalıktan kısa süre önce kendilerini sigortalı yaparak bakanlığa bağlı sağlık kurumlarından yararlandıklarını anlattı.

Yapılan yeni düzenlemeyle, sağlık kurumlarına başvuranlardan, başvuru tarihinden en az 3 ay öncesinden sigortalı olma zorunluluğu istendiğini belirten Okuyan, şöyle devam etti:

„Türkiye’de 9 milyon 610 bin yeşil kartlı var. Bu yüksek bir rakam. Ticaret Odası yöneticilerinde bile yeşil kart var. Bir tarafta gerçekten yoksul insana daha iyi şartlarda sağlık hizmeti veremiyorsunuz. Öbür tarafta hak etmemiş insanlar yeşil kartı cebine koyup, sağlık hizmeti alıyorlar. Olan hem devlete, hem de vatandaşa oluyor. Bunların hepsini ayıklıyoruz. Tam otomasyon sistemiyle bunları çözeceğiz. Herşey bilgisayar ortamında toplanacak. O zaman bu yeşil kartlı sayısının 2 milyona düşeceğini sanıyoruz.“

Okuyan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı kurumların yılda 2.5 katrilyon lira sağlık hizmeti satın aldığını, bu rakamın içinde 1 katrilyon liraya yakın fazla olduğunu söyledi.

Sağlık kurumlarının harcama ve hasta sevklerinde titiz davranması gerektiğini vurgulayan Okuyan, şunları kaydetti:

„Sağlık kurumlarında gereksiz sevk ve tetkikler yapılıyor. Bu nedenle devletin trilyonlarca lirası israf ediliyor. Örneğin, İngiltere’de 1 yılda yapılan görüntülü tetkikler, İstanbul’da 1 yılda yapılanın ancak yüzde 20’si kadardır. Bu istatistikler, hasta tetkik ve sevklerindeki anormalliği gözönüne seriyor. Adeta bu alanda bir tezgah kuruluyor. İnsan sağlığı pazarlık konusu yapılıyor. Bunun önüne geçmekte kararlıyız.“

Bakan Yaşar Okuyan, SSK Konya Hastanesi’nde görüntülü tetkik (MR) sayısının yıllık 2 bin 869 olduğunu öğrenince, bu sayının da yüksek olduğunu belirterek, konunun incelenmesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!