Diriliş Ertuğrul dizisinin Ögeday Han'ı Kaan Çakır kimdir? Kaç yaşındadır?

Güncelleme Tarihi:

Diriliş Ertuğrul dizisinin Ögeday Hanı Kaan Çakır kimdir Kaç yaşındadır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2018 15:03

Ögeday Han, Türk tarihi içerisinde Moğollar ile varolan ilişkilerde adı sıkça duyulan isimler arasında yer alıyor. Cengiz Han'ın diğerlerine göre daha fazla ilgi gösterdiği oğlu olarak bilinen Ögeday Han, Moğol geleneklerine göre binicilik ve av eğitimlerini görmüş, Anadolu'ya da birçok sefer düzenlemiştir. Peki, tarihte Ögeday Han kimdir? İşte, dizilere konu olan isim hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Ögeday Han, Moğol tarihinde adı sıkça zikredilen komutanlar arasında yer alıyor. İran ve Anadolu toprakları için ciddi girişimleri bulunan Ögeday Han, bu hedefini gerçekleştirmek için Baycu Noyan ile birlikte uzun seferler düzenlemiştir. Moğol İmparatoru Cengiz Han'ın vefat etmesinin ardından yasalar hazırlayan Ögeday Han, tarihe adını yazdırmıştır.

ÖGEDAY HAN KİMDİR?

Ögeday Han ya da diğer bir telaffuzla Ögeday Kaan döneminde Moğol egemenliği Güney Çin’den Batı Rusya’ya dek genişlemiştir. Doğum tarihi kesin değildir. Gobi Çölü’nde keçede (çadırda) doğdu, 11 Aralık 1241’de Karakurum yakınlarında öldü. Batı kaynaklarında Occoday, Hocotha, Etheracan, Ectais, Ocuai, Türkçe’de ise Oktay adları ile tanınmıştır.

Cengiz Han'ın üçüncü oğludur. Annesi Borta-Koçin (Börte) bir kabile soylusuydu. Cengiz Han bu eşine çok bağlı olduğu için, Börte'den olan oğlu Ögeday'a ayrı ilgi gösterirdi.

Haberin Devamı

Moğol geleneklerine göre Ögeday av ve binicilik eğitimi gördü. Cengiz Han’ın en yetkin subaylarından Borohul, kendisine eğitici atanmıştı.Ögeday ve kardeşleri, gençlik yıllarında Cengiz’in en yakın danışmanları oldular. “Orlük” (Prens-kartal) sanı aldılar. Cuci av başkanlığı, Çağatay yasa başkanlığı, Ögeday başdanışman, Toluy ordunun simgesel komutanlığı gibi görevleri yüklendiler. 1203’te Kereyitler’le yapılan Halahalcit Savaşı’ nda Ögeday ağır yaralandı. Ertesi yıl Merkitler, Moğol egemenliğine girdikten sonra Merkit hanının kızı Töregene ile evlendi. 1206’da deneyimli subaylardan Iluge ve Degoi yanına verildi. 1211-1216 arasındaki Çin seferine katıldı.

Kuzey Çin’in istilasından sonra Cengiz Han, öteki oğullarının da görüşlerini alarak Ögeday’i, yasaları, prokokolü öğrenmesi ve yetişmesi için karargâhta bıraktı. Ögeday 1219’da veliaht oldu. Bundan sonra ağabeyleri Harezm seferlerinde bulundu.

Ögeday, Cengiz’in ölümü ile ortaya çıkan çözülmeleri durdurmak, genişlemeyi sürdürmek için önlemler aldı. Yeni yasalar hazırladı.

Cengiz han’ın oğlu Ögeday Han’ın İran ve Anadolu topraklarını fethetmek üzere 1241 yılında görevlendirdiği Baycu Noyan’ın komutasındaki 30 bin kişilik Moğol ordusu birkaç yıl sonra da Erzurum’u yağmalayarak kentte büyük katliamlar yaptılar. Alaattin Keykubat ve Hunat Hatun’un oğlu olan II. Gıyasettin Keyhüsrev teçhiz ettiği 70 bin kişilik orduyla Sivas’ın 80 kilometre doğusunda bulunan Kösedağ mevkiinde kendi sayılarının yarısı kadar bile bir sayısı olmayan Moğol ordusunu beklemeye koyuldular. 1243 Yılında iki ordu karşılaşmış ve Selçuklu öncü birlikleri bozguna uğrayınca, basiretsiz II. Gıyasettin Keyhüsrev, komutanları ve danışmanlarına da itimat etmeyerek koskoca orduyu başsız bırakarak ortadan sıvışmış ve çok kolay kazanılması gereken bir savaşta orduyu hezimete uğratmıştı. Baycu Noyan’ın başında bulunduğu Moğol ordusu, koskoca bir ordunun birkaç gün içinde bu kadar kolay alt edilebileceğine inanamamış, bunun pusu amaçlı olduğunu zannederek ordusunu iki gün ordugahta muhafaza ederek kente girmemiştir.

Haberin Devamı

DİRİLİŞ ERTUĞRUL DİZİSİNİN 119. BÖLÜMÜNDE ÖGEDAY'I CANLANDIRAN KAAN ÇAKIR KİMDİR?

1977 yılında İstanbul, Bakırköy’de dünyaya geldi. Yeşilköy Hamdullah Tanrıöver ilköğretim okulunun ardından İstek Vakfı Bilge Kaan Koleji’nde orta ve lise öğrenimini tamamladı. Tiyatroya ilgisi lise yıllarında başlayan oyuncu, okul yıllarında başta Grease müzikali olmak üzere bir çok tiyatro oyununda rol aldı. 1995 – 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı‘nda okudu.

Filmleri ve Dizileri :

2016 – Bodrum Masalı (Cahit) (TV Dizisi)
2015 – Yemekteydik ve Karar Verdim (Sinema Filmi)
2015 – Muna (Sinema Filmi)
2015 – Adı Mutluluk (TV Dizisi)
2013 – Su ve Ateş (Hamza) (Sinema Filmi)
2013 – Eksik Sayfalar (Sinema Filmi)
2012 – Kalbim 4 Mevsim (Selçuk) (TV Dizisi)
2012 – 2013 – Böyle Bitmesin (Latif) (TV Dizisi)
2012 – Leyla ile Mecnun (TV Dizisi)
2010 – Romantik Komedi (Ergün) (Sinema Filmi)
2010 – Farklı Desenler (TV Dizisi)
2009 – Kış Masalı (Mehmet) (TV Dizisi)
2008 – Gölge (Nevzat) (Sinema Filmi)
2008 – Derdest (Turgut Üstün) (TV Dizisi)
2007 – Leylan (Güven) (TV Dizisi)
2006 – Polis (Tayfun İzmitli) (Sinema Filmi)
2004 – Aliye (Avukat Önder) (TV Dizisi)
2003 – Çaylak (Emre) (TV Dizisi)
2003 – Bir İstanbul Masalı (Necati) (TV Dizisi)
2001 – Hiçbiryerde (Polis) (Sinema Filmi)
1999 – 2001 – Yılan Hikâyesi (Kosta) (TV Dizisi)
1999 – Güle Güle (Kahveci Dilaver) (Sinema Filmi)
1996 – 1999 – Kara Melek (Ertan) (TV Dizisi)
1993 – Süper Baba (TV Dizisi)
1993 – Hastane (TV Dizisi)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!