Mehmetçik Kut’ül Amare’den ilk tanıtım… Kut’ül Amare ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçik Kut’ül Amare’den ilk tanıtım… Kut’ül Amare ne demek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2017 16:09

Mehmetçik Kut’ül Amare dizisinin ilk fragmanı yayınlandı! TRT 1 ekranlarında yayınlanacak Mehmetçik Kut'ül Amare dizisinin yayın tarihi ise henüz açıklanmadı. Peki bir diziye konu olan Kut’ül Amare ne demek?

Haberin Devamı

Kût'ül-Amâre Kuşatması bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Kuşatmanın yaşandığı yılları anlatacak olan Mehmetçik Kut’ül Amare’nin ilk tanıtım fragmanı izleyicilerle buluştu. Yeni TRT 1 dizisi Mehmetçik Kut’ül Amare Konya'da kurulan dev platoda çekimleri yapılan tarihi proje zorluklar içinde kazanılan bu büyük zaferi anlatacak. Cast çalışmaları devam eden dizinin başrolünde daha önceden Diriliş Ertuğrul kadrosunda izlediğimiz Serdar Gökhan, Kaan Taşaner gibi isimler yer alacak.



KUT’ÜL AMARE NEDİR?

Kut'ül Ammare, Bağdat'ın güneyinde, 6500 civarında kişinin yaşadığı bir kasabaydı… General Charles Townshend komutasındaki İngiliz (Hint) Tümeni Bağdat'a ilerlemeye çalışırken 23 Kasım 1915'te Selman-ı Pak Muharebesi'ni kazanamayarak geri çekildi ve Kut kasabasına sığınmak zorunda kaldı. Yeni kurulan Osmanlı 6. Ordusu'nun komutanlığına atanan Mareşal Von Der Goltz'un emriyle Irak ve havalisi komutanı Albay(Miralay) Sakallı Nurettin Bey'in kuvvetleri 27 Aralık 1915'te Kut kasabasını kuşattı. Böylece 29 Nisan 1916'ya kadar sürecek Kut Kuşatması başlamış oldu… İngilizler Kut'u kurtarmak için bir kaç kez General Aylmer ve General Gorringe komutasında hücuma geçtiyse de başaramayarak geri çekildi. İşte bu çatışmalardan 16 Ocak 1916'da Şeyh Saad muharebesinde geri çekilme emri veren 9. Kolordu Komutanı Sakallı Nurettin Bey görevinden alındı ve yerine Enver Paşa'nın kendisinden bir yaş küçük amcası Mirliva Halil Paşa getirildi!.. Yani daha sonra paşalığa yükselecek Sakallı Nurettin'in Kut'ül Ammare kuşatmasındaki varlığı yalnızca 19 gün sürmüştü!.. Bu tarihten 3 ay sonra 19 Nisan 1916'da Mareşal Von Goltz Bağdat'taki karargahında tifüsten ölünce yerine Halil Paşa getirildi. Yalnızca 10 gün sonra 29 Nisan 1916'da ise General Townshend, diğer 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 er Kut'da yaşanan açlık nedeniyle Osmanlı kuvvetlerine teslim oldu. Halil Paşa 6. Ordu'ya yayınladığı mesajda şöyle demişti: -Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Osmanlı sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale'de, ikinci zaferi burada görüyoruz. Kut'ül Amare'nin tarihi 19 Nisan 2016 tarihli Ümit Zileli'nin yazısından alınmıştır.

 

BAKMADAN GEÇME!