Ekranın en parlak yönetmenleri

Güncelleme Tarihi:

Ekranın en parlak yönetmenleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 14:41

Dizilerin sezon finallerine doğru adrenalin tırmanırken iyi yönetmenlerin hünerleri daha çok ortaya çıkıyor. İçerde’nin epik kavuşma sahnesi, ‘Kara Sevda’nın büyülü ve kederli atmosferi, ‘Vatanım Sensin’in özgün dokusu yalnızca iyi oyuncuların değil onların arkasındaki güçlü rejinin sayesinde.

Haberin Devamı

KURGU DÜNYASININ BAŞKA YERİNDELER

Yağmur ve Durul Taylan

Vatanım Sensin (Kanal D)

Onlar dizi dünyasının en ‘nerd’ yönetmenleri. İşin tekniğine, matematiksel kadraj hesaplarına, akıl oyunu kurgu numaralarına, titiz planlara bayılıyorlar. Her ne kadar David Lynch’e hayran büyümüş görünseler de, şimdilik kurgu dünyasının bambaşka bir yerinde ‘Vatanım Sensin’de sinemasal bir dünya kurmakla meşguller. Bu zamana kadar dönem dizilerinde izlediğimiz en kaliteli işlerden birini çıkarıyorlar.

Ekranın en parlak yönetmenleri

OYUNCULARINI YOĞURUYOR

Hilal Saral

Kara Sevda (Star TV)

‘Kara Sevda’, sıradan bir kavuşamayanlar melodramı olmadıysa bu büyük oranda Hilal Saral sayesinde. O, elindeki oyunculardan iyi malzeme çıkarmayı en iyi bilen yönetmenlerden biri. ‘Kuzey Güney’de Kıvanç Tatlıtuğ ile efsanevi anlar yaratan Saral, şimdi Burak Özçivit’in Kemal’inden bir romantik ikon yarattı. ‘Kara Sevda’ gibi kederli bir hikâyeyi büyülü ışık oyunlarıyla kalbimizi ısıtan bir aşk öyküsüne çevirdi. Neslihan Atagül’ün Nihan’ı biraz da onun sayesinde acıların kadını olmaktan çıkıp güçlü, kanlı canlı, cesaretli bir karaktere dönüştü.

Haberin Devamı

Ekranın en parlak yönetmenleri

DRAMATİK DÜNYA YARATICISI

Uluç Bayraktar

İçerde (Show TV)

‘Ezel’den bu yana Türkiye’nin en heyecan verici yönetmenlerinden biri Uluç Bayraktar. ‘Son’, ‘Menekşe ile Halil’, ‘Ezel’ ve ‘Karadayı’ gibi işlerinde kazandığı ruh hastalığına varan detaycılığının ustalık dönemini ‘İçerde’de yaşıyor. İnsanı içine çekmeyi bırakın, değirmen gibi öğüten dramatik dünyalar yaratıyor. ‘İçerde’de Mestan’ın ölümüyle sonlanan dövüş sahnesi tarihe geçmeli. Celal ölümle yüzleşmeye giderken sokaktan yuvarlanan portakallar gibi büyük sinema eserlerine selam vermesi, mekân şartlarını sonuna kadar zorlaması da takdir edilmeli.

Ekranın en parlak yönetmenleri

Haberin Devamı

EN İÇTEN GÖZE SAHİP YÖNETMEN

Zeynep Günay Tan

İstanbullu Gelin (Star TV)

Dizi yönetmenleri arasında en içten göze sahip olanlardan. Çektiği hikâyeler neredeyse şiirsel gerçekçiliğin sınırlarında dolaşıyor. Melankolik karakterler, hiper realist, acımasız, sert koşulların içine bırakılıveriyor. Deniz Koloş’la birlikte yönettiği ‘İstanbullu Gelin’in maskülen yapısının, feodal metninin altında, Süreyya’nın kırılganlığı, samimiyeti, hayata karşı iyi niyeti üzerinden ilerleyen tatlı bir akış var. Süreyya’yı geçmişiyle, zaaflarıyla, saçmalıkları ve zaferleriyle bir bütün halinde böyle inandırıcı anlatabilmek dizinin başarısının en büyük sebeplerinden biri.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!