Tek çocuk intihar eğilimli mi?

Güncelleme Tarihi:

Tek çocuk intihar eğilimli mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 19:52

Sık alıntı yaptığım, Le Monde’un göbeğindeki minik ama can alıcı haberlerden biriydi. (15 ekim) Bruno Philip imzalı.

Özetle...

Çin’de, üniversite çevreleri telaş içinde:

Yılbaşından bugüne kadar, Pekin’in büyük üniversitelerinde okuyan en az 15 genç intihar etti.

Beida Üniversitesi, mesela, gençlerin sorunlarını dinlemek üzere 6 psikolog görevlendirdi alelacele.

Kingau Üniversitesi’nde okuyan bir genç, Zao, ironik bir ifadeyle, yaşadığı kampusu şöyle tarif ediyor:

“Şu köşedeki intihar edenlerin binası. Pencereleri görüyor musunuz, soldakinden aşk acısı yüzünden, sağdakinden diğer sebeplerden atlıyor gençler... Aşağıdan geçerlerin kan izini takip etmesi yeterli!”

*

Çinli gençlerin, Japon yaşıtları gibi, üniversitelerdeki yarış havasından dolayı bunalıma girip ölümü seçtiği, ileri sürülen sebeplerden biri. Yapılan araştırmalara göre, ‘çeşitli seviyede’ psikolojik bozukluğu olan öğrenci oranı % 60 ve bu rakam her sene yükseliyor.

Sebep?

Yumeng yani ‘melankoli’ diyor uzmanlar.

Ve bunun arkasındaki gerçek/gizli sebep: TEK ÇOCUK BUNALIMI !

Çinliler’i tek çocuk sahibi olmaya teşvik/mecbur eden, katı ‘nüfus planlaması’ yani.

1970’lerden beri yürütülen bu politika, evet Çin’de nüfus patlamasını kısmen yavaşlattı belki ama, hiç akla gelmedik yan sorunlar ortaya çıktı.

(Hatırlarsanız, Çin’de - ana babaların kürtajla kız çocukları aldırması sonucunda ki yüz milyonla bebek ölümünden bahsediyoruz - kadın-erkek dengesinin bozulduğunu, 38 milyon ‘erkek fazlası’ meydana geldiğini, bunun da Çin’in şimdi adını unuttuğum bir bölgesinde homoseksüelliğin patlamasına sebep olduğunu yazmıştım size...)

Tek çocuk olarak büyüyen bu yeni neslin, küçükten itibaren ‘egosantrik’ (beniçincil yahut benözekçil denilyormuş bizim dilde, anlaşılmasın diye) yetiştiği, ardından ‘ana ve babalarından kurtulma’ takıntısı meydana çıktığı, halbuki hayata atılmaya hazırlıklı almadıklarından bunalıma girdikleri, uzmanların ortak görüşü.

Bir psikolog ‘Çinliler eskiden zorda kaldıkları zaman aile değerlerine sarılır, bir arada yaşarlardı. Toplumun giderek bireyci hale gelmesiye, tek çocuk olarak büyümüş gençler pusulayı şaşırdı; ana babaları tarafından el bebek gül bebek yetiştirildikten sonra geldikleri bu kampuslarda, yalnızlık ve yarış havasını kaldıramıyorlar” diyor.

Bu da ‘ÇİN MUCİZESİ’nin gençlere kesilen ağır bir faturası belki de...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!