Tatiliniz zehir olmasın

Güncelleme Tarihi:

Tatiliniz zehir olmasın
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 18, 2009 12:19

Arı sokması hayati tehlike oluşturabilir. Tatilinizin burnunuzdan gelmemesi için bunlara dikkat edin!

Haberin Devamı

Arı sokması karşısında yapmanız gereken ilk ÅŸey, yara yerinin sabunlu suyla temizlenmesi ve buz uygulanmasıdır. Ä°ÄŸnenin çok derinde olması durumunda cımbızla çekebilirsiniz. Nefes darlığı, bulantı ve güçsüzlük gibi durumlarda da mutlaka hastaneye gitmeniz gerekiyor. Arının soktuÄŸu yeri  10-14 gün geçene kadar mutlaka gözlemleyin.  Â

Yaz aylarında en sık karşılaştığımız ve en tatsız olaylardan birisi de arı sokmasıdır. En tatlı besin kaynağı üreten arı, bazen kabusumuz olabilir. Medical Park Hastaneler Grubu Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Yavuz Furuncuoğlu, arı soktuğunda ilk önce yapılması gerekenin iğnenin çıkartılması olduğunu söyledi. Furuncuoğlu,  iğnenin derinde olması durumunda cımbızla da çekilebileceğini, ancak mutlaka yara yerinin sabun suyla temizlenerek, buz uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

"AntibiyotiÄŸe gerek yoktur"                                    Â

Yazın en tatsız olaylarından biri olarak başımıza gelen arı sokmalarında genellikle antibiyotiğe gerek olmadığının altını çizen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Yavuz Furuncuoğlu, "Arı soktuğunda ilk önce yapılması gereken şey iğnenin hemen çıkartılmasıdır. İğne derinde olursa bu cımbız gibi bir şeylede çekilebilir. Yara yeri hemen sabunlu suyla temizlenerek, sokulan yere buz konulmalıdır. Ve sokulan yer mutlaka yukarı doğru kaldırılmalıdır. Böylelikle şişme azalacaktır. Arı sokmalarında genellikle antibiyotiğe gerek yoktur. Enfeksiyon olmaz, ancak alerji ilaçları ya da ağrı kesici verilebilir. Daha ciddi reaksiyonlarda da (nefes darlığı, güçsüzlük, bulantı v.b) en kısa zamanda hastaneye gitmek gerekir. Çünkü damardan mutlaka iğne yapılması şarttır. Alerji ve nefes açıcı ilaçlar damardan serumla verilmesi gerekir. Hafif reaksiyonlar ağrı kesicilerle geçer" diye konuştu.  

"Arı sokmasında iki tür reaksiyon gelişir"

Arı sokmalarında iki tür reaksiyon geleşibileceğine dikkat çeken Dr.Furuncuoğlu, "Bu reaksiyonlar lokalize reaksiyon ve generalize reaksiyonlardır. Lokal reaksiyonlar; sokma yerinde meydana gelen şişmedir, komşu eklemi etkileyebilir ama bütün vücudu etkileyen şikayetlere neden olmazlar. Ciddi lokal reaksiyonu olan bir kişiyi  arı daha sonraki dönemde tekrar sokarsa ciddi sistemik reaksiyonlar gelişebilir. Hayatı tehdit edebilir. Toksik reaksiyonlar ise; Birden fazla arının ısırması ile gelişir. Gerçek alerjik reaksiyonlarda görülenlere benzer etki gösterirler.  Nefes darlığı ve  ürtiker yapmazlar ama mide barsak sistemi ile ilgili şikayetlere neden olurlar. Sistemik veya Anaflaktik reaksiyonlar ise; Hafiften ölüme kadar değişen gerçek alerjik reaksiyonlardır.  Sokmadan sonra ne kadar kısa sürede şikayetler gelişirse o kadar ciddidir.   İlk şikayetler olarak: gözlerde kaşınma, ürtiker, öksürük gelişir.   Olayın ilerlemesi ile solunum sıkıntısı ve tansiyon düşmesi, kalp durması  olabilir.  Arı sokmasından bazen 10-14 gün sonra gecikmiş reaksiyonlarda görülebilir. Ateş, huzursuzluk, baş ağrısı ve üritiker, lenf bezlerinde şişme ve eklemlerde ağrılar kendini gösterir"  dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!