Tasarımlarımı bu kadar ucuza üretebildiğini görünce panik atak geçirdim

Güncelleme Tarihi:

Tasarımlarımı bu kadar ucuza üretebildiğini görünce panik atak geçirdim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2010 00:00

2001’den beri Lanvin için tasarım yapıyor. Herkes onu papyonsuz sokağa çıkmayan tasarımcı olarak tanıyor. Tombul, gözlüklü, göbekli, komik ve kesinlikle çok yetenekli. Şimdi bütün dünya nefesini tuttu, H&M için yaptığı tasarımların piyasaya çıkmasını bekliyor. Çok istedim ama Alber Elbaz Türkiye’den kimseye özel röportaj vermedi. H&M yetkilileri sordu, Elbaz cevapladı. İşte o röportaj...

Modaya ilginiz nereden kaynaklanıyor? Çocukken büyüdüğünüzde ne olacağınızı biliyor muydunuz?
- Tam bir düş insanıydım, hayaller kurardım. Öğretmenimin her gün derste ne giyeceğini hayal eder ve çizim yapardım. Yıl sonunda da tüm giyim koleksiyonundan oluşan çizim defterimi verirdim. Her zaman elbiseler çizerdim ve bu ilhamın nereden geldiğini gerçekten bilmiyorum. Okula hep iki çantayla giderdim, birinde kitaplarım diğerinde çizimlerim olurdu. Bir keresinde annem sürekli çizim yaptığım için öğretmenime “bu konuda ne yapmalıyım” diye sordu ve öğretmenim “İzin verin istediği kadar çizim yapsın” demişti. İyi ki öyle demiş. Çocukluğum şimdiki beni oluşturdu.

Moda konusundaki en büyük ilhamınız ne?
- Birincisi ihtiyaçlar. İkincisiyse hayalimdekine ulaşma tutkusu. Ama Lanvin koleksiyonları kesinlikle dünü temsil ediyor, yarını değil.

H&M ile işbirliği yapmaya nasıl karar verdiniz?
- H&M bizimle işbirliği yapmak için girişimde bulundu ve Lanvin’de yarattığımız rüyayı daha geniş kitleler için de gerçekleştirmek isteyip istemeyeceğimizi sordu. Beş yıl önce “Asla piyasa koleksiyonu yapmam” derdim. Ama beni asıl cezbeden Lanvin’in genele inmesi değil, H&M’in lükse yönelmesi oldu. Kadınlara ve erkeklere mutluluk ve güzellik katma felsefesini paylaşan farklı iki firmanın beraber çalışabilmesi fevkalade bir deneyimdi.

Şimdi neden H&M ile işbirliği yapmak için doğru zaman?
/images/100/0x0/55ea3ee7f018fbb8f873b4eb

- Çünkü moda şimdi tam anlamıyla zıtlıklarla ilerliyor.

Bu işbirliğinde sizce enteresan taraf ne?
- Bu işin arkasındaki isimlerle buluşup birlikte çalışmak. Size ne kadar değer verdiklerini görmek ve modadaki hızı aynı anda yaşayıp paylaşmak.

HERKES SEVECEK

Bu koleksiyon her yaş ve beden için mi?

- Kesinlikle evet!

Sizce bu işbirliği nasıl karşılanacak?
- Umarım herkes çok sevecek!

Bir koleksiyona nasıl başlarsınız? İlk hareketiniz ne olur?
- Bir kitabın başlığı gibi benim için de en önemlisi yapacağım işe bir isim vermek.

Tasarım sürecini tarif eder misiniz?
- Tarifi zor, orada olmalısınız.

Müzik sizin önemli mi?
- Kesinlikle. Çizim yaparken müzik işimin ilham kaynağı.

Büyük bir tasarımcı nasıl olunur?
- Gerçek ve sürreele dokunmak, tutkuyu anlamak ve hayal etmeyi unutmamakla galiba.

Tasarım yaparken heyecanlanır mısınız?
- Her şey heyecandan ibaret.

Bir tasarımcı olarak sizi ne korkutur?
- Yeni fikirlerden uzakta koşmak.

Komik olmak sizce iş hayatında önemli mi?
- Evet.

YAŞLANMAK GÜZELDİR

Lanvin kadınını tarif eder misiniz?

- Güzel görünmeyi hayal eden ve kendisini iyi hisseden kadın.

Bir kadını seksi yapan nedir?
- Benim için en seksi kadınlar akıllı kadınlar.

Seksi olmak günümüz kadını için önemli mi?
- Bence kadınlar ve erkeklerin belirli çizgilerden oluşan hayatlarından çok daha kapsamlı bir hayatları var. Bugün kadın olmak her şeyden daha çok heyecan ve ilham verici. Aynı anda pek çok role sahipler; iyi bir kariyer sahibi, anne, eş, kardeş ya da arkadaş... Benim işim onları giydirmek ve hayatlarının her önemli görevinde güzel ve rahat hissettirmek.

Güzelliği nasıl tarif edersiniz?
- Kendi benliğiyle kendisini rahat hisseden herkes güzeldir.
/images/100/0x0/55ea3ee7f018fbb8f873b4ed


Yaşlanmak sizce güzel mi?
- Hem de çok. Her geçen gün kadınların yaşlarını silip, yaşları yokmuş gibi davranmalarını görmek üzücü. Her kırışıklık bana bir kadının hikayesini anlatıyor ve o hikayeleri çok seviyorum.

KIRMIZI HALIDAN GINA GELDİ

Sizce modada demokrasi var mı?

- Özellikle tasarım daha geniş kitlelere ulaştıkça moda da son yıllarda çok daha demokratik bir hal aldı.

Sizce dürüstlük moda için önemli mi?
- Benim hedefim çok basit. heyecan verici kıyafetler tasarlamak. Kimseyi yargılamak için burada değilim.

Modanın en çok neyinden sıkıldınız?
- Kırmızı halıdan gına geldi artık.

Moda bloggerlarının yükselişi için ne düşünüyorsunuz?
- Sosyal hayattaki değişimler bloggerların da çoğalmalarına olanak sağlıyor. Modada çok enteresan bir zaman dilimini yaşıyoruz.

Tasarımlarınızı ucuz fiyat politikasına çekmekten korkuyor musunuz?
- Tasarımlarımı bu kadar ucuza üretebildiklerini ilk gördüğümde panik atak geçirdim. “Acaba bu işbirliğini yapmak bir hata mıydı” diye düşündüm. Ürünleri bu fiyatlarla orijinaline bu kadar yakın sonuçlandırdıklarında çok şaşırdım.

Sizce yenilik nedir?
- Heyecan ve rahatlık.

Mutluluk nedir?
- Sevmek ve sevilmek.

BİLEKLİKLİ ALIŞVERİŞ DÖNEMİ BAŞLIYOR 15 DAKİKADA SADECE BİR ÜRÜN

23 Kasım’da dünyayla aynı anda Forum İstanbul H&M mağazasında Lanvin for H&M koleksiyonu satışa çıkacak. Kuyruğa girecek moda severler için o güne özel olarak alışveriş merkezi 08.00’de, mağaza da 10.00’da kapılarını açacak. Koleksiyona yoğun ilgi nedeniyle, izdihamı önlemek için müşterilere 15 dakikayla sınırlı bir alışveriş imkanı tanınacak. Zaman ayarlı bileklikler olacak. Kuyruğa girenlere sırasına göre 16 ayrı renkteki bileklik takılacak. Örneğin ilk 20 kişiye mavi, ikinci 20 kişiye sarı, üçüncü 20 kişiye kırmızı gibi farklı renklerde bileklikler dağıtılacak. Müşteriler de bilekliklerdeki renkler sayesinde saat kaçta ürün alabileceğini bilecek. Bileklik sistemiyle alışveriş Türkiye’de ilk kez uygulanıyor.
Lanvin for H&M Kadın koleksiyonunda 30 giyim 15 de aksesuvar modeli var. Erkek koleksiyonundaysa 25 giyim, 10 aksesuvar yer alıyor. Koleksiyon mağaza içinde ayrı bir alanda satılacak. Her müşteri, her bir üründen sadece bir adet edinebilecek ama aynı elbisenin farklı rengini alabilecek. Kadın giyiminde bedenler 36-42, tişört bedenleri XS-L, ayakkabı numaralarıysa 36-40. Ayrıca ilk kez bir tasarımcı işbirliğinde Lanvin’e özel dört farklı renkte ruj da hazırlandı: Bordo, kırmızı, sıcak pembe ve gül rengi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!