Tarihin en ünlü dedektifine gay demek haksızlık

Güncelleme Tarihi:

Tarihin en ünlü dedektifine gay demek haksızlık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2010 09:33

Guy Ritchie’nin yeni filmi “Sherlock Holmes”un galası geçtiğimiz gün Londra’da yapıldı. Görkemli galayı takip eden Ayşegül Ekinci, Kelebek için yönetmen Guy Ritchie ile filmin oyuncuları Jude Law, Robert Downey Jr, Rachel Adams ve Mark Strong’la görüştü.

SHERLOCK HOLMES FRAGMANI / WEB TV

Madonna’nın eski eşi İngiliz yönetmen Guy Ritchie, bundan tam bir yıl önce boşanma haberleriyle dünya basının gündemindeydi. şimdi ise son filmi “Sherlock Holmes” nedeniyle ilgi odağı... Sir Arthur Conan Doyle tarafından yaratılan, edebiyat ve sinema dünyasının en meşhur detektifi olan Sherlock Holmes’un maceralarını kendine has üslubuyla beyazperdeye taşıyan Ritchie, Warner Bros’un da desteğini aldı ve artık Hollywood’a geçiş yapmaya hazır olduğunun sinyalini verdi.

Filmin Londra galası ise “Sherlock Holmes”a ve filmin dev kadrosuna yakışır görkemdeydi. Filmde Dr. Watson’ı canlandıran Jude Law, gala öncesi Sherlock Holmes ile ilgili ilginç bir de yorumda bulunda: “Sherlock Holmes’e gay demek haksızlık olur. Holmes maceraları bugün bile böylesine ilgi çekerken, karakterlerin altında başka bir şey aramak yanlış.”

/images/100/0x0/55eb4e32f018fbb8f8b8b36e
JUDE LAW: TÜRKİYE’DE HAYRANIM VAR MI?

19. yüzyıl Londra’sında kanunsuz iş yapanların korkulu rüyası haline gelen Sherlock Holmes’un yakın arkadaşı ve partneri Dr. Watson’ı oynayan Jude Law’ın Türkiye’den geldiğimizi öğrendiğinde sorduğu ilk soru “Türkiye’de tanınıyor muyum?” oldu.


Geçtiğimiz aylarda, Londra’nın tiyatrolarıyla ünlü West End bölgesinde Shakespeare’in “Hamlet” oyununda rol alan ünlü oyuncu, Türkiye’de pek çok hayranı olduğunu öğrendiğinde ise şaşkınlık ve sevinci bir arada yaşadı. “Alfie”, “Cold Mountain” gibi filmlerin yakışıklı aktörü, “Umarım Türk hayranlarım ‘Sherlock Holmes’u beğenirler” dedi.

Siz de Sherlock Holmes hayranlarından mıydınız? Sherlock Holmes serisiyle ilk ne zaman tanıştınız?

- Sherlock Holmes hayranı değildim. Hatta onunla ancak 17 yaşımda tanışabildim. O da rol aldığım bir televizyon dizisi sayesinde oldu. Ancak Guy Ritchie ve Warner Bros’dan teklif gelince çok heyecanlandım. Bir de Robert Downey Jr’ın bu projede olacağını öğrenince kabul etmekten başka şansım kalmadı. ışte o zaman Holmes’un maceralarını okumaya başladım.

Peki Sherlock Holmes’un maceraları sizi etkiledi mi?

- Sherlock Holmes bütün dünyayı etkileyen bir kahraman, inanılmaz bir karakter. Düşünsenize 19. yüzyıl Londra’sı ve kanunsuzlar ondan çok korkuyor. Neden-sonuç ilişkisini çok iyi saptayan bir detektif. Scotland Yard bile onu kıskanıyor. Çok zeki bir adam. Aldığı askeri disiplin, dövüş teknikleri nedeniyle bir süper kahraman gibi...

Robert Downey Jr. nasıl bir Sherlock Holmes oldu sizce?

- Tek kelimeyle inanılmaz... Zaten yıllarca Uzakdoğu sporları yapmış, filmdeki performansında bunun da etkisi var.

/images/100/0x0/55eb4e32f018fbb8f8b8b370
Guy Ritchie için ne diyeceksiniz peki?


- Onun filmlerinde oynamak ayrıcalıktır.

Sizin canlandırdığınız karaktere gelelim... Dr Watson’ın Sherlock Holmes ile arasındaki ilişki de çok tartışılan, yorumlara açık bir ilişki. Gördüğüm kadarıyla Guy Ritchie bu konuyu filmde çok deşmemiş. Siz ikilinin ilişkisini nasıl görüyorsunuz?

- Onların ilişkisi bana son derece insani geliyor. Birbirlerini tamamlıyorlar. Bu erkeklerin arkadaşlıklarında sık rastlanan bir durumdur. Yazar sadece Sherlock Holmes’un yanı sıra onu tamamlayan, zeki, gözüpek başka bir karakter daha yaratmış, o kadar. Tarihin en ünlü dedektifine gay demek haksızlık... Guy Ritchie, Sherlock Holmes’e kendi imzasını attı. Yorum da seyirciye kalacak bence. Ama, Holmes maceraları bugün bile böylesine çok ilgi çekerken, karakterlerin altında başka bir şey aramak yanlış olur.

ROBERT DOWNEY JR: İNGİLTERE’DE FıLM YAPMAYI SEVİYORUM

Yıllar önce Charlie Chaplin’i canlandıran Robert Downey Jr., bu kez de sinemaseverlerin karşısına Sherlock Holmes olarak çıkıyor.Bir kez daha efsane bir karakter olarak beyazperdedesiniz. Neler söylemek istersiniz bununla ilgili?

- Charlie Chaplin’i canlandırdıktan sonra Sherlock Holmes’u oynamamak olmazdı. Bir de şu var; ben ıngiltere’de film yapmayı çok seviyorum. Chaplin’den bu yana çok zaman geçmişti, yani Sherlock Holmes tam zamanında geldi. Gerçekten severek oynadım.

Peki daha öncesinden bu karaktere bir hayranlığınız var mıydı?

- Sherlock Holmes maceralarını okuyan herkes onun hayranı olur zaten...

Filmde Jude Law da Dr. Watson’ı oynuyor. Nasıl bir ikili oldunuz?

- Sherlock Holmes ile Dr. Watson arasında çok sıkı bir bağ var. Sherlock çok zeki ama kendini düşünen bir adam, Dr. Watson da onu kollayan, yanından ayrılmayan takım arkadaşı... Neyse ki bizim de Jude ile kimyamız hemen tuttu. Böyle enteresan iki karakteri kimyanız uyuşmadan canlandırmaya kalksanız olmazdı zaten.

/images/100/0x0/55eb4e32f018fbb8f8b8b372
RACHEL ADAMS: SHERLOCK HOLMES’U ETKİLEYEN TEK KADIN

Sherlock Holmes’u hayatında sadece bir tek kadın etkileyebilir, bir tek onu takdir eder. ışte o etkileyici kadını, yani Irene Adler karakterini, Ulusal Tiyatro Sahipleri tarafından 2009’un En ıyi Kadın Yıldızı şeçilen Rachel Adams canlandırıyor.

Irene Adler’den söz eder misiniz?

- Sherlock Holmes kadar hızlı düşünen, zeki bir kadın. Ama kanun peşinde değil, yolun karşı tarafında olmayı tercih etmiş. Bu nedenle de Holmes ile yolu sık sık kesişiyor.

Sevdiniz mi bu karakteri?

- Hem de çok... Özellikle aksiyon sahnelerinden çok zevk aldım. Ben dönem filmlerini zaten severim, ama şunu belirtmeliyim ki “Sherlock Holmes” çok ayrı bir keyif oldu. Holmes ile Adler aradında yaşanan da tam bir eski dönem aşkı. Bence çok iyi bir film oldu.

GUY RITCHIE: BU FİLMLE ÇOCUKLUK HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM

Warner Bros’un desteğini arkasına alan ve artık yüksek bütçeli filmlere imza atmaya hazırlanan Guy Ritchie, “Sherlock Holmes”tan son derece memnun. “Çocukluğumdan beri Sherlock Holmes hayranıyım” Ritchie, bu filmle çocukluk hayalini gerçeğe dönüştürdüğünü belirtti.
Siz genelde Londra yeraltı dünyasını işliyorsunuz filmlerinizde. “Sherlock Holmes” nereden çıktı?


- Çocukluğumdan beri “Sherlock Holmes” maceraları okurum. Onun hayranıyım. Ve yine çocukluğumdan beri bir “Sherlock Holmes” filmi yapmak istiyordum. Bu çok ikonik bir karakter.

“Sherlock Holmes” bir dönem hikayesi. Oysa siz bu hikayeye çağdaş bir açıdan yaklaşmışsınız.

- Evet, bir dönem hikayesi. Ama ben bu hikayeyi biraz çağdaşlaştırmak istedim. Yeniden yaratmak değil de üstündeki tozu silkelemek diyelim. Sir Arthur Conan Doyle, bizim “Sherlock Holmes”u izlese beğenirdi diye düşünüyorum.

Peki, Sherlock Holmes’u oynaması için Robert Downey Jr’ı nasıl seçtiniz? Kafanızdaki Holmes başından beri o muydu?

- Aslında bu tercih kendiliğinden gelişti. Bir gün telefonda konuşuyorduk. Ona “Sence kim Sherlock Holmes’u iyi oynar?” diye sordum. Bana biraz ipucu verdi. Sonuç ortada.

Filmi öyle bitirmişsiniz ki, sanki yeni Holmes maceraları gelecek gibi. Doğru mu?

- Ben bu filmi yapmaktan çok zevk aldım, ama devam filmi için şimdiden konuşamam. Bekleyip göreceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!