Tanrı ayağı yarattı, ben ayakkabıyı

Güncelleme Tarihi:

Tanrı ayağı yarattı, ben ayakkabıyı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 01:23

Ona ‘ayakkabı baronu’ diyorlar. Aslında en az Christian Louboutin, Manolo Blahnik kadar ünlü. Ama soyadını atıp, sadece ismini marka olarak kullandığı için ilk bakışta belki de onlar kadar tanımıyoruz. Yine de Aldo markasının yaratıcısı Aldo Bensadoun,kararından pişman değil: “Eminim Gucci veya Prada markamdan etkileniyordur”

Haberin Devamı

Bir erkek neden ayakkabıcı olmak ister?
-Bu çok güzel bir soru. Ayak figürünün Tanrı tarafından yaratılışı çok seksi. Ayakkabı yaratıcısı olarak bizim de bir misyonumuz var. Bir ayakkabı giydiğinizde, o kişiliğinizin bir yansıması oluyor. Ayakkabılar karakterlerimizi göstermenin bir yolu. Biz de kişilikli ve seksi modeller yaratıyoruz. Büyükbababam ve babam ayakkabıcıydılar, ben de bu yolda ilerledim.
Babanız ayakkabı satıcısı olmasaydı siz yine de ayakkabıcı olur muydunuz?
-Dürüst olmak gerekirse tasarımı, dengeyi ve güzelliği seviyorum. Aynı zamanda da ayakkabı bir birey olarak kendimi ifade etmenin bir yolu. Kıyafet de tasarlayabilirdim ya da sanatın başka türleriyle de ilgilenebilirdim, yapmamamın sebebi dünyayı etkilemek istedim, tasarımı ve insanların tepkilerine yön vermek istedim.
İlk mağazanızı açtığınız güne dönerseniz neler anlatırsınız?
-Ben birkaç metrekarelik bir duvarda ayakkabı satarak başladım. Müşteriler tasarladığımız ayakkabıları beğenmeye başladıkça, daha büyük bir alana geçmeye karar verdik. Duvardan mağazaya geçmemiz 7 yıl sürdü.
Bugün tüm dünyadaki en büyük mağazamız 500 metrekare. Londra’da ve Dubai’de 400 metrekarelik mağazalarımız var. İlk mağazamı açtığımda oldukça heyecanlıydım , kabul görüp görmeyeceği, müşteriye iyi hizmet veremeyeceğimiz konusunda endişeliydim. Bugün bile ne zaman bir ülkede ilk kez mağaza açsak çok heyecanlanıyoruz.1700 mağazadan sonra bile hala aynı his devam ediyor.
Koleksiyonunuzun yüzde kaçını siz tasarlıyorsunuz?
-Bizimle beraber çalışan yaklaşık 20 tasarımcımız var. Beraber trendlere bakıyoruz, sonrasında onları yönlendiriyorum. Onlar bana kendi önerileriyle geliyorlar, biz de bunların üzerinden ilerliyoruz, düzeltmeler yapıyoruz. Tasarımın neredeyse her safhasına dahil oluyorum.
Tasarım ekibinizden biri gelse, size Gucci’nin ya da Prada’nın çok satn bir ayakkabısını kopyalamayı önerse tavrınız ne olur?
Muhteşem ayakkabı tasarlayan ayakkabıcılar tasarımcılar var. Bu insanlar tabii ki bizim dizaynlarımızı etkiliyor. Eminim biz de Gucci’yi veya Prada’yı aynı şekilde etkiliyoruzdur.
Sizce bir kadın düz ayakkabılarla da seksi görünebilir mi?
Tabii ki! Bir kadının giydiği kıyafetler, saçı, makyajı o kadını seksi kılan faktörler. Bence seksi olmak bir tavır meselesi.
Peki topuklu ayakkabının burnu sivri mi yuvarlak mı olmalıdır?
İkisi de olabilir. Şahsen daha feminen olduğu ve güçlü bir karakter yansıttığı için sivri burunu tercih ediyorum. Sivri burun daima daha seksidir.
İlk günden beri hem erkek hem de kadın ayakkabısı satıyorsunuz. Sizce erkekler de günün birinde kadınlar kadar iddialı ayakkabılar giyebilecek mi?
Son üç sene içerisinde erkek modası inanılmaz bir şekilde değişti. Artık erkek ayakkabılarında çok daha fazla moda unsuru görebiliyoruz. Eskiden sarı,pembe ya da mavi bir erkek ayakkabısı yapmazdık, eskiye kıyasla tasarımlarımız çok daha renkli. Erkekler genel olarak moda konusunda daha cüretkar ve riske açık olmaya başladılar. Şu an erkek ayakkabısı tasarlamak da bir o kadar eğlenceli bir hal aldı.

Haberin Devamı

KIŞA ERKEKLER İÇİN YÜKSEK ÇİZMELER YAPTIK

Haberin Devamı

Erkekler için topuklu ayakkabı yapacak mısınız? Ya da yapmaya başladınız mı?
Şimdilik yapmıyoruz. Ancak önümüzdeki kış koleksiyonunda dize kadar olmasa da erkekler için yüksek çizmeler göreceksiniz. Erkekler de skinny pantalonlarının paçalarını çizmelerinin içine sokarak giymeye başladılar.
Markanızda eğer soyadınızı da kullansaydınız bugün Christian Louboutin, Manolo Blahnik kadar ünlü olurdunuz. Ama şimdi çoğu insan markanın Aldo diye bir sahibi olduğunu bile bilmiyor?
Markamızın adını böyle koymamız dememizin sebebi kısa bir isim olması. Ayakkabıların içine “ALDO” yazmak hem çok kolay hem de maliyet açısından daha avantajlıydı.
Markaya isim düşünürken aslında !Orange(Turuncu)” ve “ALDO” isimleri arasında kararsız kaldık. Turuncu eğlenceli bir isim ve güzel bir renk. Ama Mr. Orange (Bay Portakal) olarak anılmak istemezdim.
Tarihte sizce ayakkabılarıyla öne çıkan en önemli kadınlar kimlerdi?
Marie Antoinette. Bir de eski Filipin cumhurbaşkanın eşi Imelda Marcos’unyaklaşık 2000 çift ayakkabı vardı.
Kimin nerde giydiği ayakkabıları asla unutmazsınız?
Örneğin Oscar törenlerindeki ayakkabıları takip ediyoruz. Bu yıl törenlerde bizi tercih eden isimlerden bazıları Kelly Osbourne, Rosie Huntington-Whiteley, Amy Poehler ve Molly Sims.
Topuksuz ayakkabı, asimetrik tasarım gibi marjinal modelleri nasıl buluyorsunuz?
Asimetrik dizaynları beğeniyorum, biz çok fazla tasarımımızda kullanıyoruz. Topuğu olmayan ayakkabıları sevmiyorum. Bit topuğun formu inanılmaz derecede seksi olabilir.
Gelmiş geçmiş en çok satan modeliniz?
-Bizim ilk ayakkabımız bir saboydu. İlk kez tahta saboyla tanındık. En lüks markalar bile bizden esinlendi. Bu yıl, 1972’de ilk tasarladığımız saboyu yeniden koleksiyona dahil ettik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!