Sürtüşmeler

Güncelleme Tarihi:

Sürtüşmeler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2005 11:15

Philippe Dijan
Çeviren: Aylin Yengin
Can Yayınları

Haberin Devamı

Philippe Dijan adını hatırlayan okurlar vardır kuşkusuz. Ama "Betty Blue" denildiğinde büyük olasılıkla daha fazla sayıda kişi "evet" diyecektir.

Jean Jacques Beineix tarafından sinemaya uyarlanan Betty Blue adlı romanıyla tanınan Dijan'ın yeni yapıtı Sürtüşmeler okurla buluşuyor.

Yarattığı şiddet estetiği ve romanlarında önplana çıkan  sinematografik öğelerle, satış rakamları beş yüz binleri, kimi zaman milyonu bulan yirmi iki kitaba imza atarak Fransa’nın kült yazarlarından biri olan Dijan, Sürtüşmeler’de, geçmişin şeytanlarını kovmak için anılar kapanına sıkışmış bir antikahramanı dillendiriyor.

Sırasıyla oğul, eş ve baba rollerine soyunan isimsiz bir anlatıcı. Dekorda alkol, kan, müptelâlar, hava limanları, bir kitapçı dükkânı, bazen bir göl kıyısının ağır durgunluğu. İkincil rollerde eski tüfek rock yıldızları, dibe vurmuş ihtiyarlar, manken eskileri, kocamış yayıncılar, genç ‘kaybedenler’. Hepsinin merkezinde, bir yazgıyı biçimlendiren anne figürü. Beş metnin derinlikli sahneleriyle aktarılmış bir yaşamın tüm bu hammaddeleri, anlam yoğunluğuyla ters orantılı, berrak, dolambaçsız bir dille, ünlü Betty Blue’nun sertliğini aratmayan imgelerle şekilleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!