Süreyyapaşa'da kalp ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Süreyyapaşada kalp ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yaklaşık 3 aydır anjiyo yapılan SSK Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi'nde açık kalp ameliyatları için hazırlık yapılıyor. Bugüne kadar 65 anjiyonun gerçekleştirildiği hastanenin SSK Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nden atanan yeni başhekimi Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Mustafa Zengin, yılda 300 açık kalp ameliyatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Süreyyapaşa, İstanbul'da kalp ameliyatı yapılan ilk SSK hastanesi olacak.

Göğüs cerrahisi ile anjiyo ünitesinin yer aldığı D Blok'ta, açık kalp cerrahisi ameliyatları için gerekli 10 yataklı yoğun bakım ünitesinin elden geçirildiğini belirten Doç. Dr. Zengin, diğer eksiklerin tamamlanması için 13.5 milyar liralık harcama yetkisi aldıklarını söyledi. Ankara'daki SSK hastanelerinden ameliyat, kalp ve akciğer pompasını çalıştıran hemşireyle 3 yoğun bakım hemşiresinin hastaneye tayin edildiğini anlatan Doç. Dr. Zengin, iki kalp cerrahının da önce geçici görevle daha sonra da tayinle görevlendirileceğini söyledi.

XXXX

Kalp ve damar cerrahisinin başlamasının anjiyo sayısını da artıracağını belirten Doç. Dr. Zengin, ‘‘Hastane 1993 yılında göğüs kalp ve damar cerrahisi adını aldı. Adına uygun olmaya çalışıyoruz’’ dedi. Ankara'dan gelen deneyimli hemşirelerle hastanelerindeki hemşireleri eğittiklerini söyleyen Doç. Dr. Zengin, ‘‘Hastanede 2 kardiyolog vardı. Ama hemşire yoktu. 7 yeni hemşireyi 3 aydır eğitiyoruz. Anjiyo aletini çalıştıran röntgen teknisyeni ve 7 hemşiresiyle anjiyo ünitesi faal olarak çalışıyor. Stend, balon gibi komplikasyonu yüksek olabilecek işlemler için açık kalp cerrahisinin etkin olarak yerleşmesini bekliyoruz. Şu an tam bir geçiş dönemindeyiz’’ dedi. Önemli eksikleri bulunmadığını savunan Doç. Dr. Zengin, açık kalp ameliyatlarında kullanılan ısıtıcı-soğutucu denilen bir aletin hastaneye bağışlandığını, kalp-akciğer pompasının Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Hastanesi tarafından verildiğini söyledi. Açık kalp ameliyatlarına bir ameliyathanede başlayacaklarını belirten Doç. Dr. Zengin, ‘‘Önce günde 1-2 açık kalp ameliyatı yapılabilecek. İleride ekiplerin ve olanakların çoğalmasıyla yılda yapılan ameliyat sayısı binleri bulacak. Ameliyathane hazır. İkincisi yedek olarak hazır. Kısa zamanda başlayacağız. Geçen yıl İstanbul'da kalp ve damar hastalıkları için zevk edilen özel kurumlara 6 trilyon lira ödendi. Anjiyo için hedefimiz İstanbul'daki yıllık 10 bin sevkin 2 bin 500'ünü yapmak. 3 bin açık kalp ameliyatının ise 300'ünü biz üstlenmek istiyoruz’’ dedi.

Hastanenin D Blok'unda bulunan göğüs cerrahisi asıl yeri A Blok'un onarımını beklemeden, C Blok'a taşınacak. D Blok'ta kardiyoloji ve kalp cerrahisine 40'ar yatak ayrılacak. Doç. Dr. Zengin, ‘‘İleride kalp nakli bile yapılabilecek yoğun bakım odaları hazırlamaya çalışıyorum. 6 yatağı bu şekilde hazırlıyorum. Bunlar uzun vadeli projeler ama kalp nakliyle aramızdaki zaman kavramı çok fazla değil. Ortamı iyi hazırlamak lazım’’ dedi. Doç. Dr. Zengin, ayrıca kan bankasının çalışabilir hale getirildiğini de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!