Süpürge yine havalandı

Güncelleme Tarihi:

Süpürge yine havalandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2008 00:00

11. Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, "Kendin Ol, Düşünü Yarat" sloganıyla bugün başlıyor. Sinemada kadın emeğini görünür kılmayı, onları biraraya getirmeyi amaçlayan festivalde bu yıl 27 ülkeden, 88 kadın yönetmenin 89 filmi gösterilecek.

15 Mayıs’a kadar gösterilecek filmler arasında İran, İsrail, Brezilya ve Arjantin gibi farklı kültürlerin tarzlarını görmek mümkün. Biletler öğrenci ve tam ayrımı olmaksızın 5 YTL. Ücretsiz gösterilecek belgeseller Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampuslarında gençlerle buluşacak.

CANI ÇEKENE PASTA SERVİSİ

Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Ödülü’nün verildiği Her Biri Ayrı Renk bölümü, bu sene de ödüllü filmlerden oluşuyor. Türkiye’yi Selma Köksal’ın Fikret Bey adlı yapıtı temsil edecek. Bu başlık altında toplam 12 film var. İranlı yönetmen Hana Makhmalbaf’ın 18 yaşında çektiği, Berlin’den Selanik’e pek çok festivalden ödül toplamış ilk uzun metraj filmi Utanç ve Cannes’da Eleştirmenler Haftası’nda Büyük Ödül kazanan, cinsiyet, cinsellik ve toplumsal cinsiyet kimliği üzerine etkileyici sözler söyleyen Lucia Puenzo imzalı XXY, bölümün dikkat çeken filmleri arasında.

Festivalin Bana Özel adlı bölümünde iki yıl önce öldürülen, bağımsız Amerikan sinemasının ünlü oyuncularından Adrienne Shelly’nin yönettiği Pastacı, romantik komedi kurallarını anlatıyor. Filmin ardından filmde görüp de canı çekenlere Cafe Elizi’nin hazırladığı pastalar dağıtılacak.

PİPPA İÇİN BARIŞ

Barış Gelini projesi için 8 Mart’ta sanatçı arkadaşı Silvia Moro ile Milano’dan yola çıkan İtalyan sanatçı Pippa Bacca’nın Türkiye’de yarım kalan yürüyüşünü Uçan Süpürge sürdürecek. Barış Ne Zaman adlı bölüm, Pippa Bacca’ya adandı. Festival bu bölümde savaşın kötü gerçekliğiyle barış umudu arasında sıkışmış öyküleri kadın gözüyle anlatan yedi filme yer verecek.

BUNLARA DA GİDİN

İKD’liler Buluşuyor: 70’lerin ortasında başlayarak kadın hareketini daha da hareketlendiren, eylemini de söylemini de dalga dalga yayan İlerici Kadınlar Derneği’nin (İKD) üyeleri o günlerden bugünlere birçok kez bir araya geldi. Yıllar sonra İKD’li kadınlar yeniden Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde buluşacak. Buluşma için sloganları ise şöyle: "Bir Zamanlar İKD/Kadınların Bitmeyen Mücadelesinde Karanfilli Bir Uğrak". İKD’liler Buluşuyor başlıklı söyleşi 10 Mayıs’ta Kızılırmak Sineması’nda yapılacak.

Kendine Ait Bir Oda: Bölümle aynı adı taşıyan söyleşinin kolaylaştırıcılığını edebiyat yazarı Hande Öğüt yapacak. Konuşmacılar ise yazar Latife Tekin, "Kadına Melodram Yakışır: Türk Melodram Sinemasında Kadın İmgeleri" kitabının yazarı Hasan Akbulut ve edebiyat, sinema ve kültür kuramcısı Özden Sözalan. Söyleşi 11 Mayıs Pazar günü saat 14.30’da Kızılırmak Sineması’nda yapılacak.

Güneşli Pazartesi: Erkekler Matinesi bölümünde yer alan Güneşli Pazartesi adlı gösteri, Ankara’da ilk kez sahnelenecek. Çağdaş dansın genç temsilcilerinden Bedirhan Dehmen ve Şafak Uysal’ın erkekliği sorguladıkları gösterileri, iki erkeğin dostluğu üzerine bir fiziksel tiyatro çalışması. 12 Mayıs’ta Devlet Tiyatroları Akün Sahnesi’nde izlenebilir. Biletler mybilet.com’da.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!