Su altında röportaj da yapılır resim de

Güncelleme Tarihi:

Su altında röportaj da yapılır resim de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 00:00

Deniz Kültürü Derneği ve Vira Dergisi’nin organizasyonuyla yapılan 2. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali, Türk deniz severlerle dünya deniz dostlarını bir araya getiriyor. 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul ve İzmir’de düzenlenecek festivale Kaptan Cousteau’nun ekibi de katılıyor. Ekipten Andre Laban deniz altında tablo yapacak. Mithat Bereket ise Ulaştırma Bakanı ile söyleşi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Deniz Kültürü Festivali’nin en dikkat çekici konuğu 1997’de 87 yaşında ölen Kaptan Cousteau’nun ekip şefi Andre Laban. Laban festival sırasında sualtında yağlıboya bir tablo yapacak. Festivalin bir başta önemli etkinliği, bir süre önce yaşamını yitiren sualtı belgeselleriyle ünlü Haluk Cecan için, 86 dalgıcın 17 ayrı şehirde aynı gün ve saatte saygı dalışı gerçekleştirmesi. Bu sırada çevre okullardan gönüllülerin katılımıyla deniz temizliği yapılacak. Ardından denizaltındaki insan kaynaklı atıkların envanteri çıkarılarak kamuoyuyla paylaşılacak. Ekinliklerle denizlerin temizliğine dikkat çekmek isteyen komite, dalış yapılan illerde bilgilendirme kitapçıkları da dağıtacak.

Festival, bir sualtı röportajına ev sahipliği yapacak. Gazeteci Mithat Bereket’in Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la su altında gerçekleştireceği söyleşi, TRT’de de yayınlanacak. Ayrıca İstanbul’da yaşayan ve şimdiye kadar hiç deniz görmemiş 3000 kadar çocuk teknelerle Boğaz’da gezdirilecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Turizm ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ünlü belgesel yapımcısı David Rabinovitch, Avrupa Birliği komisyon üyeleri, uluslararası belgesel festival başkanları, sektör duayenleri, amatör denizciler, gazeteci ve sanatçıların katılacağı festival herkese açık.

Festivalin İstanbul ayağı için Eski Haliç Köprüsü üzerinde, Hasköy tarafında bir festival köyü kurulacak. Deniz Kültürü Derneği: (216) 339 13 40/41

DENİZ KÜLTÜRÜ FESTİVALİ PROGRAMI

22 Ekim Çeşme/İzmir, 10.30 İzmir’de Denizcilik Kültürü paneli, 20.00’de belgesel gösterimi.

23 Ekim 11.00 İzmir, İstanbul ve 17 ilde (İstanbul-Beşiktaş, İzmir-Foça, İzmir-Alaçatı, Antalya-Kaleiçi, Marmaris, Aydın-Kuşadası, Trabzon-Merkez, Rize-Merkez, K. Kıbrıs, Mersin-Merkez, Balıkesir-Bandırma, Çanakkale-Kordon, Bursa-Mudanya, Tekirdağ-Merkez, Kocaeli-Gölcük, Sinop, Samsun, Van Gölü’nde) "Haluk Cecan’a Saygı Dalışı".

24 Ekim İstanbul, 11.00-16.00 deniz görmemiş çocukların tekne ve yatlarla gezdirilmesi ve eğitim verilmesi.

Dış mekan etkinlikleri: Resim ve fotoğraf sergileri, yelken yarışı, imza günleri, canlı yayınlar ve konserler.

25 Ekim İstanbul, 10.00-16.00 "7’den 70’e Denize" eğitim programı, 11.00 Şehir Tiyatroları Oyunu, 14.00 üniversite kürek takımlarının katıldığı kürek yarışı ve Şehir Tiyatroları atölye çalışmaları, TURMEPA ve deniz izcilerinin kıyı temizliği, İTÜ deniz bisikleti takımı gösterisi, konserler.

26 Ekim, İstanbul, 10.00 Deniz Tarihi ve Edebiyatı paneli, 14.00 Seagull Deniz Güvenliği Tatbikatı ve Andre Laban’ın su altında resim yapması.

TÜRKİYE’NİN KAPTAN COUSTEAU’SU HALUK CECAN

Deniz Kültürü Festivali kapsamında Türkiye’nin 17 bölgesinde 86 dalgıç Haluk Cecan’ı anma dalışı yapacak. Dalış bütün noktalarda aynı gün ve saatte (23 Ekim, 11.00) gerçekleşecek. Geçen yıl kaybettiğimiz Haluk Cecan çektiği sualtı fotoğrafları ve belgesellerle tanınan bir dalgıç ve su altı sevdalısıydı. Türkiye’nin Kaptan Cousteau’su bilinen Cecan, ünlü belgeselciyle tanışma şansı da bulmuştu. Fotoğraf ve belgeselleriyle uluslararası yarışmalarda ödüller kazanan Cecan ilk belgeseli Ada’yı 1982’de çekti. Diğer belgeselleri arasındaysa Seyir Günlüğü (1988), Mavi Derinliğin Dişleri (1990), Sessiz Dünyada Gezintiler (1991), Tenten ve Denizler Hakimi (1992), Mavinin Dostluğu (1994), Dinozor (1996), Olmak-Olmamak ve Mavi Güney’den Yeşil Ada’ya (1998), Calypso’dan Kalan Hatıralar (1999), Mahşerin Atlıları (2000) ve Rota (2004) bulunuyor. Ayrıca 2006 yılında Haluk Cecan’ın yaşamı ve çalışmalarının anlatıldığı "Derin Mavide 40 Yıl: Haluk Cecan" adlı bir belgesel de çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!