Pencerelere yeni işlevler kazandıran tasarımlar

Güncelleme Tarihi:

Pencerelere yeni işlevler kazandıran tasarımlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2016 11:14

Kimi pratik işlevi, kimi tasarımı ile dikkat çeken ve hepsi de birbirinden ilginç ve iddialı bu pencerelere gelin biraz daha yakından bakalım.

Haberin Devamı

Pencereler bizi dört duvar arasına sıkışıp kalmaktan korur ve gün ışığıyla, dünyamızla bağlantımızı sağlarlar. Mimari için son derece kritik önemde olan pencereler, varlıkları, yoklukları, azlıkları veya çoklukları ile başta sağlığımız ve yaşam kalitemiz olmak üzere hayatımızın pek çok yönüne etki ederler. Ancak hiçbir zaman bir pencereden yeterince ışık geçirmesi ve bir de mümkünse ısı yalıtımına katkıda bulunması dışında bir beklentimiz olmaz. Ama bu yazımızın konusu olan tasarımcılar, belli ki konuya farklı bir açıdan yaklaşıyorlar. Kimi pratik işlevi, kimi tasarımı ile dikkat çeken ve hepsi de birbirinden ilginç ve iddialı bu pencerelere gelin biraz daha yakından bakalım. 

 

EVİN EN KEYİFLİ BÖLÜMÜ

Haberin Devamı

Pencerelere yeni işlevler kazandıran tasarımlar

Kaynak: Plantation Shutters Ltd

Ülkemizde çok yaygın olmamakla birlikte, müstakil ev ve villa kültürünün yavaş yavaş gelişmesiyle görülmeye başlayan, yarım altıgen şeklinde dışa doğru uzanan açılı pencere modelleri, doğru kullanılmadığı takdirde geriye değerlendirilmesi zor olan bir alan bırakabiliyorlar. Bu hoş pencere modelinin istenmeyen sonucunu son derece basit bir tasarımla müthiş keyifli bir dinlenme alanına çeviren tasarımcı, burayı aynı zamanda bu evin en keyifli bölümü haline de getirmiş.

 

PENCERENİN DİĞER TARAFI

Pencerelere yeni işlevler kazandıran tasarımlar

Kaynak: Cabbages & Roses 

Evlerimizin akla gelebilecek hemen her yerinde, hatta kimi zaman akla gelmeyecek yerlerinde dahi bitki yetiştirmek toplumumuzda yaygın olan hobilerden bir tanesi. Pencerelerin önüne, yani dış taraflarına saksılar dizmek, kimi zaman bu saksılarda nane, maydanoz, roka ve hatta domates, biber yetiştirmek de bizim için pek alışılmadık şeyler değil. Ancak bu tasarımda bir çiçek saksısı pencerenin iç tarafında kullanılmış. Böylelikle evin dışında bir nesne olmaktan çıkıp bulunduğu alanın dekorasyonuna dahil olmuş. Pencere önünde evinize giren güneşin keyfini çıkarırken bunun karşılığını da güzel görüntüsüyle veriyor.

 

Haberin Devamı

PENCERENİZDE BİR SANAT ESERİ

Pencerelere yeni işlevler kazandıran tasarımlar

Kaynak: Mirror & Light Shutters

Büyük sanat eserlerinde ince bir işçilik, yılların getirdiği bir deneyim ve kimi zaman bir dehanın benzersiz parmak izleriyle karşılaşırız. Ancak bu türden muazzam çalışmalar genellikle biz sıradan insanların her gün yanından geçip de bir kez olsun dönüp bakmadığımız basit fikirlerden çıkar. İşte size bir örnek. Son derece basit bir tasarıma sahip olan bu uygulama, hem kendi görüntüsüyle, hem de içeriye süzdüğü ışıkla iki yönden de muazzam bir görüntü oluşturuyor.

 

ÇİÇEĞİNİZ YOKSA GÖLGESİ OLSUN

Pencerelere yeni işlevler kazandıran tasarımlar

Haberin Devamı

Kaynak: By May / Siluett Frost Window Film

Siz de şehir hayatının hızlı koşturmacası içinde değil bir çiçeğe, kendinize bile güçlükle vakit bulabilen çoğunluktan mısınız? Dert etmeyin. Canlı bir bitki için zamanınız, yeriniz ya da enerjiniz yoksa bile, buradaki basit ama son derece şık tasarımın bir benzerini kendi pencerenizde uygulayarak kendinizi neşelendirecek şık ve esprili bir sonuç elde edebilirsiniz.

 

DÜNYADAN SÜZÜLEN IŞIK

Pencerelere yeni işlevler kazandıran tasarımlar

Kaynak: Vinyl Impression

Pencerelerin, özellikle bir iç mekândan diğerine açılan ofis tipi geniş pencerelerin zaman zaman yazı tahtası gibi amaçlar için kullanıldığına filmlerde ve dizilerde rastlarız. Ancak çoğu zaman böyle bir uygulamayı kendimiz denemek aklımıza gelmez. Ya da buna uygun bir yerimiz yoktur. Oysa pencereler bunun gibi daha başka sayısız uygulama için harika bir zemin oluşturuyorlar. Bu örnekte görüldüğü gibi bir dünya haritası, manzaranız ne olursa olsun evinizin içindeki havayı değiştirecektir.

 

Haberin Devamı

VİTRAYA NE DERSİNİZ?

Pencerelere yeni işlevler kazandıran tasarımlar

Kaynak: Catherine Nafziger-Atelier Kats Vitrail 

Dünyanın baş döndürücü hızı ve her şeyin artık kalıplara dökülmüş olmasıyla pek az insanın izini sürdüğü bir sanat dalı vitray. Ancak icracılarının azalmış olması, onu muhteşem bir dal olmaktan çıkarmıyor. Evet, evinizde ya da ofisinizde bu büyüklükte bir vitray abartı gibi görünebilir. Ama yaratacağı etkiyi ve bu güzelliği nesiller boyu koruyacağını da göz önünde bulundurun.

 

DEKORASYONUN BİR PARÇASI

Pencerelere yeni işlevler kazandıran tasarımlar

Kaynak: Erfal GmbH & Co. Kg

İkisi eğimli, diğer ikisi dik olarak konumlandırılmış bu dörtlü pencere grubu, hem biçimleri, hem de yeşil stor perdeleriyle mekânın dekorasyonuna doğrudan bir katkı sağlıyorlar. Pencerelerin dekorasyondaki yeri denildiğinde aklına perde dışında pek bir şey gelmeyen bir toplum olarak değerlendirebileceğimiz bir fikir gibi görünüyor, sizce de öyle değil mi?

 

Haberin Devamı

homify.com.tr Tarafından hazırlanmıştır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!