Esra Seziş Kiğılı: Muhafazakar hanımlar bilinçli tüketici

Güncelleme Tarihi:

Esra Seziş Kiğılı: Muhafazakar hanımlar bilinçli tüketici
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2017 16:54

hurriyet.com.tr yazarı Ayşe Baykal, Esra Seziş Kiğılı ile konuştu, izlenimlerini yazdı.

Haberin Devamı

Genç yaşına rağmen bir sürü ilklere imza atmış dünya tatlısı bir kadın Esra Seziş Kiğılı...

Davranış bilimleri mezunu. Eğitimi esnasında renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkisiyle ilgileniyor. Mezun olduktan sonra mesleğini yapmıyor ama yine insanlarla iç içe bir alanla ilgileniyor. Moda ve Renk danışmanlığı yapıyor.
Nişantaşı’ndaki ofisinde ağırladı bizi. Mekânın da ikramlıklarının da çok şık olduğunu belirteyim.

Esra Seziş Kiğılı: Muhafazakar hanımlar bilinçli tüketici

Esra Hanım, Türkiye’deki ilk muhafazakâr dergi olan Âlâ dergisinin moda editörlüğünü yapmış. Hatırlarsanız büyük ses getirmişti. Ardından “Huzur Sokağı” adlı dizinin stil danışmanlığını yapmış; dizi sektöründe ilk tesettürlü stil danışmanı olarak izleyiciden tam not almıştı. Ardından tecrübeleriyle kendi markasını oluşturdu.

Haberin Devamı

Esra Hanım’ın takdir ettiğim ve örnek olmasını istediğim bir özelliği, sınırlarını bilmesi. Bu çok alışık olduğumuz bir şey değil. “Ben tasarımcı değilim ve stilist de değilim. Ben stil ve renk danışmanıyım, bu alanda özel eğitim aldım. Tasarımcılık ve stilistlik emek ve yetenek isteyen apayrı bir iş. Benim işim, var olan ürünleri kombin yapmak.”

Anlayacağınız ilginç bir işi olan akıllı bir kadınla söyleşi yaptık. Yüz rengine göre renk seçimi filan nedir, açık açık sorduk.

Kendim için de öneriler istedim ama sizi de unutmadım.

aysebaykalrenkleri@gmail.com adresine göndereceğiniz soruları sizin için cevaplayacak Esra Hanım.

Önce renk danışmanlığından başlayalım. Türkiye’de çok bilinmeyen bir alan, neden ihtiyaç duydun?

Akademik kariyerime moda alanında devam etmeye karar verdikten sonra geniş kapsamlı eğitimler almaya başlamıştım. Aldığım renk analiz eğitimi çok ilgimi çekmişti, o alanda yoğunlaşmaya karar verdim. Aldığım eğitimler sonrasında Renk Danışmanı olarak hizmet vermeye başladım.

Renk danışmanı tam olarak ne yapar?

Ben, hem bireysel hem kurumsal hizmetler veriyorum. Bireysel hizmetlerde, renk kartelamızda bulunan kumaşların "danışmanımızın" tek tek yüzüne yansımasını inceliyoruz. Yaklaşık 2 saat süren bir seans. Seans sonunda danışanımıza yakışan renk tonlarını belirleyip kişiye özel hazırladığımız kartelayı hediye ediyoruz. Doğru alışveriş yapmanın ve doğru giyinmenin ilk kuralı kişinin kendine yakışan renk tonlarını bilmesinden geçiyor.

Haberin Devamı

Kurumsal hizmetlerde ise firmaların tasarım ekibine renk danışmanlığıyla ilgili workshoplar düzenliyoruz. Sektöre yeni girecek markalara renk ve moda danışmanlığı hizmeti veriyoruz.

Esra Seziş Kiğılı: Muhafazakar hanımlar bilinçli tüketici

Peki hazır renk danışmanı bulmuşken kendim için sorayım, hangi renkleri tercih etmeliyim?

Birebir seans yapmadan kişiye yakışan renk tonlarını söylemek doğru olmaz. Bilinenin aksine her esmer tenli veya beyaz tenli birine aynı renk tonları yakışmaz. Herkesin yüz pigmenti kendine özeldir.

Okurlarımız için renk kombiniyle ilgili olarak bir iki öneri alabilir miyiz?

Sıcak alt tonu olan renklerle, soğuk alt tonu olan renkleri kombinlerinde tercih etmekten kaçınmalarını önerebilirim. Mavi alt tonu olan renklere soğuk renkler, Sarı alt tonu olan renklere sıcak renkler diyoruz.

Haberin Devamı

Esra Seziş Kiğılı: Muhafazakar hanımlar bilinçli tüketici

Stil ve renk danışmanlığı konusunda erkekler destek istiyor mu sizden?

Sadece kadınlara özel hizmet veriyoruz.

Siyasetçilerin eşlerinin tarzlarını nasıl buluyorsunuz?

Siyasetçi eşi diye ayırmak istemiyorum, genel olarak muhafazakar hanımefendilerin bilinçli tüketici olduklarını düşünüyorum. Ve yıllardır söylediğim sade şıklığı günümüzde birçok kadının giyim tarzında görebilmemiz mümkün.

Esra Seziş Kiğılı: Muhafazakar hanımlar bilinçli tüketici

Etkilendiğiniz modacı var mı?

Elbette var fakat tek bir modacıya bağlı kalmıyorum. İlham ve fikir konusunda en çok doğadan beslendiğimi söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Yeni projelerin var mı?

14 Nisan’da Modanisa’nın Londra’da düzenlemiş olduğu Fashion Week’e konuşmacı olarak katılacağım. Bunun dışında çok yeni bir heyecanım var. Ünlü bir marka ile kapsül koleksiyon hazırlığındayım. Mayıs ayında takipçilerimle paylaşacağım.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!