Abajur nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Abajur nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2016 16:33

Aydınlatmanın yanında ev dekorasyonun en güzel parçalarından biri olan abajurları, evde kolayca bulunabilecek malzemeler ile çeşitli tasarımlarla yapmak mümkün...

Haberin Devamı

Son zamanlarda tüketimin yerine geçmeye başlayan üretim ile yapılması imkansızmış gibi duran bir çok eşya, kişisel beceri ve bilgiler sayesinde evlerde de üretilmeye başlandı. Küçük süs eşyalarından çok amaçlı dekoratif nesnelere kadar geniş bir yelpazede basit malzemelerle ortaya konan bu ürünler, hem hobi hem de kimileri için gelir kaynağı olarak hayatımızda iyice yer edindi. Bu ürünlerden biri de aydınlatmanın yanında farklı şekil ve stilleriyle dekorasyonun parçası olan abajurlar... Hazır aksamlarının yanında elde de hazırlanabilecek şekilde, kişisel zevke ve beceriye göre tasarımında çeşitlilik imkanı oldukça bol olan abajurlarla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, yapımında kolay ısınan yanıcı malzemelerden uzak durmak.

Abajur nasıl yapılır

Haberin Devamı

MALZEMELER: 

- 10-15 adet tel giysi askısı  ya da hazır abajur telleri,

- Avize şapkası için karton, kurdele ya da kumaş,

- Stant için cam kavanoz ya da vazo,

- Sıva üstü duy,

- 2 metre 0.75’lik elektrik kablosu,

- Erkek topraksız fiş,

- Matkap,

- Pense,

- Silikon tabancası,

- Makas,

- Cetvel,

- Tutkal.

Abajur nasıl yapılır

ABAJUR ÇERÇEVESİNİN HAZIRLANMASI 

- Eğer elinizde malzeme olarak  hazır avize telleri yok ise, tel giysi askılarını pense yardımıyla askılar açılarak düz hale getirilir.

 - Teller birer adet 80 cm ve 45 cm, dört adette 20-25 cm uzunlukta olacak şekilde kesilir. Eğer elimizde referans olabilecek bir abajur başlığı var ise tel ölçüleri alınabilir. Ya da ölçüler istenilen boyutlarda kişisel tercihlere göre ayarlanabilir.

 - 80 ve 45 cm’lik teller pense yardımı ile yuvarlanarak uçları birbirine kenetlenecek şekilde kapatılır, bir küçük bir büyük olmak üzere iki daire elde edilir.

- Daire şeklini almış teller, birbirine paralel şeklide, 25 cm’ lik tellerin pense ile bükülen uçlarına yerleştirilir.

Haberin Devamı

- Yerleştirme sırasında abajur iskeleti üzerine yerleştirilecek özellikle kumaş parçasının düzgün durabilmesi için 25 cm’lik tellerin aralığının eşit bölünerek yapılması dikkat edilir.

- Teller birbirine sabitlenmesi için tutkal ile yapıştırılır.

- Çerçevenin gövde aksamına yerleştirilmesi için kavanoz kapağına oturacak şekilde giysi telinden küçük yuvarlak bir daire yapılır.

- Yaklaşık 10-15 cm uzunluğunda 3 ya da 4 tel kesilerek, bir ucu abajur iskeletinin dar ağzındaki daireye kancalayarak içeriden avizenin alt noktasındaki büyük daireye göre sarkıtılarak diğer ucu göve aksamına yerleştirilecek küçük daireye kancalanır.

- Yine tutkal yardımıyla teller sabitlenir.

Haberin Devamı

Abajur nasıl yapılır

ÇERÇEVEYE ABAJUR ŞAPKASININ GİYDİRİLMESİ 

- Malzemesi kurdele ise iskeletin çevresine dikey dolayarak, kumaş ya da karton ise avize iskeletinin üzerinde döndürülerek ölçü alınır.

- Kumaş ya da kartonda alınan ölçü pay bırakılarak kesilir.

-İskelet üzerine gerdirilerek yapıştırılır.

-Fazlalıklar makas yardımıyla temizlenir.

ELEKTRİK AKSAMININ KURULUMU

- Kavanoz içine taş ya da benzeri dekoratif etki yaratacak ürünler yerleştirilir.

- Elektrik kablosunun iki ucu 2 cm kadar pense yardımıyla açılarak ve teller iyice birbirine kıvrılarak, duy içindeki kablo yerlerine yerleştirilir.

- Kavanoz kapağı kablonun geçeceği şekilde matkapla delinir.

Haberin Devamı

- Aynı şekilde, duy sabitlenebilecek biçimde kavanoz kapağına matkap ile delik açılarak oturtulur.

- Duyun sabitlenmesiyle birlikte kapak altında kalan kablo açılan diğer delikten kapağın üstüne çıkartılır.

- Kavanoz kapağı kapatılır.

- Elektrik kablosunun diğer iki ucu priz açılarak yerlerine yerleştirilip kablolara zarar vermeyecek şekilde vidalanarak priz kapatılır. 

 

nasilkolay.com Tarafından hazırlanmıştır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!