Trabzon işi bileziğin 110 tonu

Güncelleme Tarihi:

Trabzon işi bileziğin 110 tonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2015 01:39

Tasarımcı Cem Lokmanhekim Trabzon işi bileziğe yeni formlar verdi; ortaya 110 parçalık bir koleksiyon çıktı.

Haberin Devamı

Trabzon işi bilezik bir fenomen. Sizin geçmişinizde nasıl bir yer tutuyor?
- Babam; Mersin’in en eski ve köklü kuyumcularından. Çocukluğumdan çok iyi bilirim Trabzon işi hasır bilezikleri... El işçiliğiyle ortaya çıkan bu doku, beni her detayıyla etkiliyor. Doğu Karadeniz’i ziyaret etme ve yerel takı formlarını inceleme fırsatım da ilk 1996 senesinde oldu. Asla endüstrileştirilmemiş, makinenin, bilgisayarın yapamadığı tek takı Trabzon işi hasır örmeler... Yüzyıllardır olduğu gibi, hiç değişmeden, sadece ince ince, tek tek elde örülen çok özel bir teknik. Bir de elbette anneden kıza, tekniğin öğretilerek bu günlere gelen bir gelenek olması...

Trabzon işi bileziğin 110 tonu

Cem Lokmanhekim

Koleksiyonun hikâyesini anlatır mısınız?
- Klasik hale gelmiş Trabzon işi bileziklere yepyeni formlar katmak istedim aslında. Koleksiyonumun adı ‘Dalgaları Aşmak’. Hani zorlu bir dalgayı geçersin ama hemen ardından yenisi gelir ya... Bunu bize anneden kıza, ellerde yüzyıllardır emek emek örülen bir bileziğin hatırlatması, bir yüzüğün, bir küpenin bunu kulaklarımıza fısıldaması lazım! Koleksiyonumun hikâyesi tam da bu aslında. Karadeniz’in dalgalarının sonsuzluğunda yaşanan ne varsa; bize, sokaklarımıza da gelsin istedim.

Haberin Devamı

Trabzon işi bileziğin 110 tonu


İmaj çekimlerinin konsepti ve hikâyesi nedir?
- Trabzon hasır örme işini devam ettiren anne-kızlar. Tam iki sene sürekli gittim geldim Trabzon’a. İşin çok değerli ustalarıyla beraber çalıştım. Her bir parça en az üç ustanın emeğiyle ortaya çıktı. Kimi zaman çok büyük endişelere kapıldım. “Olacak mı? İstediğim formlar ortaya çıkabilecek mi?” diye düşündüm. Ama sonuç çok içime sindi. Sağ olsun sevgili fotoğrafçı arkadaşım Tamer Yılmaz da her zamanki gibi müthiş bir iş çıkardı.

Trabzon işi bileziğin 110 tonu


Kadınlar kim?
- Hatice Hanım ve kızı Merve. Onlar gerçekten Doğu Karadenizli anne-kız... Hayatlarında ilk kez benim için kamera karşısına geçtiler. Doğallıkları ve içlerindeki Karadeniz ruhlarıyla, yaşatmak istediğim tüm hikâyeyi verdiler.

Bu takıları kimler, ne zaman takacak?
- Bu örgü ilk kez erkekler tarafından savaşlarda kalkan olarak kullanılmış. Kadınlar için pek çok tasarım olduğu gibi erkeklerin rahatlıkla kullanabileceği tasarımlar var. Kullanmak için belli bir günü veya anı beklemeye gerek yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!