Stand-up iki saat sürmez

Güncelleme Tarihi:

Stand-up iki saat sürmez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2007 00:00

Stand-up'çı Tarkan Bulut, popüler meslektaşlarına gönderme yaptı.

Gösterilerin iki saat sürmesinin yanlış olduğunu söyleyen Bulut, "50 YTL'lik bilet satarsan, karşılığında 120 dakikalık bir şey vermek zorunda kalırsın" dedi.

Haberin Devamı

Komedi Club nedir?

Yaklaşık yedi yıldır Türkiye’de stand-up gösterileri yapıyorum. Bu işe Amerika’daki komedi club’larda başladım. Bu sene ilk defa Taksim’de Old City adında bir komedi club açıldı. Haftanın yedi gününe stand-up koymaya çalıştılar, ama o kadar stand-up’çı yok. Türkiye’de stand-up seyircisi de yok aslında. Şu ana kadar yapılanları izleyenler, bana kalırsa stand-up değil medyatik insan seyircisi.

n Komedi club’ların özelliği ne?

/images/100/0x0/55eae7b9f018fbb8f89e36fe

Stand-up’ın yeri neden komedi club? Çünkü stand-up, tadında kalması gereken, 15 dakikalık bir şakadır. Bir nevi sıkıştırılmış komedi ya da ayak üstü şov... Türkiye’deki stand-up’çıların sayısı bir elin parmağını geçmez.

Haberin Devamı

n Size göre Türkiye’deki stand-up’çılar kimler?

Cem Yılmaz, Ata Demirer, Engin Günaydın ve ben.

n Bu saydığınız isimler, hakkıyla stand-up yapıyorlar yani...

Yok, yapmıyorlar. Cem Yılmaz 120 dakikalık gösteri yapıyor. Ve bu da stand-up’tan çıkıyor, tek kişilik zorlamaya giriyor. Onda küçük bir yerde çıkıp, gösteri yapayım mantığı yok; büyük yerlerde çıkayım, bin kişi beni seyretsin mantığı var.

n Cem Yılmaz için ağır bir eleştiri olmadı mı?

Onun anlatım şekli çok iyi. Bu işe de gönül vermiş. Ama her hafta başka bir şey anlatırsan bu stand-up’tır. Aynı şeyi 10 yıl boyunca oynuyorsan, bu tek kişilik oyundur. Bu durumda Cem Yılmaz’ın yaptığına stand-up diyemezsiniz.

n Siz ona gülmüyor musunuz?

Başta daha çok gülüyordum. Gösterisini izlesem yine gülerim gerçi... Ata Demirer’e de gülüyorum. Ama 120 dakika yapmasalar, 35 dakikada bıraksalar daha da çok gülerim. Çünkü espri tekrarları oluyor. 50 YTL’lik bilet sattığın için insanlara da 120 dakikalık bir şey vermek zorundasın tabii...

n Bir ara Armağan Çağlayan da stand-up gösterisi yaptı...

/images/100/0x0/55eae7b9f018fbb8f89e3700

Haberin Devamı

Doğrusunu isterseniz, fırsatım olsaydı Armağan Çağlayan’ı engeller, "Gözünü seveyim abi yapma" derdim.

n Stand-up anlamında Amerika ile Türkiye arasında ne gibi farklılıklar var?

Kıyaslama yapmak istemiyorum. Orada da, burada da çok yetenekli kişiler var. ABD’nin tek avantajı orada sektörün oluşmuş olması.

n Ders alarak stand-up’çı olunur mu?

Bu işin bazı teknikleri var. Birçok oyuncu nasıl vurgulamalar yapması gerektiğini, sahnede elini kolunu nereye koyacağını bilemez. Onlara bu detayları öğretirsin. Ama ne kadar ders alırsan al, içinde yetenek yoksa olmaz.

n Siz gösterilerinizde canlı hayvanlar kullanıyorsunuz değil mi?

Tehlikeli olduğu için yapıyorum! Şaka bir yana, herkes işinin ilgi çekmesini ister. Ben de bu yöntemi seçtim. Mesela bu ayki gösterimde jaguar çıkaracağım.

Haberin Devamı

Sahnelerde bir ben kaldım

Cem Yılmaz zaman zaman stand-up gösterilerine ara veriyor. Ata Demirer de ayağını sakatlayınca gösterilerini yarıda kesti. Yani şu an sadece ben varım ve stand-up severlerin yeni gözdesiyim. Bunu çok iddialı söylüyorum, çünkü bunu görebiliyorum.

Hangi günler nerede çıkıyor

Tarkan Bulut, cumartesi günleri Taksim Old City’de, pazartesileri Etiler’deki Akatlar Kültür Merkezi’nde, salıları Bakırköy Sanat Merkezi’nde, perşembeleri de Bağdat Caddesi’ndeki Frame’de izleyicinin karşısına çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!