Sporcu ve antrenörlere sahada psikolog desteği

Güncelleme Tarihi:

Sporcu ve antrenörlere sahada psikolog desteği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2006 00:00

Kulüpler, küçük yaştaki çocukları spora alıştırırken artık psikologlardan destek alıyor. İstanbul’daki ES Voleybol Kulübü’nün başlattığı uygulamada 7-14 yaş grubu çocuklar, psikolog yardımıyla eğitim alıyor ve sahaya çıkıyor.

ES Voleybol Kulübü, bir spor kulübünden çok eğitim kurumu gibi çalışıyor. Kulüp yöneticileri, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki okulları dolaşıp, aralarında yeteneklileri saptayarak yıldız olmaya yatkın adaylara voleybol tekniklerinin yanı sıra psikolojik destek de veriyor.

Bu yıl başlayan uygulamaya göre, psikolojik danışma merkezi olan Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden altı uzmanın çalıştığı projede antrenörlerin yanı sıra sporcuların da maç öncesinde ve sırasında yaşadığı stres ve korkuları giderilmeye çalışılıyor. Psikologlar, gelecek vaat eden yıldız adaylarının performanslarını geliştirici yönde de çalışmalar yapıyor. Sporcu ve antrenörlerle grup çalışmalarının yanı sıra birebir görüşen uzman psikologlar, adayların disiplin kazanması için de proje geliştiriyor.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Eski Galatasaraylı voleybolcu, bilgisayar mühendisi ve Es Bilgisayar Firması’nın Genel Müdürü Sırma Üç, aslında çalışmalarının bir çılgınlık olduğunu düşünüyor. Başantrenör Gökhan Edman’la birlikte kulübü kurduklarında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeye dair aldıkları kararı şimdi uyguluyorlar.

İki eski sporcu, psikologlardan sporcularda özgüvenin oluşması, stres ve baskının olumsuz etkilerinden korunma, disiplin kazanma, paylaşma, maç öncesi heyecanı yenme, stresten uzak durma gibi zorlukları azaltma yönünde destek alıyor. Proje yeni başladığı için, psikolojik desteğin yararının olup olmadığı önümüzdeki yıl belli olacak.

Gökhan Edman

(Başantrenör)


Spor dünyasında önemli bir adım

Antrenörlüğün her kademesinde bulundum. Şu an yıldız bayan milli takım sorumlu antrenörüyüm. Ben bayan milli takımında bir ara psikologla çalıştım. Ancak ne yazık ki, psikolog çok geç geldi. Ünlü bir psikologla da Eczacıbaşı’nda çalıştık. Yine geç başlandığı için sonuç alamadık. Ayrıca 30 yaşına gelmiş sporcular, "Biz deli miyiz, psikologla bizi karşı karşıya getiriyorsunuz" düşüncesi taşıyordu. Oysa burada daha altyapıdaki çocuklarla psikologları karşılaştırdık. Bu çocuklar, bunun gerekli olduğunu farkındalar. Çalışma hayatımda hep böyle bir desteğin eksikliğini gördüm. Bu teknikle sporcunun yeterli hale gelmesi mümkün. Çünkü, takım sporlarında antrenörün her sporcu ile ilgilenmesi, sporcunun psikolojisini öğrenmesi, ona gerektiği gibi davranması çok zordur. Bu, spor dünyasında önemli bir adım.

Sırma Üç

(ES Voleybol Kulübü Başkanı)

Hem teknik hem ruhsal destek veriyoruz

Amacımız altyapıdan başlayarak, milli voleybolcu yetiştirip başarılı sporcu çıkarmak ve voleybolu yaygınlaştırmak. Bugüne kadar 300-400 çocuğa ulaştık. Tek tek civardaki okulları gezip, sporcu taraması yaptık. Beden eğitimi öğretmenlerinin yönlendirdiği çocukları davet ediyoruz. Bu çocuklar arasından 150’si geleceğin yıldızları. Çocukların kimine yol parasını verip, eğitim araç gereçlerini ve spor malzemelerini alıyoruz. Şu anda bu çocuklara ayda 25 bin dolar (yaklaşık 39 bin YTL) harcıyoruz. Antrenör kadromuz çok iyi. Başantrenör Gökhan Edman, ayın zamanda milli takımı çalıştırıyor ve diğer antrenörle sporcularımızı geleceğe hazırlıyor. Ancak, teknik konuların yanında sporcuların ruhsal durumlarını da göz önüne almalıyız. Bunun için Davranış Bilimleri Enstitüsü ile ortaklaşa bir proje çalışması başlattık. Hem sporculara teknik eğitim veriyor, hem de psikolojik destek sağlıyoruz.

Şeniz Pamuk (Özel Davranış Bilimleri Enstitüsü Klinik Psikolog)

Kişilik testiyle başlıyoruz

Önce antrenör ve takım oyuncularına bir kişilik testi yaparak, onların kişilik boyutlarının ortaya çıkarılmasını sağladık. Sonra da sporcuların ve antrenörlerin güçlü ve desteklenmesi gereken yönleri konusunda bir fikir sahibi olduk. Ve sonuçlara göre sporcu ve antrenörlere belli müdahalelerde bulunabileceğiz. Özellikle voleybolda başarılı olmaya yatkın, yıldız olması beklenen oyuncuları saptayıp, onların performanslarını geliştirmeye yönelik çalışmalara ağırlık vereceğiz. Spora, özellikle de voleybola yeteneği olup, psikolojik durumları nedeniyle yeteneğini ortaya çıkaramayan çocuklarla özel çalışacağız.

KORKULARI SİLECEĞİZ

Antrenörlerin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik eğitimlere başladık. Çünkü, çocuk ve ergenlerle çalışıyorlar. Çocukların hangi yaşta ne tür özellikler gösterdiklerini, bunların sahaya ve antrenmana nasıl yansıyabileceğine yönelik eğitim verdik. Ayrıca antrenörlerin çocuklarla iletişim konusunda endişeleri vardı. Onlara temel iletişim becerilerini aktardık. Bu arada antrenörlerin iletişim becerilerini gözlemleyeceğiz. Sporculara yaklaşım biçimleri konusunda taktikler vereceğiz. Sporculara ise geçmişlerinde yaşadığı bir başarısızlığın bugünkü performanslarını etkileyebileceğini hatırlatarak, bu konuda destek verdik. Korkularını öne çıkarıp, sonra bu korkuların silinmesi için projeler gerçekleştireceğiz.

BAŞARIYA ODAKLANDIRIYORUZ

Sporcularla ayrıca farklı bir çalışma yapacağız. Maç sırasında karşılaşabilecekleri durumları ve onların dikkatini dağıtacak unsurları hayal etmelerini istiyoruz. İmgeleme dediğimiz şeyle başarıya odaklanmış durumda bütün duyu organlarını işe katarak, zihninde o anı canlandırmasını sağlayacağız. Bütün o olumsuz faktörleri olumlu tutması için telkinde bulunuyoruz. Bu projenin başka kulüplere de model olacağını düşünüyorum.

Psikolog bizi motive ediyor

Can Erdoğan

(14, Mehmet Ali Yılmaz İlköğretim Okulu)


Geçen yıl maça çıkarken tutulup kalıyordum. Çok heyecanlanıyordum. Top yanımdan geçiyor ve bir şey yapamıyordum. Ama, şimdi psikologlarla çalışınca bu heyecandan kurtulacağım.

Fırat Bayram

(13, Bilfen Koleji)


Psikolog bizi motive ediyor. Maçlara hazırlıyor. Ruhsal açıdan bir rahatlık sağlıyor ve huzur veriyor. Spora böylece daha profesyonelce bakabiliriz.

Tolga Şahinoğlu

(12, Hasan Tan İlköğretim Okulu)


Sporcunun başarısı artar. Fazla kiloluyum, kilolarımı verip, daha verimli olmak istiyorum. Psikologun bu konuda desteği olacağını düşünüyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!