Spor yaparken dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Spor yaparken dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşam için yapılan bilinçsiz spor, özellikle 50-60 yaşın üzerindeki ve tansiyon, koroner kalp gibi hastalıkları bulunanları tehdit ediyor. Prof. Dr. Koptagel İlgün, bilinçsiz yapılan sporun, kalp krizlerine bile neden olabileceğini söylüyor. Özellikle aşırı kiloluların, spora sağlıksız bir şekilde başladıklarını belirten Prof. Dr. İlgün, bütün günü stres içinde geçirip, sigara içen 50 yaşın üzerinde bir kişinin, akşam gençlerle birlikte çim sahada bir saat futbol oynamasının çok sakıncalı olduğunu vurguladı: ‘‘Kişiler yaşlarını, hastalıklarını ve organik yapılarını gözönünde bulundurarak spor yapmalıdırlar. Bunlara dikkat edilmediği zaman krizlere kadar varan zararlı sonuçlarla karşılaşılabilir. Mesela, 50 yaşın ve ideal kilosunun üzerinde bir kişinin bir saat koşması çok zararlıdır. Bu kişi yavaş ve kısa sürelerle başlayıp, süreyi ve hızı artırarak, ritmik yürüyüş yapmalıdır. Bu haftada bir gün, bir saat koşmaktan çok daha yararlıdır. Özellikle, belli bir yaşa gelmiş. Kalp, tansiyon, damar sertliği gibi rahatsızlığı olanlar, spor yapmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.’’

EVDE İKİ KİLOMETRE

‘‘Spora zamanım yok’’ demenin de çok yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Koptagel İlgün, herhangi bir engel yoksa periyodik olarak ritmik yürüyüş yapılabileceğini söyledi. Zamanı olmadığını belirten bir ev kadının da evin içinde pencereleri açarak yürüyüş yapabileceğini vurgulayan Prof. Dr. İlgün, ‘‘Ev bir baştan bir başa 20 metre olsa ve bir ev hanımı evin içinde 100 kez yürüse, 2 kilometre yürüyüş yapmış olur’’ dedi. Ritmik yürüyüşün ya da sporun, sıcakta, güneşin altında ve hava kirliliğinin yoğun olduğu akşam saatlerinde yapılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. İlgün, spor için sahil ve ormanların ideal olduğunu da ekledi.

KİMLER PİKNİK TİP?

Sağlıksız spor, şüphesiz herkese zarar veriyor. Ancak özellikle piknik yapıda olanlar yani ‘‘tıknaz’’lar için risk daha da fazla. Hele piknik tipte olup, sigara da içiyorsanız, bilinçsiz yapacağınız spor sizin için daha da tehlikeli. Riski yükselten etkenlerden biri de stres. Astenik (ince, zayıf), atletik (güçlü kasları olan sportif) yapıdaki kişilerin, bilinçsiz yapılan spordan görecekleri zarar daha az. Prof. Dr. İlgün, piknik yapıdakileri, spor konusunda bilinçli davranmaları için özellikle uyarıyor. Bu kişilerde, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, damar sertliği ve benzeri hastalıkların ortaya çıkma olasılığının yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. İlgün, ‘‘Sigara da içiyorlarsa, bilinçsiz spor, çok riskli. Genetiklerinde bulunan yüksek tansiyon da bu kişilerin dikkatli davranmasını gerektiriyor. Piknik tipte olanların, tansiyonlarının durumunu bilmeleri ve kalp kontrolünden geçmeleri, sporu da bir uzmanın belirleyeceği çeşit ve sürede yapmaları gerekir. Spor dalının seçiminde, kişinin vücut yapısı gözönüne alınmalı’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!