Soya yemenin birçok yolu var

Güncelleme Tarihi:

Soya yemenin birçok yolu var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2005 00:00

Asyalıların 5000 yıldır bildiği ve mutfaklarında kullandığı soya, yalnızca bir bitki olarak değerlendirilmekle kalmıyor.Soya fasulyesinin kavrulduktan sonra öğütülmesiyle elde edilen soya unu, elde edildiği ürünün bütün özelliklerini taşıyor elbette. Yani, protein ve demir bakımından çok zengin ve tıpkı soya fasulyesi gibi iyi bir kalsiyum kaynağı. Soya ununda bulunan nişasta oranı ise diğer unlardaki nişasta olanından daha az. Nişastasının az olması bu undan yapılan hamurun su tutma özelliğini arttırdığından, örneğin soya unundan yaptığınız nefis bir kek alıştığınız keklerden daha nemli olabilir. Bu yüzden, eğer "kekimi soya unundan yapmak istiyorum" diyorsanız, kullandığınız süt ve yumurta miktarını azaltın. İnce noktalarHerhangi bir sos hazırlarken unun topaklanmasını istemiyorsanız sosu karıştırmak için tahta kaşık yerine çatalın ucuna batırdığınız patatesi tercih edin. Bostan kebabı8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 60 dakikaMalzeme listesi4 adet büyük boy bostan patlıcanı4 yemek kaşığı zeytinyağı2 adet orta boy havuç2 adet sivri biber2 adet orta boy domatesKöfte için250 gr köftelik kıyma3 diş sarımsak (dövülmüş)1 çay kaşığı tuz, karabiberÖncelikle, bostan patlıcanlarının üst kısmını kapak gibi kesip içini bıçak veya dolma oyacağı yardımıyla oyarak çıkarın. Çıkardığınız içleri de ufak ufak doğrayıp bir kenarda bekletin. Öte yandan, havuçları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Sivri biberleri incecik, domatesleri de kabuklarını soyduktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. Köfteyi hazırlamak için; kıyma, dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiberi bir kapta iyice yoğurun. Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Zeytinyağını geniş bir tavada kızdırıp köfteleri kızarttıktan sonra çıkarın. Kenarda bekleyen doğranmış patlıcan içi, havuç ve sivri biberi aynı tavada 5-6 dakika kadar kavurun. Üzerine köfteleri ve domatesi ilave edip tavayı ocaktan alın. Kenarda bekleyen bostan patlıcanlarının içlerini bu köfteli harçla doldurup kapaklarını kapattıktan sonra bir tepsiye sıralayın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip 175 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirdikten sonra çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun. Benli pilav8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı pirinç1 su bardağı yeşil mercimek 3 su bardağı sıcak su 2 tatlı kaşığı tereyağı 1 çay kaşığı tuz, karabiber Mercimekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra orta boy bir tencereye koyun. Üzerine 3 bardak ılık su ekleyerek, mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Tereyağını pilav tenceresine koyup erittikten sonra, üzerine sıcak su, tuz ve karabiberi ilave edip kaynamaya bırakın. Tuzlu ılık suda 30 dakika kadar beklettiğiniz pirinçleri kırmadan yıkayıp süzün. Pilavın suyu kaynamaya başlayınca, süzdüğünüz pirinçleri tencereye aktarın. Orta ateşte, pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu çeker çekmez, çok kısık ateşte 5 dakika daha pişirip, ocaktan alın. Yaklaşık 15-20 dakika dinlendirip demlendirdiğiniz pilavı hafifçe karıştırarak sıcak sıcak servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!