Sorular ve Cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Sorular ve Cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2003 01:39

İslam'da arazi paylaşımı kadın-erkek arasında nasıl olur?

Nuri GÖÇMEN/RİZE

Erkek ve kadın mirasçılar arazi paylaşımında eşit haklara sahiptirler.

Sperm bankası, kiralık anne, tüp bebek gibi konularda görüşünüz nedir? Cemal DÜRGENOĞLU/BURSA

Kadın veya erkekteki bir rahatsızlık sebebiyle tabii ilişkiyle gebeliğin gerçekleşmesi mümkün olmadığı takdirde tüp bebek yöntemiyle gebeliğin sağlanması caizdir. Fakat döllendirilecek yumurta ve spermin her ikisinin de nikáhlı eşlere ait olması, döllenmiş yumurta başka bir kadının rahminde değil eşinin rahminde gelişmesi, bu işlemin gerek anne babanın, gerekse doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağının tıbben sabit olması gerekmektedir. Kadının yumurtası veya kocası dışında yabancı bir erkekten alınan sperm ile bir kadının gebeliğinin sağlanması ise caiz değildir.

Káğıdın kutsal olduğu, dolayısıyla taharette kullanılmasının günah olduğu doğru mudur?

İsa ELMALI/ERZURUM

Tuvalet káğıdı yazı yazmak için değil özel olarak temizlikte kullanmak için imal edilmiştir. Bu nedenle taharette kullanılmasında dini açıdan bir sakınca yoktur.

Dinimizde kimsesiz çocukları evlat edinmek caiz midir? Evlatlıkların mirası nasıl olur?

Tuncay ERENOĞLU/KAYSERİ

Başkasının çocuğunu evlat edinmek dinimizde yasaklanmıştır (Ahzab, 27). Ancak kimsesiz, öksüz ve yetim çocukları alıp yetiştirmek son derece sevaptır. Peygamberimiz iki parmağını birleşik şekilde işaret ederek, ‘‘Ben ve yetime bakan kimse, cennette şöylece beraberiz’’ demiştir. Evlatlık olarak büyütülen çocuk büyütenlerin mahremi olamaz. Fakat kendisine hibe ve vasiyet yolu ile mal bırakılabilir.

Ben özel bir hastanede doktor olarak çalışıyorum. Doğarken ölen çocuğun yıkanması mecburi midir?

Mehmet/İSTANBUL

Doğarken ölen çocuk hayat eseri gösterir ve bir an için ses çıkarırsa, isim konulur, yıkanır, kefenlenir ve namazı kılınır. Şayet hayat belirtisi göstermezse yine isim konulur, yıkanır, kefenlenir, fakat namazı kılınmadan gömülür.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!