Sorular ve Cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Sorular ve Cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2003 01:40

Ben şeker hastasıyım. Oruç tuttuğumda komaya giriyorum. Doktorlar oruç tutmamamı öneriyorlar. Hocalar fidye vermem gerektiğini söylüyorlar, ancak verecek durumum yok. Beni aydınlatır mısınız? İsmail ALAN/KÜTAHYA

Yüce Allah kimseyi gücünün yetmeyeceği bir şeyle yükümlü kılmamıştır. Dolayısıyla fakir ve muhtaç kimselerin fidye vermeleri gerekmez. İnşallah sağlığınıza kavuştuğunuzda tutamadığınız oruçları kaza edersiniz.

Ben oruç tutamayacak kadar hastayım. Fidyemi vereceğim, ne kadar vereceğim, bir fakire versem olur mu?

İlyas ŞAHİN/İZMİR

Fidye her oruç günü için bir yoksulu sabahlı ve akşamlı doyurmak veya bedelini vermektir. Fidye ayrı ayrı fakirlere verileceği gibi, tek bir fakire de verilebilir. Fidyenin değişik günlerde verilmesi şart değildir. Örneğin, bir aylık fidye bir fakire bir defada verilebilir.

Unutarak orucunu yiyen kimsenin orucu bozulmaz diyorlar. Doğru mu?

Ahmet ATA/AYDIN

Unutularak orucu bozan fiillerden birini işlemek, yemek, içmek, orucu bozmaz. Hatırlayıp kendine gelince ağzındakini tükürmek ve oruca devam etmek gerekir.

Oruçlu iken banyo yapmak, denize girmek orucu bozar mı?

Fatma ANDAÇ/İSTANBUL

Bedenimize dışarıdan herhangi bir şey girmedikçe oruç bozulmaz. Bu nedenle ister temizlik ister serinlemek maksadıyla olsun, ağız ve burundan su kaçırmamak şartıyla banyo yapmak, havuza veya denize girmekle oruç bozulmaz. Ancak denizde yüzerken karşıdan gelen dalgaların etkisiyle çok defa su yutulabilir. Bu takdirde oruç bozulur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!