Son efsane Bağcıksız Converse

Güncelleme Tarihi:

Son efsane Bağcıksız Converse
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 00:00

70’leri hatırlayın... Levi’s’ın, Timberland’ın bir tek Tophane’deki Amerikan pazarında satıldığı yıllar... Amerika’ya her gidene "Lütfeennn bana bir beyaz Converse al!" diye yalvarıldığı zamanlar.... Şaşılacak şey, bugün aynı durum bağcıksız Converse için yaşanıyor.

Amerikalı tasarımcı John Varvatos’un tasarladığı ayakkabılar Türkiye’ye geçen yıl gelmeye başladı. Fakat renk ve model alternatifleri çok sınırlıydı. Bu sebeple yurtdışından getirip giyenler çok dikkat çekti. Sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada bağcıksız Converse çılgınlığı yaşanıyor. Satış rakamlarına bakılırsa şu sıralar bağcıksız Converse, markanın en klasik modeli Chuck Taylor’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Kadın, erkek ve çocuklar için hemen hemen her rengi var. İnternette moda konusunda blog yazanlar bağcıksız Converse’e türlü türlü tezahürat yapıyor. Türkiye’dekiler "Bağcıksız Converse İsteriz" diye kampanyalar başlattı. 100 yıllık spor ayakkabı markası, bağcıksız model yüzünden tekrar yükselişe geçti. Peki bu ayakkabıların sırrı neydi? Bu yazıda onu bulacaksınız.

Bağcıksız Converse’lerin sırrından bahsedeceksek yazıya John Varvatos’la başlamak şart. Varvatos’u tanımıyorsanız hakkında bilmeniz gereken iki önemli şey var. Calvin Klein’ın ünlü boxer’ını o icad etti. Ve Converse’in bağcıksız modelini ilk o tasarladı. The New York Times gazetesinin yazarlarından Mark Paris bu durumu şöyle değerlendiriyor: "Boxer erkek konforuna yapılmış bir hediyedir. Bağcıksız Converse ise sosyolojiye yapılmış bir katkıdır. Çünkü bu ayakkabılar nostaljiyi, gangsta şıklığı ile bir araya getirir."

Yazar nostalji derken Converse’in 100 yıllık geçmişini kastediyor. Hepimizin çocukken bir Converse’i oldu değil mi? Gangsta şıklığı ise daha derin bir mevzu! Eğer birinin ayakkabılarının bağcıkları yoksa, o hapishaneden yeni çıkmış demektir. Malum, demir parmaklıkların ardında bunalıma girip kendini veya bir başkasını ayakkabı bağcığıyla boğmasın diye alınan bir önlemdir bu. Hapiste yatmamış gangster de az olduğu için, bağcıksız ayakkabı hemen onları çağrıştırır. Günümüzde trend olması illegal insanların garip aurası ile açıklanabilir. Mafyaya has başka stil özellikleri de dönem dönem çok ilgi çekmiştir. Belki de bağcıksız Converse, külhanbeylerinin yumurta topuklarının modernize olmuş halidir.

Mark Paris ömrü hayatında ilk bağcıksız Converse gördüğü günü hiç unutmuyor: "Beyaz bağcıksız Converse’i giyen kişi Hollywood’da çalışan bir fon yöneticisiydi. New York’a yaz tatili için gelmişti. Ayakkabıları düpedüz beyaz, zengin ve başarılı erkeğin simgesiydi."

John Varvatos’un tasarladığı ilk bağcıksız Converse, erkek ayakkabısıydı. 2006 yılının sonlarında piyasaya çıktı. 2007’nin başlarında kadın ve çocuk için olanları da üretildi. Şu anda bağcıksız Chuck Taylor Converse Amerika’nın ikinci en çok satan Converse modeli. Birincisi ise orijinal Chuck Taylor. Bu arada küçük bir not: Bağcıksız olanlar bağcıklılara oranla iki kat daha pahalı.

Bağcıksız modellerin bu kadar ilgi görmesinin bir nedeni de kullanım kolaylığı. Bağcık bağlamaktan nefret edenler, kilolarından dolayı kolay kolay eğilemeyenler, hamileler ve iyi düğüm atmasını beceremeyen çocuklar için çok ideal. Ama tüm bu mantıklı gerekçeler, bir yıl öncesi için geçerli. Şimdi dünya zayıflık şampiyonu da olsanız bağcıklı değil bağcıksız giymelisiniz. Çünkü moda olan artık bu!

10 YAŞINDAKİ JULIAN ŞARKI BESTELEDİ

Gelelim çocuklar cephesine. Dünyada bağcıksız Converse’lerin çocuk modasında da trend haline gelmesinin nedeni ünlülerin çocukları. Bon Jovi’nin gitaristi Richie Sambora ile Heather Locklear’ın 10 yaşındaki kızları Ava Elizabeth Sambora bağcıksız Converse’lerini ayağından çıkarmıyor ve magazin dergilerine sürekli onlarla poz veriyor. Yine aynı şekilde Mary Louise Parker da oğluna bağcıksız Converse giydiriyor. Ama bağcıksız Converse’leriyle ünlenen esas çocuk Julian Hornik. New York’da bir şarkı yarışmasına girip kazanan 10 yaşındaki Hornik’in "Bağcıksız Converse" adında bir bestesi var. Klibi youtube’dan izlenebiliyor.
/images/100/0x0/55eabd73f018fbb8f893ac47

EN SON MODEL2008 sonbahar-kış sezonunda John Varvatos yeni bir bağcıksız model tasarladı. İsmi Chuck Taylor All Star Low Profile Slip. Bu modelin özelliği günlük kullanımda daha fazla rahatlık sunan ince tabanı. El dikişi ve özel iç astar gibi detaylar sayesinde bu modeller şık ve zarif.

Genç erkeklere giyinmesini öğreten tasarımcı

John Varvatos Yunan asıllı bir Amerikalı tasarımcı. Amerikan Moda Konseyi tarafından üç kez ödüllendirildi.
/images/100/0x0/55eabd73f018fbb8f893ac49
2007’de GQ dergisi onu yılın tasarımcısı seçti. Yıllık satışı 80-100 milyon arası değişiyor. Tüm dünyada 20’li 30’lu yaşlardaki erkeklere parasını kıyafetlere nasıl harcayacağını öğreten insan olarak anılıyor. Son iki-üç yıldır kadınlar için de tasarım yapıyor. Tarzı mı? Şöyle: Çok iyi giyinmiş zengin genç bir İtalyan erkeğini alın. Gece sarhoş edin. Plajda yatırın. Aynı kılıkla sabah kahvaltısına gelsin. İşte John Varvatos stili. Gömleğinin üstünde kumlar vardır ama hala çok şıktır ve saygıdeğer gözükmeye çalışır. John Varvatos’un New York, Las Vegas ve San Francisco’da mağazaları var. Ayrıca aklınıza gelen bütün çok katlı mağazalarda satılıyor.

SEMA NİŞANTAŞINDA ADLI BLOGDAN ÇAĞRI

Söylüyoruz işte:

Türkiye’de internetteki blogları taradığınızda karşınıza hemen bağcıksız Converse çıkıyor. "Sema Nişantaşında" adlı bir blogda yazar bu tutkuyu çok iyi anlatıyor. Noktalama işaretlerine dokunmadan veriyoruz:

Converse hastalığımız her zaman devam ediyor şekerim... Bugünlerde ise "bağcıksız" Converse delisi oldum :) Maalesef henüz Türkiye’de satılmıyor. Ben giyebilen ayrıcalıklı insanlardanım sanırım hihihi :)) Şimdi "Nereden çıktı bağcıksız Converse?" diyeceksiniz biliyorum. E zaman zaman bişilere takıyorum değil mi? Bu aralar Converse takıntımı geliştirmeye karar verdim sanırım. Ve en sevdiğiiimmm klasik lacivert ayrıca diğer bi sürü Converse’imin yanına bağcıksızları katmaya karar verdim. Evet evet siz bulamayacaksınız maalesef ülkemizde, ama ben karar verdim Türkiye’ye gelsin istiyoruuummm ve yazıyoruummm iştee.

Ne mi yapacağız? Öncelikle Facebook grubumuz açılacak :) ben binbir çeşit Converse’lerimin fotosunu ekleyeceğim oraya ve de bağcıksız olanları da. Sonraaa yorumlamaya başlayacağız fotolarııı :) hihihi ay daha ne olsun duysunlar diyerek beklemek kalıyor sonra da... Eheheh istersek sevgili Converse satan "dükkan" lar da bizlere ulaştırmak için getirecek sonunda "bağcıksız" Converse’i ;)

Hatta size geçen gün ne yaptığımı da anlatayım; sabah annecimle erken çıkıyoruz bazen evden, anne-kız sabah kahvaltısı yapıyoruz Nişantaşı’nda. Yine öyle bir sabah yan masamızda bir hanımefendi oturuyordu eşi ile, ayağında da gri bağcıksız Converse’lerden vardı. Dayanamadım! Sordum "Nereden aldınız?" diye. Tabii ki yurt dışından almış. Dedi ki "Ben de arıyorum, ah bulsam alıcam kızıma da!" Hemen e-mail’ini aldım hanımefendinin "Bulursam size de haber veririm" diyerek; dayanışma örneği!

Olay şu aslında: Ülkemizde bağcıksız modelin satmayacağını düşünüyor sanırım bayiler. Biz istersek gelecek belki de ;) O zaman sölüyoruz :) BAĞCIKSIZ CONVERSE İSTİYORUZ!! :)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!