Sömestrde çocuklar için en iyi 10 adres

Güncelleme Tarihi:

Sömestrde çocuklar için en iyi 10 adres
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 00:00

Yarıyıl tatili bu hafta sonu başlıyor. İki haftalık tatilde, özellikle anaokulu ve ilköğretim çağında çocukları olan anne babalar onları oyalamakta zorluk çekiyor. Çocukları bu dönemde tamamen televizyon ve internete teslim etmek istemeyen anne-babalar için pek çok alternatif var.

Küçük yaşlarda çocukları olan anne babalar, yazarlar ve uzmanlardan oluşan bir jüriye, yarıyıl tatili için iyi adresleri sorduk. Lunapark, hayvanat bahçesi ve park gibi klasik ama vazgeçilmez yerlerden, sırf çocuklar için kurulmuş oyun mekanlarına, onlara bilimi, sanatı sevdirecek atölyeler düzenleyen çağdaş müzelere kadar zengin bir liste ortaya çıktı.

EN İYİ 10

Bebek Parkı/İstanbul

Santral İstanbul

Darıca Hayvanat Bahçesi/Kocaeli

Doğuş Otomotion Center/İstanbul

Uzay Kampı/İzmir

İstanbul Atlıspor Kulübü/İstanbul

Planet Bowling/ İzmir

Lunapark Küçükçiftlik Parkı/İstanbul

İstanbul Modern

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi/Ankara

BEBEK PARKI
/images/100/0x0/55ea5c62f018fbb8f87ae737

Kaydırağın modası geçmiyor

Son yıllarda çocuklar için tasarlanan sayısız modern oyun ve eğlence alanı var ama jüri üyelerimiz birinci sıraya en klasik adresi yerleştirdi: Şehir içinde, çocuklar da düşünülerek tasarlanmış bir parkın yerini hiçbir şey tutamıyor. Boğaz’ın güzel semti Bebek, badem ezmecisi, dondurmacısı, kafe ve restoranları dışında parkıyla da meşhur. Buradaki park, 1908’de II. Meşrutiyet’in ilanından sonra halka açık bir alan olarak düşünülmüş. Deniz kıyısında, yüzyıllık ağaçlarla çevrili. Büyükler için olduğu gibi küçükler için de çok sevilen bir adres. Parkta çocuklar için kaydırak, tünel, tahteravalli, oyuncak at ve salıncak var. Semt halkının köpeklerini gezdirdiği, hafta sonları yürüyüşe çıktığı parkta, çocuklar oynarken anne babalar da Boğaz’ın tadını çıkarıyor.

SANTRAL İSTANBUL

Bilimin eğlenceli yüzü
/images/100/0x0/55ea5c62f018fbb8f87ae739


Geçen yıl Bilgi Üniversitesi’nin girişimiyle açılan bu kültür ve eğitim kompleksinde çocuklara yönelik etkinlikler çok: Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde her yaşta çocuk için oyunlar ve grup çalışmaları düzenleniyor: Renk Dedektifi Olalım, Bu Heykelin Adını Biz Koyalım, Seçtiğim Heykel, Kelimeler ve Atmosfer vb. Çocuklar, Enerji Müzesi’ndeki Oyun Alanı’nda kızılötesi kamerayla bakıp, Yağmur Masası’nda yağmurun sesini dinliyor, Enerji Bisikleti’nde pedal çeviriyor, Plazma Küre’de paratoner oluyor, Elektrik Tezgahı’nda çalışabiliyorlar. Hafta sonlarında atölye çalışmaları da yapılıyor. Aileler, çocuklarını bir atölyeye bırakıp, kendileri sergi gezebiliyor. Pazartesi hariç 10.00-22.00 arası açık. Taksim AKM önünden 20 dakikada bir ücretsiz servis kalkıyor. Eski Silahtarağa Santralı Kazım Karabekir Caddesi No: 1 Eyüp/İstanbul. Tel: 0212-444 04 28.

DARICA BOĞAZİÇİ HAYVANAT BAHÇESİ

Çocuklar zebraya bayılıyor

Darıca-Bayramoğlu Kuş Cenneti, Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1991’de kuruldu. 350 çeşit, 4 bine yakın hayvanın bulunduğu hayvanat bahçesinde sömestr tatili için siyah jaguar, babun maymun ve su samurlarının sayıları artırıldı. Burası her gün 09.00-16.00 arasında açık. 20 kişilik bir grupla gidilecekse randevu almak gerekiyor. 0-6 yaş arası ücretsiz, daha büyükler 15 YTL, grupla gelenler 10 YTL ödüyor. Bahçede büyük bir oyun parkı var. Ancak paralı oyuncakların bazıları soğuk kış günlerinde kapalı. Bir kafeteryanın da bulunduğu bahçede bir hayvan müzesi ve kelebek sergisi de yer alıyor. Aslan, penguen, cüce maymunlar, ayı, çita, Sibirya kaplanı çocukların saatlerce izlediği hayvanların başında geliyor. Tuzla Yolu Caddesi No:15 Darıca Gebze Kocaeli. Tel 0262-653 66 66.

DOĞUŞ OTOMOTION CENTER

Kara deliği merak edenlere

Albert Einstein sergisine ev sahipliği yapan Doğuş OtoMotion, sömestr boyunca çocuklar için programlar düzenliyor. Şişli Bilim Merkezi’nin 6-16 yaşındaki çocuklara hazırladığı deney alanı, 27-30 Ocak arasında Einstein Sergisi ile birlikte ziyaret edilebilecek. Burada "Aynaya Bakarak Yazma", "Kara Delik", "Momentum Transferi", "Topoloji Bulmacaları", "Ters Gözlük", "Piramit ve Küp Yapma" gibi eğlenceli deney üniteleri var. Burası 10.00-19.00 arasında açık olacak. Doğuş OtoMotion Center’da Party Kids’in bir şubesi var. İsteyen aileler çocuklarını buraya bırakıp Einstein Sergisi’ni gezebiliyor. Sergi biletleri öğrenci 4, tam 8 YTL. Doğuş Power Center Alışveriş Merkezi, Maslak Mahallesi Ahi Evren Polaris Cad. G-45 No.4 Maslak İstanbul. Tel: 0212-366 51 51.

UZAY KAMPI

Dünyadaki dört örnekten biri

Yedi yıl önce açılan Uzay Kampı, merkezi Huntsville, Alabama’da bulunan Uzay Bilimleri Sergi Komisyonu lisansına sahip. Bir ESBAŞ (Ege Serbest Bölgesi) girişimi. ABD ve Kanada’daki kamplardan sonra, dünyanın dördüncü uzay kampı. Kampta yatakhane, laboratuvarlar, Mars kontrol odası, uzay mekiği, yer kontrol merkezi, kafeterya, kantin, revir, gözlemevi, sinema salonu, planetaryum (yıldızevi) var. Bina dışında oyun parkı ve roket fırlatma alanı bulunuyor. Sömestr tatilinde düzenlenen 5 günlük programda 9-15 yaş arası gençler NASA’nın astronot eğitim simülatörlerini kullanıyor, gözlemevindeki teleskopla gezegenleri, yıldızları gözlemliyor. İki günlük Yıldızlar / Gezegenler Macerası Programı, insanlı uzay uçuşlarıyla ilgili bir haftasonu programı. Aile / Çocuk Programı, biri ebeveyn diğeri 7-11 yaş arası çocuk olmak üzere iki kişiye yönelik. Ege Serbest Bölge Gaziemir - İzmir. Tel: 0-232-252 35 00 (Dahili 104).

MASLAK İSTANBUL ATLISPOR KULÜBÜ

3 yaşında ata biniyorlar

Maslak’taki İstanbul Atlıspor Kulübü’nde çocuklar için binicilik kursları düzenleniyor. 3-12 yaş arası çocuklara eğitim veriliyor. Ancak, 3-6 yaş arasındaki çocuklar bile ata binmeyi öğrenebiliyor. Günlük biniş isteyenler 10 dakikalık gezinti turu yapabiliyor. Pazar günleri kapalı olan kulüp cumartesi günleri 10.00-14.00 arasında, diğer günler 10.00-17.00 arası açık. Ata yeni binmeye başlayanlar ile uzun zamandır binenler için farklı programlar var. Öğlen kurs alanlara yemek de veriliyor. Ücretler, alınan eğitime göre değişiyor. Beş günlük eğitim 200-400 YTL arasında. Ata binmedan çam ağaçları arasında keyfetmek isteyenler ya da doğum günü partisini burada yapanlar da Cafe Play’den yararlanabiliyor. Üç Yol Mevkii Maslak Binicilik Tesisleri İstanbul. Tel: 0212-286 38 43.

PLANET BOWLING GAME PARK

Hareketli koltukta 3 boyutlu film

Hilton Oteli’ndeki oyun merkezi Planet Bowling Game Park, sadece bowling meraklısı büyüklere hizmet etmiyor. İspanya, İngiltere, İrlanda, Rusya ve ABD’de örnekleri olan XD Theater sisteminin Türkiye’deki ilk örneği, 250 bin dolarlık bir yatırımla burada kuruldu. Bu sistemde, sekiz kişilik bir salonda, izleyiciler özel gözlükle filmi üç boyutlu seyrediyor, üstelik hareketli koltuk sayesinde filmin içine girme duygusu daha da artıyor. Her biri 5’er dakika süren, maden, uzay, denizaltı yolculuklarını konu alan 3 boyutlu filmler çocukların çok ilgisini çekiyor. Ayrıca Planet Bowling Game Park’ta 70 oyuncak var. Fastfood mönüsü sunan Game Park Cafe’de çocuklar için doğum günü partileri de düzenleniyor. Gaziosmanpaşa Bulvarı No: 7 Kat: 1 Hilton Center İzmir. Tel: 0232-425 25 80.

KÜÇÜKÇİFTLİK EĞLENCE PARKI

Atlı karınca, dönmedolap

İstanbul Dolmabahçe’de İnönü Stadı’ndan Teşvikiye’ye doğru çıkarken sağ tarafta, Maçka Parkı’nın altında yer alan lunapark çocuğuyla geleneksel eğlenceyi yaşamak isteyenler için ideal bir alan. 12 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan lunaparkta 20 oyun ünitesi var. Bu eğlence mekanına 3 yaştan itibaren her çocuk girebilir, atlı karıncaya, dönmedolaba, carousel’e, çarpışan otomobile binebilir, trambolinde zıplayabilir, sihirli aynalarda kendilerini seyredip eğlenebilir. İstanbul’un kesintisiz olarak devam eden en eski eğlence adreslerinden biri olan Küçükçiftlik Parkı’nda otopark da var, büfe de. Sinema ve lokantasıyla G-Mall Alışveriş Merkezi de hemen yanıbaşında. Kadırgalar Yokuşu No: 5 Dolmabahçe İstanbul. Tel: 0212-247 39 19.

İSTANBUL MODERN

Tatil seyahatnamesi

İ
stanbul Modern’de yarıyıl tatilinde çocuklar için Cihat Burak sergisiyle paralel düzenlenen atölye çalışmaları var. Cihat Burak, fantastik şehirler ve masal kahramanlarıyla kurulu büyülü bir evren yaratmış bir sanatçı. Çocuklar da onunla bir zaman yolculuğuna çıkıyor. Tatil Seyahatnameleri adlı iki program salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri. 6-7 yaş grubu çocuklar, Cihat Burak’ın hayvan figürlerinden yola çıkıp oyun hamurundan kahramanlar, evler tasarlıyor. 8-10 yaşındaki çocuklar, kuş resimleri yapıyor, kolileri rengárenk kuş evlerine dönüştürüyor. 11-13 yaşındakiler ise Cihat Burak resimlerindeki ayrıntılardan yola çıkarak sarayları, köprüleri, sirkleri, meydanlarıyla bir kent maketi kuruyorlar. Bu programlar ücretsiz. Rezervasyon: 0212-334 73 41. Meclisi Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Antrepo No: 4 Karaköy İstanbul.

ODTÜ BİLİM VE TEKNOLOJİ MÜZESİ

Liseliler deney yapıyor

Ortadoğu Teknik Üniversitesi kampusu içinde 2005’te faaliyete geçen müze, 3 bin 500 metrekare kapalı alanda kurulu. 10 bin metrekare açık hava sergi alanı, göleti, açık hava amfisi, kafesi, hediye dükkanı var. İlginç bir sistemle müzede nesneler kendilerini aydınlatıyor. Saat 19.00’dan sonra bu aydınlatmayla birlikte müze farklılaşıyor. Müzede, Bizans döneminden kalma makastan mikro çiplere, lokomotiften ünlülerin özel eşyalarına kadar çeşitli nesneler var. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut’un antika araba koleksiyonu da burada. Açıkhava sergisinde C-47 ve F-104 uçakları sergileniyor. Anı Köşesi’nde, İsmet İnönü’nün yazı makinesi, Ahmet Necdet Sezer’in yazı takımı, Bülent Ecevit ve Çetin Emeç’in yazı makineleri, Demirel’in hesap makinesi bulunuyor. Lise öğrencileri müzede deney yapabiliyor. Hafta içi 08.30-17.00 ve her ayın ilk Cumartesi günü 11.00-17.00 arasında açık.

JÜRİ ÜYELERİNİN DİKKAT ÇEKTİĞİ DİĞER ADRESLER

Smart Kids, Akmerkez Kiddyland, Playbarn, Liliput Oyun Evi, Party Kids, Play House Etiler, Bubels Kids Corner, Buzzy, Atölye Oyun Evi, Portakal Ağacı, Rahmi Koç Müzesi, Atatürk Arboretumu, Çanakkale Şehitliği, Magic Park.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!