Sofranın gerçek zenginliği

Güncelleme Tarihi:

Sofranın gerçek zenginliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2005 00:00

Hoşgeldin şehrimize ey güzel Ramazan ayı! Bu yıl da hepimize uğurlu gelmesi ve hayırlara vesile olması dileğiyle karşılıyoruz Ramazan ayını.Yemeğin paylaşılması, kişileri birbirine yaklaştırır, kırgın kalpleri onarır, yürekleri ve dilleri çözerek güzel duygu ve anılarla bezer. Yemek ve sofra tıpkı sevgi gibi, paylaşıldıkça çoğalır. İşte Ramazan ayı da, iftarı ve sahuru ile pek çok yemek çeşitlerinin hazırlanmasına aile ve akrabaların bir araya gelmesine sebep olur. Bu kutsal günlerde zenginliklerimizi, gerek maddi gerek manevi sahip olduklarımızı ihtiyacı olanlarla paylaşmak, aslında Ramazan ayının ruhunu da yansıtmaktadır. Eşimiz, dostumuz, aynı mahalleyi paylaştığımız komşularımızla ve yaşam şartlarının ağırlığından görüşmeyi ihmal etmek zorunda kaldığımız akrabalarımızla hasret gidermenin ve aynı sofrada, aynı kaptan yemek yemenin tadını çıkarabileceğimiz bir dönem var önümüzde. Muhtaçlara yardım elini uzatmak ve harcadıkça zenginleşip, paylaştıkça çoğaldığımızı hissedeceğimiz bu günleri çok iyi değerlendirmek elimizde. Yoğun iş temponuzdan kafanızı kaldırıp hayatınızı gerçekten anlamlı kılan değerli hazineleri anımsamanızın şimdi tam zamanı! Nohutlu yarmalı tarhana çorbası8 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi3-4 yumak yarma tarhana (dövme)1 su bardağı nohut8 su bardağı ılık su1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber2 tatlı kaşığı tereyağıNohutu bir gece önceden bol ılık suyla ıslatın. Tarhana yumaklarını da aynı şekilde 5 su bardağı ılık suyla geceden ıslayın. Ertesi gün, yumuşamış olan tarhanayı elinizle ya da kaşıkla ezerek bir tencereye aktarın. Üzerine 3 su bardağı daha ılık su ekleyip orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yıkayıp süzdüğünüz nohutu ekleyip sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Çorba kaynamaya başladıktan 25-30 dakika sonra, nohutlar iyice yumuşadığında, ocaktan alın. Tereyağını küçük bir tavada eritip kırmızı biberi ekleyin. Bir dakika pişirip çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak sıcak servise sunun.Not: Kışa hazırlık olsun diye yazdan hazırlanan yarma veya dövme (kırık buğday) tarhana çeşitli şekillerde pişirilir. Yarma, yoğurtla yoğrularak yumurta büyüklüğünde yumrular yapılır ve güneşte kurutularak kış ayları için saklanır. Cevizli kesme makarna8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi3 su bardağı kesme makarna2,5 su bardağı kaynar su1 yemek kaşığı tereyağı 1 su bardağıtoz şeker 1 su bardağı su 1 su bardağı dövülmüş ceviz içiKesme makarnayı derin bir kaba aktarıp 2,5 bardak kaynar suyu üzerine gezdirin. Kabın üzerini bir kapakla kapatıp 10 dakika kadar bekletin. Küçük boy bir tencereye; tereyağı, toz şeker ve suyu koyup orta ısılı ateşin üzerinde karıştırarak kaynatın. Sonra, bu şekerli, yağlı suyu, daha önceden ıslattığınız eriştenin üzerine aktarın. Kapağını tekrar kapatıp 5 dakika daha bekletin. Üzerine dövülmüş ceviz serpiştirerek sıcak sıcak servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!