Siz bayram harçlığı verin çocuklar ekonomiye can versin

Güncelleme Tarihi:

Siz bayram harçlığı verin çocuklar ekonomiye can versin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2009 00:00

Bugünler herkesin bayramı ama daha çok da çocukların... Onlar için bayram, yeni kıyafetler, büyük sofralarda lezzetli yemekler, gittikleri her yerde ikram edilen şekerleme ve çikolatalar ile ceplerine sıkıştırılan harçlık demek. Akrabaları ve komşuları çok olan çocuklar diğerlerine göre daha şanslı. Onlar semtine ve ailelerinin ekonomik durumuna göre 200-250 lira gibi bir parayı bayram harçlığı olarak toplayabiliyor.

Bunun çok üstüne çıkanlar ya da altında kalanlar da var tabii. Neresinden bakarsanız bakın, bu bayramda çocukların eline, normal harçlıklarının çok üzerinde bir para geçecek. Peki o parayı nasıl harcayacaklar? Rehber olması bakımından biz bir yapılabilecekler listesi çıkarttık.

Bayram harçlıkları çocuklar için bayramın en can alıcı kısmı. Dört günün sonunda, toplanan harçlıklar, ciddi bir rakama ulaşır. Genellikle bu paralar çocukların günlük veya haftalık harçlıklarının çok üzerinde olur.
Uzmanlar, “Bu konuda velilere çok önemli görevler düşüyor. Çünkü bayram nedeniyle çocukların cebine harçlıklarının çok üzerinde toplu bir para konuyor. Bu paraların gerekli ihtiyaçlar için harcanması için yol göstermek gerek” diyor.

Elbette, hele de bu dönemde, bayram harçlıklarının gideceği en uygun yer, kumbaralar ya da çocuklar için bankada açılan hesaplar. Fakat hayalindeki oyuncağı almak için yılın bu zamanını bekleyen çocuğa, tasarrufu anlatmak zor. Bu nedenle, bir tür “bayram harçlığı değerlendirme rehberi” hazırladık. Bütçeyi 100, 200 ve 250 diye 3 gruba ayırdık. Bu paralar ile neler yapılabileceğini araştırdık.

SİNEMA VE TİYATRO

Her üç grup da bayramda topladığı paralar ile sinema ve tiyatroya rahat rahat gidip eğlenebilir. Ya da evde izlemek için DVD satın alabilir, üstüne de hâlâ bol bol parası kalır.

Bayramda vizyonda olan çocuk filmleri, “Köfte Yağmuru”, “Yeni Yıl Şarkısı” ve “Yukarı Bak” adlı animasyonlar. Hepsini de 3D teknolojisiyle izlemek mümkün. Sinema biletlerinin fiyatı, 6-16.50 lira arasında değişiyor. Tabii sinema izlemenin maliyeti biletle sınırlı değil, gazoz ve patlamış mısır almak için de 8-12 lira ayırmak lazım.
Sinema yerine tiyatroyu tercih edenler için Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın yanı sıra özel grupların da geniş bir repertuvarı var. Bilet fiyatları 2 ile 15 lira arasında. Tiyatroların bazıları bugün matinede kapalı. Suarede ve bayramın geri kalanında açıklar.

Sinemaya gitmek yerine, tüm aile bir arada evde sinema keyfi yapmak isteyenler, DVD seçeneğini kullanabilir. Şu anda çocuk filmleri kategorisinde en çok satan filmler “Buz Devri”, “Harry Potter ve Melez Prens”, “Tinkerbell ve Kayıp Hazine”, “Bolt”, “Madagascar” ve “Barbie Thumbelina”. D&R mağazalarındaki fiyatları 16-20 lira arasında değişiyor.

DİL SETLERİ DE BİR SEÇENEK

Bayram harçlığı, dil becerisini geliştirme fırsatı da tanıyabilir. Kitapçılarda, dil eğitimi destekleyen CD ve CD-rom’lar satılıyor. İçlerinden dilbilgisi kitabı da çıkıyor. Fiyatları setin içindeki kitap ve CD sayısına göre değişiyor. 200-250 lira arasında.

ERKEKLERE BEN10 KIZLARA WINX

Bir erkek çocuğunu en çok sevindirecek oyuncakların başında ışın kılıcı geliyor. 20 ile 80 lira arasında bir fiyatla satın alınabilir. Sonra Ben10 saatlerini de unutmamak lazım. Bu aralar en çok sahip olmak istedikleri şey. Şehirlerarası konaklama tesislerinde ve benzin istasyonların bile satılıyor. Kızların vazgeçilmezleri arasında her zaman bulunan Barbie ve Cindy bebekler 25 ile 75 lira arasında. Ama bu yıl en popüler oyuncak bu ikisi değil, Winx kızları. Bu altı perinin maceralarını, kızlar internet sayfasından, özel dergisinden ve televizyon ekranından takip ediyorlar. İçlerinden birini seçip, kendilerini onunla özdeşleştiriyorlar. Oyuncakları da var elbette. Tanesi 40-60 lira arasında. Bir de mini olanları var, bütçenize göre anlardan da satın alabilirsiniz. Fiyatları 13 lira.

FUTBOL OYUNLARININ 2010 VERSİYONLARI

Saatler boyunca televizyon ya da bilgisayar başına kilitlenen bir çocuk ne kadar istenir bilmiyoruz ama, medya marketlerden alınacak bir PES 2010 veya FIFA 2010 PSP, her erkek çocuğun rüyası olacaktır. Bu oyunların D&R’lardaki raf fiyatları PES 2010 için 90, FIFA 10 PSP için 81 lira. Bu arada 2010 versiyonu çıkan Football Manager’ın fiyatı da 81 lira. FİFA Street 2 PSP ise 45 liraya satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!