Sivrisinekleri ter ve yağ kokusu çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Sivrisinekleri ter ve yağ kokusu çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hollandalı bir bilimadamı uzun süren araştırmalardan sonra yaz gecelerinin korkulu rüyası olan sivrisineklerin en çok hangi kokuları tercih ettiklerini belirledi. Sivrisinekler en çok ter kokusuyla yağ asitinin karışımından oluşan kokuya dayanamıyor, baştan çıkıyorlar.

Wageningen Üniversitesi'nden Willem Takenen, sivrisineklerin tercihlerini belirlemek için sıradışı bir araştırmaya imza attı. Araştırmaya katılan gönüllüler, çırılçıplak soyundular. Sonra beş dakika boyunca uzun bir süredir aç tutulan dişi sivrisinekler üzerlerine salındı.

Araştırmayla ilgili video kayıtlarından, sineklerin gönüllülerin genelde 33 derece sıcaklığındaki vücut bölümlerini tercih ettikleri ortaya çıktı. Sivri sinekler aşırı hassas antenlere sahipler. Bu nedenle kurbanlarının kokusunu 40 metre uzaklıktan alıyorlar. Kişilerin vücut kokuları, sivrisineğin kurban seçiminde önemli rol oynuyor.

Sivrisinekler çocukları ve gençleri daha az ısırıyor. Anlaşılan kadınların salgıladığı östrojen hormonuyla erkeklik hormonu testesteron, sivrisineklerin iştahını kabartıyor. Bu nedenle sivrisinekler iğnelerini batırmak için yetişkinleri tercih ediyor. Ancak uzmanlar, sivrisineklerin insanlardan çok hayvanların soluklarını koklamayı sevdiklerini belirtiyor. Özellikle kobay olarak kullanılan hint domuzu, kedi ve köpeklerin solukları sivrisinekleri anında tahrik etmeye yetip artıyor bile.

Sivrisineklerden korunma yollları

Mümkün olduğu kadar kapalı giysiler giymeye dikkat edin.

Sık sık duş yapın. Sivrisineklere cazip gelen vücut kokularını azaltır.

Sivrisineklerden korunmak için geliştirilen losyonlardan kullanın. Ancak dozu kaçırmamaya özen gösterin.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!