GeriKelebek Şişman bebeklerin kalp riski fazla
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şişman bebeklerin kalp riski fazla

Aşırı şişmanlık sadece yetişkinlerde değil, bebekler ve çocuklarda da sağlık açısından riskli görülüyor.

Şişman çocukların yaşamlarının daha sonraki dönemlerinde de şişman olma olasılıklarının büyük olduğunu belirten 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, ‘‘Şişmanlığa bağlı olarak, şeker, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, hiperlipidemi (kanda yağın fazla olması) gibi birçok sorunla karşılaşma riski de artıyor’’ dedi. Prof. Dr. Büyükgebiz, inek sütü, pirinç unu ve şekerle hazırlanan mamalarla beslenen bebeklerin genellikle şişman olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Büyükgebiz, özellikle beyin gelişiminin tamamlandığı ilk 3 yıl içinde bebeğin doğru beslenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Aşırı beslenerek ve sürekli yanlış besin maddeleri alarak şişmanlayan çocukların gelecekte şişman olma riskinin büyük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Büyükgebiz, ‘‘Erişkin yaş grubu şişmanlığı ile mücadele, süt çocukluğunda başlamalı. Süt çocukluğu yaş grubunda şişman (tombul) bebek sevimli olsa da sağlıklı değil’’ dedi. ‘Hastalık’ kabul edilen şişmanlığı ileri yaşlarda tedavi etmenin zor olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Büyükgebiz, ‘‘Araştırmalar, erişkin yaş grubunda şişman olanların yüzde 80'inin ergenlik yıllarında da şişman olduğunu ortaya koyuyor. Yine araştırmalara göre, erken çocukluk yıllarında şişman olanlar ergenlikde de şişmanlar’’ dedi.

ANNE SÜTÜ KORUYOR

Prof. Dr. Büyükgebiz, süt çocukluğu döneminde anne sütünün şişmanlığa karşı çocukları koruduğunu söyledi. Hazır bebek mamaları ile beslenmenin şişmanlık için bir risk faktörü oluşturmadığını belirten Prof. Dr. Büyükgebiz, ‘‘Mamalar anne sütüyle benzer özellikler gösterirler ve enerji içerikleri anne sütünden farklı değil. Ancak yaygın olarak tercih edilen inek sütü, pirinç unu ve şekerle evde hazırlanan besinlerden kaçınmak gerekir’’ dedi. Bebeklere erken ek gıdaya başlanmasının da şişmanlık riskini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Büyükgebiz, ‘‘Bebeğe ek gıda 6 aylık olduğunda verilmeli ve 1 yaşına kadar miktarla çeşidi artırılmalı’’ dedi.

Anne karnında Mozart keyfi

ANNE karnındaki bebeklerin 6'ncı aydan itibaren dış dünyadaki sesleri hafızalarında tuttuğu ve hatta annelerin dinlediği şarkıları bir yıl sonra hatırladığı ortaya çıktı. Hamile kadınların klasik müzik gibi yavaş ritmli parçaları tercih etmesi, bebeklerin beyin gelişimine daha faydalı.

Bilimadamları, 11 hamile kadına hamileliğinin 6'ncı ayından itibaren klasik ve pop müzik dinletti.

Bilimadamları daha sonra hamilelik döneminde annelere dinlettikleri eserleri bu defa bir yaşına ulaşan çocuklara dinlettiler. Çocukların tümü klasik müziği hemen tanıdı. Daha hızlı ritmli pop parçaları ise 6 çocuk hatırladı, 5 çocuk ise hatırlamadı.


Yorumları Göster
Yorumları Gizle