Sırt ağrısı kendi kendine geçer

Güncelleme Tarihi:

Sırt ağrısı kendi kendine geçer
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

‘Sırtım ağrıyordu, ama şikayet etmiyordum. Zatürreeden yeni kalkmıştım ki bu defa ağrılar yeniden şiddetle başladı. Öyle bir ağrı ki, hızlı yürüyemiyorum; kaldırıma çıkmak bile nefesimi kesiyor.’’

Bunlar, 18 ay çalmadık kapı bırakmayan bir hastanın sözleri.

Hasta, bel çekenlere ve kırık çıkıkçılara bile gitmiş. Sonra akupunktur tedavisi, psikiyatrlar, kan testleri, röntgenler, ultrasonlar.. Nihayet, ağrının zatürree ile ciğerlere sıçramış kanser tümöründen kaynaklandığını düşünen bir göğüs hastalıkları uzmanına kadar sürmüş macerası.

AMELİYAT YAPILMIYOR

Genelde sırt ağrısı çeken hastalar, ağrı kesici kullanarak zor dönemi atlatıyor. Ameliyat çözüm değil. Vakaların yüzde 90'ı zamanla kendi kendine düzeliyor. Belirtiler çok ciddiyse hekim ameliyat kararı alabiliyor. Sırt ağrısı yüzünden ameliyata alınmış hastaya çok ender rastlanıyor. Ameliyat kararı da hastanın acısına göre değil bacaklardaki uyuşukluk nedeniyle veriliyor.

Ancak sırt ağrısı bazen basit bir kas ağrısı olmayabilir. Omurlar arasındaki bakteri enfeksiyonundan kaynaklanan bir disk iltihabı, kürek kemikleri erimesi ya da tüberküloz gibi ciddi bir rahatsızlığa da bağlı olabilir. Tedavi için de önemli olan, bunun teşhis edilebilmesi.

TEK OMUZDA ÇANTA TAŞIMAYIN

Bazı meslekler sırt ağrısı için birebir. Hemşire, inşaat ve tarım işçileri başı çekiyor.

Sırt ağrısı nedeniyle alınan izinler yüzünden yılda 120 milyon iş günü kaybediliyor.

En çok 16-24 yaş arasında görülüyor. Nedeni, tek omuzda taşınan ağır okul çantaları!

Tedavide devrim: Washington Üniversitesi Tıp Okulu'ndaki bilimadamları omuriliği zedelenmiş fareye sinir hücreleri naklederek tekrar hareket ettirmeyi başardı. Teknik yakın gelecekte insana da uygulanacak.

Sırt kaslarınızı güçlendirmek için düzenli egzersiz yapın.

Ağırlık kaldırırken, cisimleri vücudunuza yakın tutup kaldırın; bükülmeyin, ileri doğru eğilmeyin, cismi kaldırırken uzanmayın.

İdeal vücut ağırlığınızı koruyun ve sigara içmekten kaçının.

Ayakta ya da otururken uygun pozisyonda durun.

Ağrı şiddetliyse, geçmiyorsa, hayatınızı engelliyorsa, bağırsak ya da mesane sorunlarınız varsa, kalça ve bacağınız uyuşuyorsa hekime başvurun.

Ağrı başlayınca 48 saat içinde her seferinde 5-10 dakika süreyle sırta soğuk su ya da buz torbası uygulayın. Ağrı 48 saatten uzun sürerse sıcak su torbası ya da banyosu deneyin.

Gerekirse ameliyat Ortopedi Anabilim Dalı tarafından yapılıyor. Ameliyatın gerekmediği durumlarda hasta Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nda tedavi edilmeye çalışılıyor.

ERKEKLER DE ŞİKAYETÇİ AMA...

İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Bel Ünitesi'nden Doç. Dr. Ayşegül Ketenci'ye göre bel ağrısı, esas olarak bir ev kadını hastalığı: ‘‘Kronik bel ağrılı 200 hastadan yüzde 72'si kadın, yüzde 40'ı ev hanımı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!