Sipariş verdiği eseri seslendirmeye geldi

Güncelleme Tarihi:

Sipariş verdiği eseri seslendirmeye geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2012 09:56

Amerika’nın önde gelen klasik müzik saksofoncularından Kenneth Radnofsky, genç besteci Barış Perker’in Alto Saksofon Konçertosu’nun ilk seslendirmesini yapmak üzere Türkiye’ye geldi. Radnofsky, siparişi üzerine yazılan eseri perşembe ve cuma akşamı İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde yorumlayacak.

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen yorumcu ve topluluklarından eser siparişi alan genç Türk bestecilerin sayısı artıyor. Hasan Uçarsu’nun çellist Yo-Yo Ma, Zeynep Gedizlioğlu’nun Arditti Dörtlüsü, Fazıl Say’ın Salzburg Mozarteum Orkestrası’ndan aldığı beste siparişlerinden sonra Barış Perker, Amerikalı klasik müzik saksofoncusu Kenneth Radnofsky için Alto Saksofon Konçertosu besteledi. Radnofsky, eserin prömiyerini Dorian Wilson yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) eşliğinde perşembe akşamı Kültür Üniversitesi’nde yapacak. Cuma akşamı da Fulya Sanat Merkezi’nde ikinci kez yorumlayacak.

SONATİ SEVDİ KONÇERTO İSTEDİ

Amerika’nın Boston kentinde çalışmalarını sürdüren Barış Perker, Johns Hopkins Üniversitesi Peabody Konservatuvarı’ndaki doktora çalışması sırasında Radnofsky ile tanıştı. Önceki yıl, bir konser sonrasında kuliste sanatçıya ‘Alto Saksofon ve Piyano İçin Sonatı’nı verdi. Perker, bu tanışma için cesareti sanatçının YouTube’deki çağrısından aldığını söylüyor.
“Radnofsky’nin adını Peabody’deki kompozisyon öğretmenim Christopher Theofanidis’ten duymuştum. İnternette araştırma yaparken YouTube’de videosuna rastladım. Genç bestecileri, ünlü yorumcularla tanışmaya, onlara eserlerini sunmaya davet ediyordu. Eserimi aldıktan bir süre sonra arayıp beğendiğini, seslendirmek istediğini söyledi. Ardından başka eserlerim varsa onları da yorumlamak istediğini, hatta konçerto yazarsam seslendireceğini öğrendim. Konçerto yazma fikri böyle ortaya çıktı.”
Perker, üç bölümden oluşan konçertoyu altı ayda besteledi. Radnofsky, bu süreçte genç besteciye enstrümanın teknik olanakları konusunda bilgi desteği verdi. İlk provaları birlikte yaptı.

MSGSÜ Devlet Konservatuvarı mezunu olan Perker, konçertosunda öncü kabul ettiği Adnan Saygun’un eserlerine göndermeler yapıyor. Konçertonun adagio bölümü ise, bir dinleyicisinin verdiği tema üzerine kurulu.

Haberin Devamı

ÇILGIN PROJELERİN MİMARI

Boston Üniversitesi ve New England Konservatuvarı öğretim üyesi Radnofsky (59), yaklaşık 20 yıldır ABD ve Avrupa’nın önde gelen orkestralarıyla konserler veriyor. Yayımlanmış sekiz albümü arasında Kurt Masur yönetiminde New York Filarmoni, Bernard Haitink yönetiminde Boston Senfoni’yle yaptığı kayıtlar bulunuyor. Radnofsky, yorumculuğunun yanı sıra çağdaş müziğin yaygınlaşması, genç bestecilerin teşvik edilmesi amacıyla müzik misyoneri gibi çalışıyor. 1994’te Amerikalı klasik müzik saksofoncularını bir araya getirerek ‘Dünya Çapında Prömiyerler ve Sipariş Vakfı’nı kurmuş, genç bestecilere eser siparişi vermeye başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!