Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 00:00

Amelie bu kez zor kadını oynuyor

Hors de Prix

Yön:
Pierre Salvadori
/images/100/0x0/55eb50c3f018fbb8f8b95dd2

Oyn: Audrey Tautou, Gad Elmaleh, Marie Christine Adam, Vernon Dobtcheff

ROMANTİK/KOMEDİ

ZENGİN AVCISI

Maceracı Irene, büyük bir otelde garson olarak çalışan utangaç Jean’ın bir milyarder olduğunu sanar. Gerçekte kim olduğunu öğrenir öğrenmez de ondan kaçar. Fakat Jean, Irene’ye aşık olmuştur ve onu Fransa’nın güney sahillerine kadar takip edip bulur. Jean parasız kalmış olmasına rağmen aşık olduğu kızın yaşam tarzını benimser ve şaşaalı bir konakta yaşamaya başlar. Bu yeni statüsü Jean’ı Irene’ye gittikçe yaklaştırır.

Bugüne kadar sinemada canlandırdığı karakterlerde cana yakın, sevimli kız olarak izlediğimiz ünlü Fransız oyuncu Audrey Tautou’nun "Amelie"deki herkesin içine işleyen o sevimli bakışları, bu kez erkeklere her istediğini yaptırabilen seksi bir havaya bürünüyor. Gerçi bu ’seksi’ sözü fazla abartılmasın çünkü filmde, Tautou’ya dair cüretkár sevişme sahneleri yok. Tautou’ya başrolde, Chouchou, Ole filmleriyle adını duyuran, yarı kapalı gözleriyle efsanevi komedyen Buster Keaton’ı hatırlatan, Fransa Sineması’nın yükselen yıldızı Gad Elmaleh eşlik ediyor.

Zengin Avcısı, yüzeyde "Aşk mı para mı?" sorusuna cevap arayan romantik komedi gibi gözükse de, modern toplumun karın ağrılarını mizahi bir dille eleştirmeyi ihmal etmiyor. Zengin olma hırsı ve materyalist değerlerin yükselişi ile yitip giden masumiyete dair söyleyecek sözü olan yapım, sınıf ayrımcılığına da eleştiri oklarını yöneltiyor. Kısacası karşımızda içi boş bir romantik komedi yok. Fransa’da büyük ilgi gören Zengin Avcısı, haftanın en iyisi.

Virüs artık daha da öldürücü

28 Weeks Later

Yön:
Juan Carlos Fresnadillo

Oyn: Robert Carlyle, Rose Byrne, Idris Elba, Jeremy Renner

GERİLİM

28 HAFTA SONRA

Rage virüsünün Britanya adalarına yayılmasından altı ay sonra, Amerikan Ordusu düzeni yeniden sağlamış ve karantina altındaki bölgelere insanları tekrar yerleştirmeye başlamıştır. Ülke tekrar inşa edilirken, yurtlarına geri dönen bir mülteci aile, tekrar bir araya gelmenin sevinci içindedir. Fakat içlerinden birisi Rage virüsü taşıyıcısıdır. Virüs yenilememiş ve her zamankinden çok daha öldürücü özelliklere sahip olarak ortaya çıkmayı beklemektedir...

Mezarını Derin Kaz, Trainspotting gibi başyapıtlara imza atan sıradışı İngiliz yönetmen Danny Boyle imzası taşıyan 28 Gün Sonra’nın merakla beklediğimiz devam filmi nihayet vizyona girdi. Ancak bu kez yönetmen koltuğunda Boyle’ın yerine farklı bir isim var; Intacto ile adını duyuran İspanyol yönetmen Juan Carlos Fresnadillo...

’Her devam filmi ilkinin başarısını aratır’ deyişini doğrulatan bir devam filmiyle daha karşı karşıyayız. Ancak bu sözden 28 Hafta Sonra’nın kötü bir yapım olduğu anlaşılmasın. Çünkü ilk film çıtayı çok yükseltmişti. 28 Hafta Sonra, ilki kadar büyük bir başarı elde etmese de, gerilim dozu yüksek öyküsü ve tartışma yaratan felsefi alt metinleriyle yine ilgiyi fazlasıyla hak ediyor.

Yine kana susamış zombilerin yarattığı dehşet üzerinde yoluna devam etse de, bu kez politik eleştirinin dozu artırılmış. Son dönemde yaşanan savaşlara ve insanlık trajedilerine göndermeler yapılıyor. İlk yapımda olduğu gibi yine izleyiciyi rahatsız edecek bazı sahneler bu filmde de mevcut. Etkileyici müzikleriyle de öne çıkan 28 Hafta Sonra, haftanın en kayda değer yapımlarından birisi.

İngiliz usulü polisiye komedi

Hot Fuzz

Yön: Edgar Wright

Oyn: Simon Pegg, Nick Frost, Bill Bailey, Tim Barlow

AKSİYON/KOMEDİ/MACERA

SIKI AYNASIZLAR

Nicholas Angel, Londra’nın gelmiş geçmiş en başarılı polis memurudur. İş arkadaşlarının her birinden yüzde 400 daha fazla tutuklama yaparak rekor kırmıştır. O kadar mükemmel bir polistir ki, diğer polislerin hepsi onun yanında görevini yapmıyormuş gibi kalır.

Angel’ın üstleri bu duruma daha fazla seyirci kalamazlar. Diğer polislerin morali bozulmasın diye onu yeteneklerinin pek fazla işe yaramayacağı gözden ve gönülden uzak bir köye tayin ederler. Ama Nicholas burada da kendine tehlikeli maceralar bulur.

Yönetmen Edgar Wright ve aktör Simon Pegg ikilisinin 2004 yılında beraber yarattığı "Shaun of the Dead", 40 milyon sterlinlik bütçesine göre oldukça yüksek bir gişe başarısı yakalamış ve İngiliz Bağımsız Film Ödülleri’nde En İyi Senaryo ödülünü kazanmıştı. İkili bu kez, Londra polisinden Amerikan tarzı bir polisiye komedi çıkarmaya çalışmış. Kovalamacası bol, durum komedisinden beslenen eğlenceli bir çalışma. İngiliz kara mizahından da fazlasıyla beslenen Sıkı Aynasızlar’ın imdb notu oldukça yüksek. Film izleyicilerden 10 üzerinden 8.3 almış. Bu yaz sıcaklarında perdede fazla kafa yordurmayacak eğlenceli bir seyirlik arıyorsanız Sıkı Aynasızlar, yerinde bir tercih olabilir.

Tehlikeli rehine

Whisper

Yön: Stewart Hendler

Oyn: Josh Holloway, Sarah Wayne Callies, Blake Woodruff, Joel Edgerton

GERİLİM/DRAM

ÖLÜM FISILTISI

Max’ın tek isteği, nişanlısı Roxanne ile evlenmesi için gerekli olan parayı bulmaktır. Ancak daha önce adam öldürmekten suçlu bulunduğu için bankadan kredi alamaz ve eyaletteki en zengin kadının çocuğunu kaçırıp fidye ister. Fakat kaçırılan çocuk hiç de masum değildir.

Lost dizisinin yakışıklı oyuncusu Josh Holloway ile Sarah Wayne Callies’in başrollerini paylaştıkları Ölüm Fısıltısı’nın yönetmeni tecrübeli bir isim değil. Filmografisinde sadece iki kısa filmi bulunan Stewart Hendler, ilk uzun metraj yönetmenlik denemesinde, gizemli güçlere sahip küçük bir çocuğun kaçırılmasının neden olduğu ölümcül sonuçları, gerilim türünde işliyor. Yer yer dramaya da göz kırpan yapım, ilgiyi hak ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!