Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2007 00:00

Názım Hikmet’i anlatan ilk film

Mavi Gözlü Dev
/images/100/0x0/55eaee6bf018fbb8f89fe4ad

Yönetmen: Biket İlhan

Oyuncular: Yetkin Dikinciler, Dolunay Soysert, Özge Özberk, Uğur Polat

DRAM/ROMANTİK

MAVİ GÖZLÜ DEV

Názım Hikmet, 1941 yılında Bursa Hapishanesi’ne nakledilir. Komünizm propagandası nedeniyle mahkûm olan şairin ünü içeride kulaktan kulağa, efsaneye dönüşür. Mahkûmların portresini yapan Názım’ın aklı yalnızca karısı Piraye’dedir. 1945 yılında savaş bitmiştir ama hapishane müdürü, şaire hoşgörülü davrandığı gerekçesiyle, koltuğunu despot bir müdüre bırakmak zorunda kalır. Kırbaçlı gardiyanlar Názım’ın odasını basınca kıyamet kopar. Ekim 1948’de, dayı kızı Münevver ziyaretine gelir. Názım yeni bir sevdanın coşkusuna kapılır. İki aşk arasında bocalar, bir de üstüne Münevver kocasından ayrılmayı erteleyince bunalıma girer. 10 yıldır hapistedir, artık tükenme noktasındadır...

Senaryosu dört yılı aşan sürede yazılı kaynaklardan yararlanılarak ve sekiz kez sil baştan geliştirilerek Metin Belgin tarafından yazılan "Mavi Gözlü Dev", Názım Hikmet’in hayatını konu alan ilk sinema filmi. Názım Hikmet’in Bursa Hapishanesi’ndeki dönemi için Sanat Yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler, Beykoz’da plato kurarak cezaevini yarattı. Názım Hikmet’in kaldığı oda 1944 yılında çizdiği yağlıboya tablodan esinlenerek yapıldı. Derya Ergün ve ekibinin usta makyajıyla Yetkin Dikinciler’in yüzü şaire benzetildi ve diğer karakterlerin de fotoğrafları incelenerek makyaj yapıldı. Cem İdiz, filmin müziklerinin yanı sıra "Davet" şiirini de besteledi. Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri olan Názım Hikmet’in hayatını konu alan Mavi Gözlü Dev, haftanın en iyilerinden birisi.

Üsküdar Musiki Cemiyeti

Madonna konserini basarsa

Bir İhtimal Daha Var

Yönetmen: Uğur Uludağ

Oyuncular: Hülya Avşar, Müjdat Gezen, Savaş Dinçel, Mustafa Alabora

DUYGUSAL/KOMEDİ

BİR İHTİMAL DAHA VAR

"Üsküdar Musiki Cemiyeti’nden altı eski üstat, dünya starı Madonna’nın İstanbul’daki konserini basmaya karar verirse ne olur?" sorusundan yola çıkılarak çekilen "Bir İhtimal Daha Var" filmi, dinleyici kitlesi gittikçe azalan Türk Sanat Müziği’ni yeniden gündeme getirmek gibi bir misyon üstleniyor.

Filmin konusu kısaca şöyle: Neyzen, Kenan, Farun, Asım, Gökhan ve Alev Üsküdar Musiki Cemiyeti’nden birbirini tanıyan, yılların alt edip dört bir yana savurduğu altı arkadaştır. Her şeyden üstün tuttukları müziklerini belki son kez dünyaya duyurabilmek için, Türkiye’ye gelen büyük bir yıldızın konserini basmaya karar verirler.

33 yıllık kadim dostlar Müjdat Gezen, Savaş Dinçel ve Mustafa Alabora’yı ilk kez bir araya getiren filmde Amerikan konsolosunu canlandıran Adrian Sparks, ülkemizde de gösterilen birçok Amerikan dizisinde rol aldı. Filmin konuk oyuncu kadrosu da zengin: Hıncal Uluç, Cem Özer, M. Ali Alabora, Şencan Güleryüz, Hakan Bilgin, Paşahan Yılmazer, Ceyhun Yılmaz, Müge Ulusoy, Murat Serezli, Hop Dedik Ayhan ve Serhan Aslan. Filmin görüntü yönetmenliğini "İklimler" filminden tanıdığımız Gökhan Tiryaki üstlendi. 1000 figüranın rol aldığı film altı haftalık bir sürede İstanbul’daki 40 ayrı mekanda çekildi.

CIA nasıl kuruldu

Kirli Sırlar

The Good Shepherd

Yönetmen: Robert De Niro

Oyuncular: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Robert De Niro

DRAM/GERİLİM

KİRLİ SIRLAR

Robert De Niro’nun 1993 yılında çektiği A Bronx Tale’ın ardından ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu Kirli Sırlar, Amerikan haber alma örgütü CIA’nın ilk günlerini, hayatını CIA’ya adamış bir ajan olan Edward Wilson’ın hikáyesi aracılığıyla anlatıyor: Edward Wilson, Yale Üniversitesi’nde geleceğin liderlerini yetiştiren bir kardeşlik cemiyeti olan Kurukafa ve Kemikler’e 1939’da katılır. Yeni üyeleri yakından izleyen haber alma örgütü açısından, Wilson’ın keskin zekásı, lekesiz adı ve Amerikan değerlerine olan içten inancı, kendisini haber alma işi için başlıca adaylardan biri haline getirir. Bu idealist genç adam, II. Dünya Savaşı sırasında Strateji Servis Ofisi’nde (CIA’nın öncüsü) çalışmaya başlar. Wilson’ın elde ettiği başarılar, CIA’nın oluşumunun temellerini de atar.

Filmin en büyük kozu, Münih ve Köstebek gibi yapımlara imza atan ünlü senaryo yazarı Eric Roth. Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin gibi parlak bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde Robert De Niro da küçük bir rolde oynuyor. Yönetmen Robert De Niro, konuyu gerçeklikten taviz vermeden perdeye taşıyor. Yani Kirli Sırlar’da James Bond’vari ajanlar yok. Film 160 dakika sürmesine rağmen rahat seyrediliyor.

Arananlar listesindeki en genç suçlu

Alpha Dog

Yön: Nick Cassavetes

Oyn: Ben Foster, Justin Timberlake, Bruce Willis, Anton Yelchin

DRAM/MACERA/SUÇ

ALPHA DOG

She’s So Lovely filmiyle adını duyuran Nick Cassavetes, FBI’ın en çok arananlar listesine giren en genç suçlu Jesse James’in maceralarını konu alan Alpha Dog filmiyle karşımızda. Ufak çaplı uyuşturucu ticareti yapan ukala ve dik başlı genç Johnny Truelove, Los Angeles’ta keyfetmektedir. Uyuşturucu tüccarı Jake Mazursky, Johnny Truelove’a olan borcunu ödeyemeyince Johnny ve çetesi, Jake’in 15 yaşındaki küçük kardeşi Zack’i kaçırırlar. Film ABD’de 18 yaşın altındakilere yasaklandı.

Oscar ödüllü Doğu Almanya trajedisi

Başkalarının Hayatı

Das Leben der Anderen

Yönetmen: Florian Henckel von Donnersmarck

Oyuncular: Martina Gedeck, Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Ulrich Tukur

DRAM

BAŞKALARININ HAYATI

Başkalarının Hayatı, Berlin Duvarı’nın yıkılışından beş yıl önce 1984’te Doğu Berlin’de başlıyor ve izleyiciyi iki Almanya’nın birleştiği 1991 yılına kadar götürüyor. Film, Doğu Almanya’nın gizli polis örgütü Stasi için çalışan Yüzbaşı Gerd Wiesler’in öyküsünü anlatıyor: Yüzbaşı, ünlü oyun yazarı ve sanatçı çift Georg Dreyman ve Christa-Maria Sieland’ı gözetlemekle görevlidir. Ancak yüzbaşı hayatını adadığı sosyalizme dair çelişkiler de yaşamaktadır. Film bu yıl en iyi yabancı film dalında Oscar kazandı.

Gençlik komedilerinden hoşlananlara

18’ler Takımı

Yönetmen: Mesut Taner

Oyuncular: Hande Eti, Aras Ferahyan, Mithat Çelik, Engin Aşık

KOMEDİ

18’LER TAKIMI

Kendilerine "18’ler Takımı" adını takmış lise mezunu dört genç, üniversite sınavlarını bir türlü kazanamamakta ve askere gitme korkusu yaşamaktadırlar. Ne yapıp edip sınavları kazanma ve bir süreliğine de olsa askerlikten yırtma telaşına düşmüşlerken, aralarına özel bir amaçla giren Deren adında güzeller güzeli bir kız yüzünden, kendilerini bir anda akıl almaz olayların içinde bulurlar. Neşeli Gençlik fiyaskosuna imza atan Mesut Taner, yine benzer bir gençlik komedisiyle karşımızda. Neşeli Gençlik’te ’milli olma’ temasını işleyen Taner bu kez askerlik mevzusuna yelken açıyor. Tabii yine belden aşağı sulu esprilerle dolu bir sinema diliyle.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!