Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2005 00:16

Film yapımcısı, kadın avcısı, pilot ve mucit Howard Hughes’un Oscarlık hayatı

MACERA DRAMA

GÖKLERİN HAKİMİ

The Aviator

Yön: Martin Scorsese

Oyn: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett , Kate Beckinsale

62. Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Drama Filmi, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Beste ödüllerini kazanan Göklerin Hakimi, 11 dalda Oscar’a aday gösterildi.

Filminde bulutlu bir sahne çekmek için tam altı ay bekleyecek kadar deli, 1929 yılının kısıtlı olanaklarına rağmen 20 küsur kamera kullanacak kadar mükemmeliyetçi, sesini beğenmediği için tüm filmi baştan sesli çektirecek kadar megaloman bir yapımcı Howard Hughes’un hayatını izlerken, bir sinemacının etki altında kalmaması imkansız gibi gözüküyor. Sinemanın yaşayan efsanesi Martin Scorsese’nin yönetmenliğini üstlendiği, sadece kostümleri için 2 milyon dolar harcanan Göklerin Hakimi, tam 100 milyon dolara mal oldu. Senaryo, Gladyatör ve Son Samuray gibi önemli filmlerden tanıdığımız John Logan’a ait. Görüntü yönetmeni de Oscarlı bir isim, Robert Richardson. Görüntüler, 1920-40 yılları arasındaki görsel atmosferi yakalamak adına dijital ortamda değiştirilmiş. Film Hughes’un babasından kalan servetin büyük kısmını 1929’daki ekonomik krize rağmen Cehennem Melekleri adlı filme yatırıp şöhreti yakalamasını, daha sonra Hughes Hava Taşıtları Şirketi’ni kurarak Pan American’la giriştiği büyük rekabeti, Katharine Hepburn, Ava Gardner gibi Hollywod yıldızlarıyla yaşadığı aşk maceralarını, Senatör Owen Brewster ile giriştiği hukuk mücadelesini, görenlerin uçması imkansız dediği dünyanın en büyük uçağını yapışını, fobilerini, uçaklarla kırdığı hız rekorlarını vs... Hughes’a dair (çocukluğu ve ölümü hariç) anlatılması gereken her şeyi perdeye taşıyor.

Eğreti Gelin nihayet gösterimde

dramA KOMEDİ

EĞRETİ GELİN

Eğreti Gelin

Yön:Atıf Yılmaz

Oyn: Nurgül Yeşilçay, Müjde Ar, Metin Akpınar, Onur Ünsal

Aylardır magazin basın’ın gündeminden düşmeyen, Nurgül Yeşilçay’ın ‘Rolünüze hazırlanırken hangi porno filmlerini izlediniz?’ sorusuna maruz kaldığı, Sezen Aksu’nun şarkısını bestelediği, Denizlili milletvekillerinin protesto edip, konuyu TBMM’ye kadar taşımayı düşündükleri olay film, Eğreti Gelin nihayet vizyonda...

Osmanlı İmparatorluğu döneminden 1930’lu yıllara kadar devam ettiği iddia edilen geleneğe göre; ergenlik çağına gelen erkek çocuklar, evlenip eşlerinin karşısına çıkmadan önce, cinsel deneyim kazanmak üzere Eğreti Gelin denen kadınlara emanet edilirmiş. Film, Şükran Kozalı’nın aynı adlı romanından uyarlandı. Öykü şöyle: Belediye başkanının oğlu Ali, evliliğe hazırlanmaktadır. Ancak 18 yaşında olmasına rağmen hálá çocukların leylek tarafından getirildiğine inanmaktadır. Ali’nin nişanlısı ise hemen evlenmek istemektedir. Ali’nin annesi ve babası cinselliğin alt tarafı fiziksel bir aktivite olduğunu öğretmek için sorunu bir ‘Eğreti Gelin’ bularak çözmeye karar verirler. Eğreti Gelin geleneğinin ilk başlarda Denizli iline ait olduğu belirtilmişti ama sonrasında oluşan tepkiler yüzünden Denizli’nin adı bir daha anılmadı. Öykü gerçekten ilginç, yönetmen Türk sinemasının büyük ustalarından Atıf Yılmaz, oyunca kadrosu da önemli isimlerden oluşuyor. Nurgül Yeşilçay’ın bu filmden sonra Türk Sineması’nın yeni Müjde Ar’ı olarak lanse edilmesi de olası.

Amerika’nın ulusal kahramanı itfaiyeciler

AKSİYON/DRAMA/ GERİLİM


EKİP 49

Ladder 49

Yön: Jay Russell

Oyn: Joaquin Phoenix , John Travolta , Jacinda Barrett

Söylentilere bakılırsa öykü aslında New York’ta geçiyormuş ve senaryo 11 Eylül saldırılarından önce yazılmış. Trajik olaydan sonra mekán Baltimore’a taşınmış. Film her ne kadar 11 Eylül’ü konu almasa da, terör saldırısında hayatını kaybeden itfaiyecilere saygı duruşunda bulunuyor.

Baltimore İtfaiye Departmanı’nda çalışan Jack Morrison (J. Phoenix) bir fabrikada çıkan yangında alevlerin arasında kalır. Dışarıdaki ekip arkadaşları tüm güçleriyle onu kurtarmaya çalışmaktadır. Aralarında Jack’in en yakın arkadaşı Şef Mike Kennedy de (J. Travolta) bulunmaktadır. Cehennem ateşinin arasında kurtulmayı bekleyen Jack, Baltimore İtfaiyesi’ne ilk katıldığı ve Mike’la tanıştığı günden itibaren anılara yolculuk yapar... Ekip 49, alevlerin arasında gerilim dozu yüksek bir öykü anlatsa da, 11 Eylül etkisiyle Amerikan milliyetçiliğini yücelten göndermeler ve mendil ıslatan dramatik sahnelerle dolu.

Peter Pan’ın babasıyla tanışın

DRAMA


DÜŞLER ÜLKESİ

Finding Neverland

Yön: Marc Forster

Oyn: Johnny Depp , Kate Winslet, Dustin Hoffman

Halle Berry’e Oscar kazandıran Kesişen Yollar adlı filmden tanıdığımız Marc Foster’ın yönettiği Düşler Ülkesi, ünlü çocuk klasiği Peter Pan’ın yaratıcısı İskoç yazar J.M. Barrie’nin hayat hikáyesini konu alıyor.

J.M. Barrie (J. Depp), uzun bir süredir yeni bir oyun yazamamanın sıkıntısı içindedir. Evliliği de iyi gitmemektedir. Barrie, köpeğiyle parklarda ilham perisini kovalarken, bir gün dört çocuklu dul bir kadın olan Sylvia (K. Winslet) ile tanışır. Sylvia ile yaşadığı yakınlaşma her ne kadar yazarımızın evliliğini iyice çıkmaza soksa da, Peter Pan adlı romanını yazmasına vesile olur. Düşler Ülkesi, yedi dalda aday gösterildiği Oscar’ın gizli favorisi kabul ediliyor. Filmde harikalar yaratan Johnny Depp’in ise En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’ı kazanmasına garanti gözüyle bakılıyor. Hayal gücünü yücelten, modern yaşamının rutini arasında rüyalara dalmanın, hayata nasıl anlam katacağının altını çizen Düşler Ülkesi’nin, izleyicinin gözlerini yaşartacağı kesin.

Hayata dair erkek sohbetleri

KOMEDİ MACERA


SIDEWAYS

En İyi Film, En İyi Yönetmen başta olmak üzere beş dalda Oscar’a aday gösterilen Sideways, iki eski arkadaşın şarap tadarak geçirdikleri sıra dışı yolculuğu anlatıyor. Evliliğinde büyük bir hüsran yaşayan, yazar olma hayalleri kuran İngilizce öğretmeni Miles ve evlilik hazırlıkları yapan Jack, iki yakın arkadaştır. Kaliforniya’nın şarap üretilen bölgesine bir haftalık yolculuğa çıkarlar. Bu yolculuk sırasında iki kafadar hem bol bol şarap tüketirler, hem de aşka, hayata, evlilik kurumuna dair sıra dışı sohbetlere imza atarlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!