Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 20:53

Haberin Devamı

DRAM GÖLGELER VE SURETLER

14 yıldır beklenen film

Yön: Derviş ZaimOyn: Osman Alkaş, Settar Tanrıöğen, Erol Refikoğlu, Buğra Gülsoy

kıbrıs’ta 1963’te, Türklerle Rumlar arasında patlayan olaylar, bir Karagöz kuklacısı olan babasından ayrı düşen genç kızın gözünden beyazperdeye aktarılıyor. Üstelik hem Rum, hem de Türk oyuncularla... 47. antalya altın Portakal Film Festivali’den En İyi Kurgu ve sinema Yazarları Derneği Ödülü ile dönen film, Derviş Zaim’in Cenneti Beklerken (Minyatür) ve Nokta (Hat) ile başladığı ‘Geleneksel Türk Sanatları’ üçlemesinin son halkası. Zaim, bu hayalini gerçekleştirmek için tam 14 yıl beklemiş. Gölgeler ve Suretler’de, kıbrıs Olayları sırasında bir Karagöz kuklacısı olan babasından ayrı düşen genç kızın geçirdiği dönüşüm ve olgunlaşma süreci anlatılıyor. Yıkılıp yanan köylerden daha güvenli olan şehre kaçış macerası esnasında yaşanan dostluklar ve savaş ortamı, kıbrıs’ın 60’lı yıllardaki hikâyesine ışık tutuyor. Fonu ise kıbrıs’ın Karpaz bölgesi ile Büyükkonuk Köyü’nün güzel doğası, köyleri, tepeleri ve deniz oluşturuyor.

Haberin Devamı

KOMEDİ / DRAM İKİ KADIN, BİR ERKEK

Ailenin tanımı yeniden yapılıyor

The Kids Are All RightYön: Lisa CholodenkoOyn: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska

Oscar’a en iyi film, en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında aday olan İki Kadın Bir Erkek, lezbiyen bir çiftin aile kurma hikayesini anlatıyor. Nic ve Jules, yapay döllenme ile çocuk sahibi olmuşlardır, hem de iki kere. Evin geçimini sağlayan işkolik Nic, doktordur. Jules ise ev kadını. Kızları Joni üniversiteye başlamak üzeredir, oğulları Laser ise 15 yaşında atletik bir genç. Çocuklar günün birinde gerçek babaları ile tanışmak isterler ve sonunda Paul’e ulaşırlar. Paul’ün ortaya çıkışı aile düzenini değiştirecek ve yepyeni bir aile tanımının yapılmasına yol açacaktır.

ANİMASYON SEVİMLİ HAYVANLAR

Dünyanın bütün hayvanları, birleşin!

Konferenz der TiereYön: Holger TappeSeslendirenler: Mehmet Ali Erbil, Oya Küçümen, Dilek Gürel, Selçuk Kıpçak

Sevimli Hayvanlar, insanoğlunun tetiklediği iklim değişikliğinden olumsuz yönde etkilenen hayvanları merkeze alan bir çizgi film. Kuzey Kutbundaki buzullar hızla erimekte, büyük yangınlar Orta Avustralya’yı kasıp kavurmakta ve petrol sızıntıları Galapagos Adaları’nı mahvetmektedir. Doğal yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalan bir grup hayvan, korkusuz Fransız horoz önderliğinde ve paslı bir banyo küvetinin içinde okyanusu geçer. Rotaları, dünyanın el değmemiş son köşelerinden biri olan Afrika’daki Okavango Deltası’dır. Yapımcılar filmde gerçeğe yakın ayrıntılar elde edebilmek için, bir hayvanın iskeletinden eklemlerine, hatta derisinin altındaki kas yapısına varana kadar her şeyi titizlikle çalışmış. Böylelikle film, 3 boyutlu olmasının yanı sıra iyi bir görüntü kalitesine de sahip olmuş.

DRAM İSTİLA

Haberin Devamı

Karantinadan kaçış

MonstersYön: Gareth EdwardsOyn: Whitney Able, Scoot McNairy

2009 yılında NASA, güneş sistemimizde uzaylılar olduğunu gösteren ipuçları elde eder. Jüpiter’in ayından örnek toplaması için uzaya gönderilen bir uydu, Dünya’ya dönerken Orta Amerika’ya düşer. Aracın düştüğü Meksika sınırında, kısa süre sonra yeni yaşam formları görülmeye başlar. Bölge karantinaya alınırken Meksika’nın yarısı da Yasak Bölge ilan edilir. Orada bulunan Amerikalı turist Sam Wynden, evine dönmek istemektedir. Kendisine bu yolculuğunda yine Amerikalı bir fotoğrafçı olan Andrew Kaulder eşlik eder. İkili ilginç bir maceraya doğru yola çıkar...

KOMEDİ KOLPAÇİNO: BOMBA

Haberin Devamı

Kolpacılar iş başında

Yön: Şafak SezerOyn: Aydemir Akbaş, Şafak Sezer, Ali Çatalbaş, Arzu Yanardağ

Şafak Sezer’in canlandırdığı Özgür, zengin bir ailenin oğludur ama hayatından pek memnun değildir. Ne cimri babasından ne de zengin kayınpederinden destek görmüştür. Bu arada eski sevgilisi Şale, çıkaracağı albüm için maddi destek beklemektedir. Bulamayınca Özgür’ü, gizlice çektiği bir şantaj kasediyle tehdit eder. Kalbi kırık bir kadının “kadınca” intikamı gibi görünen bu durumun arkasında aslında çok büyük hesaplar vardır. Özgür, içinde bulunduğu durumdan sıyrılabilmek için kolpacı arkadaşları Sabri ve Tayfun’dan yardım ister. Kendisine çok güvenen ekip, Özgür’ü kurtarmaya çalışırken kendilerini daha büyük belaların içinde bulurlar.

Haberin Devamı

DRAM SAKLI HAYATLAR

Önyargı ve nefrete dair

Yön: A. Haluk ÜnalOyn: Ceren hindistan, Yusuf Akgün, Lâçin Ceylan, Zerrin Sümer

1980’deki Çorum katliamından sonra istanbul’a göç eden Alevi ailenin hikâyesinden yola çıkan filmin yönetmeni Ahmet Haluk Ünal. “Yıllardır bu topraklarda yaşatılan ama sinemada yeterince konu edilmemiş bir ayrımcılıktan yola çıkıyoruz. Göstermeye çalıştığım ne Alevi ne Sünni, hiç birimizin önyargılardan bağışık olmadığı. En iyi olanın, her an kendi zıddına dönüşebileceği. Biz temelde önyargılara, bunların yarattığı nefrete dair bir film çektik. Seçtiğimiz ezilen, saklanan kimliğin Alevi olması elbette tesadüf değil. Ama bu ülkede devlet islamı ve bir tür Kemalist değilseniz, Ermeni, Yahudi, Kürt, komünist, eşcinsel mutlaka saklı bir hayatınız olmuştur. Aleviler bunların içinde yarası en eski ve kanaması en büyük olanların başında geliyor. Türkiye’nin tüm saklı hayatlarını örnekleyen Alevi kimliğinin dramı, Sünni çoğunluğun da trajedisidir” diyor.

Haberin Devamı

DRAM / ROMANTİK BİR AVUÇ DENİZ

Aşk her şeyi mahveder mi

Yön: Leyla YılmazOyn: Berrak Tüzünataç, Engin Altan Düzyatan, Zeynep Özder, Ahu Yağtu

Deniz isimli bir kızın, Deniz’e aşık Mert’in, Mert’e aşık Deniz ile Dilek’in ve oğlu Mert’e aşık Rana Hanım’ın hikayesi. Yakışıklı ve başarılı Mert, Amerika’da okulunu bitirmiş, büyük bir şirkete yönetici olarak atanmıştır. Yakın dostları Aylin ve Bora ile bir tekne turuna çıkar. Bodrum’a geldiklerinde Mert’in sevgilisi Dilek de ekibe katılır. İkisi, herkesin gıbtayla baktığı ideal bir çifttir. Ancak bu sırada Mert’in hayatına Deniz girer. Mert, herkesin “Bu kız tam bir deli” diye andığı Deniz’e aşık olur. Yalnız bu durum hem ailesinin hem de sevdiklerinin onu terk etmesine, hayatta pek çok konuda tökezlemesine sebep olur. Leyla Yılmaz’ın bu ilk filminin, eleştirmenlerden geçer not alamadığını hatırlatalım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!