Şimdi ne olacak?

Güncelleme Tarihi:

Şimdi ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Hamilelik testi yaptırdınız ve sonuç pozitif
Haberin Devamı

Bebek sahibi olmak istiyorsunuz veya istemiyorsunuz. Ancak hamile olduğunuzu öğrendiniz. Doktordan çıktınız. Şimdi sizi neler bekliyor, ne yapmalısınız?

Ana hatlarıyla, hafta hafta gebelik rehberi.

6. HAFTA

Adet gününüz gecikti. Yapılan testlerde de pozitif sonuç çıktı. Hamile olduğunuzu öğrendiniz. İlk yapacağınız işlerden biri, folik asit taşımak. Hamileliğin ilk üç ayında, günde bir folik asit tableti kullanılması, bebeğin sağlıklı gelişmesini sağlıyor. Eğer çalışmanın, hamileliğiniz açısından tehlikeli olacağını düşünüyorsanız, işvereninizle konuşmanız gerekiyor. İşyerinde alternatif bir görevi yürütmeniz mümkün olabilir. Eğer ilaç almanızı gerektiren bir hastalığınız varsa veya kürtajı düşünüyorsanız, doktorunuzdan hemen bilgi almalısınız.

8-12. HAFTA

Sakin olun. Kendinizi yorgun hissedeceksiniz ve mide bulantılarınız başlayacak. Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız, yüzme gibi hafif egzersizleri deneyebilirsiniz. Egzersiz, hamilelik döneminde ve doğumda sıkıntılarınızı hafifletecektir. Doğumu nerede yapacağınızı düşünmeye başlayabilirsiniz. Düzenli doktor kontrollerine gitmelisiniz. İdrar, şeker tahlilleriniz yapılacak ve düzenli tansiyonunuz ölçülecek. Tansiyon özellikle ilk 12 hafta çok önemli. Diş hekiminizi de ziyaret etmelisiniz. Hamilelik diş sağlığınızı etkileyebilir.

16. HAFTA

Ultrasonografiden çeşitli görüntüler alınmaya başlayacak. Bazı bölgelerin fotoğrafları ise bir kaç hafta sonra çekilebilecek. Hamilelik kontrollerinde, masrafınız bu günlerden itibaren artabilir. Eğer bir sorun varsa ya da anne adayı 35 yaşından büyükse, bebeğin sağlıklı olup, olmadığı özel bir yöntemle inceleniyor. Amniosentez adı verilen bu testte, bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek alınıyor ve analiz ediliyor. Özellikle Down sendromu olup, olmadığı araştırılıyor. Artık büyük sutyenler almanız gerektiğini de unutmayın. Özellikle spor yapan insanların kullandıkları iç çamaşırları rahat etmenizi sağlayabilir.

20. HAFTA

Artık bebeğin hareketlerini hissedebilirsiniz. Kalp atışlarını da duyabilirsiniz. Hamilelik dönemi, doğum, doğumdan sonra bebek konularında bilgi edinmeye başlayabilirsiniz.

25. HAFTA

Eğer çalışıyorsanız, patronunuzla konuşun, yerinize bakacak kişiyi belirleyin, düzenlemelerinizi yapın. Doğuma 11 hafta kala, işi bırakmayı düşünmeye başlayabilirsiniz. En geç üç hafta kala, çalışmaktan vazgeçebilirsiniz. Hastanelerin doğum servislerini gezip, inceleyin. Son dakikada fikrinizi değiştirebileceğinizi düşünerek, iki hastane belirlemeyi unutmayın. Egzersizlerinizi ihmal etmeyin.

30. HAFTA

Eğer yoruluyorsanız, hafif egzersizleri tercih edin. Doğumla ilgili her tür bilgiyi edinmeye başlayın. Örneğin kullanacağınız ağrı kesiciyi bile öğrenin. Erken doğum halinde yapılması gerekenleri, sezaryen olasılığını doktorunuzla konuşun. Bu günlerde nefessiz kaldığınızı hissedebilirsiniz. Gerekli telefonları en kolay bulabileceğiniz bir yere not edin.

36. HAFTA

Doktorunuz artık her hafta kontrol etmek isteyebilir. Ve bebek pozisyonunu değiştirmeye başlayacağı için daha rahat nefes alabilirsiniz. Tansiyonunuz sık sık yükselebilir. Doğum için gerekli çantanızı yavaş yavaş hazırlamaya başlayabilirsiniz. Vajina ve anüs arasına E vitamini yağı ile masaj yapabilirsiniz. Bu yağ cildinizdeki çatlaklara da iyi gelecektir.

37. HAFTA

Doktorunuz idrar, şeker ve tansiyon ölçümlerinizi yapacak. Ruh halinizde değişmelerle karşılaşabilirsiniz. Gerginleşebilirsiniz. Doğumla ilgili aklınıza gelen herşeyi doktorunuza sorabilirsiniz. Buzdolabınızde yenmeye hazır yiyecekler, dondurulmuş sebze, meyve bulundurun. Bebeğin doğumundan sonra ilk iki hafta bu tür işlerle ilgilenemeyeceksiniz, eğer yardımcınız yoksa, hazırlıklı olmalısınız. Hafif egzersizlere devam edin. Öğrendiğiniz gevşeme tekniklerini uygulayın. Bebeği emzirebileceğiniz bir sutyen almayı unutmayın.

38. HAFTA

Şimdiye kadar olmayan kasılmalarla karşılaşacaksınız. Doğumla ilgili tüm hazırlıklarınızı bitirin.

39. HAFTA

Artık doğum sinyalleri başlayacak. Ayrıca doğumu bu haftadan itibaren bekleyebilirsiniz. Artık hazırsınız ve beklemedesiniz. Arkadaşlarınızı ziyaret edin, film seyredin, zamanınızı en iyi şekilde değerlendirin. Doktorunuzun size verdiği tarih, iki hafta önce veya sonra olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!