’Sigarayı bırak’ sektörü 400 milyon YTL’ye ulaştı

Güncelleme Tarihi:

’Sigarayı bırak’ sektörü 400 milyon YTL’ye ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 00:00

Yasaklar başlayınca sigara bırakmaya yönelik hizmet ve ürün sağlayan sektörde büyüme planları öne çıktı.

400 milyon YTL’lik ciroya sahip ’sigarayı bırak sektörü’ sigara bandı, nikotinli içecekler, sakız, terapi, akupunktur gibi çeşitli ürün ve tedavilere talebi yüzde 20 arttı. Şirketler, çalışanlarına sigarayı bırakmada destek olmak için harekete geçti.

KAPALI alanlarda sigara içme yasağının 400 milyon YTL’lik büyüklüğe sahip sigarayı bıraktırma sektörünü ilk etapta yüzde 20 büyütmesi bekleniyor. Yasağın uygulamaya girmesi, sigarayı bırakma merkezleri, sigara bantı, nikotinli içecekler, sakız, terapi, akupunktur gibi çeşitli ürün ve tedavilere talebi artırdı. Yeni yasak, farklı içerikli ürün ve destek yöntemlerine yenilerinin de eklenmesini sağlayacak. 17 milyon sigara tiryakisinin bulunduğu Türkiye’de, her yıl ortalama 4 milyon kişi sigarayı bırakmayı deniyor. Kişi başı sigara tüketiminin yılda 130 pakete ulaştığı Türkiye’de her yıl sigara için harcanan para 15 milyar YTL’yi buluyor.

Çalışanlara destek

Sigarayı bıraktırma merkezi IQS Türkiye’nin Direktörü Hicret Akarsu, son dönemde kapalı mekanda sigara içme yasağının gündeme gelmesiyle, özellikle çalışanları için danışmanlık hizmeti almak isteyen firma sayısında artış görüldüğünü belirterek, birçok firmanın çalışanlarına sigarayı bıraktırmak için danışmanlık hizmeti alma talebinde bulunduğunu söyledi. Yasaklar sonrasında sigarayı bıraktıran ürün ve hizmetlere talep artışı yaşanacağını vurgulayan Akarsu, danışmanlık hizmeti, bant, içecek ve ilaçlardan oluşan sigarayı bıraktırma sektörünün 400 milyon YTL olan tahmini büyüklüğünün artacağını kaydetti.

Yüzde 20 talep artışı

Akarsu, başta şirketler olmak üzere kendilerine gelen talepte yüzde 20 artış yaşandığını dile getirerek, bütün şirketlerin kapalı mekanda sigaranın yasaklanmasını olumlu karşıladığını, Siemens, Yapı Kredi Yatırım, Garanti Bankası, Fiba Holding, Ziraat Bankası gibi şirketlerden çalışanlarına sigara bıraktırma için danışmanlık talebi geldiğini belirtti. IQS dışında, SSD, Anne Penman, Alan Carr, Antismoking Center gibi sigarayı bıraktırma merkezlerinde, tiryakilere, eğitim, danışmanlık, psikolojik destek, terapi ve endorfine yönelik destekler veriliyor.

Patlıcanlı içecek

Patlıcan suyuyla nikotin takviyesi yapılan sigarayı bıraktırma içeceği Nicofluid’e son bir haftada gösterilen talepte ciddi artış yaşanıyor. Nicofluid’i Türkiye’ye getirten Tuvana Dış Ticaret’in Genel Müdürü Özhan Balçık, 1.5 yılda 12 bin adet satılan içecekte kapalı alanda sigara içme yasağı nedeniyle son bir haftada yüzde 15’lik talep artışı yaşandığını kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde yüzde 75 başarı var

SİGARAYI bırakmak isteyenlere, vücuda deri veya ağız yoluyla nikotin verilmesi ve antidepresan türü ilaçların alınmasını kapsayan tıbbi tedavi yöntemleri uygulanıyor. Bunlar arasında, nikotin bantları, sakızlar ve haplar yer alıyor. İkinci yöntem ise, eğitim ve motivasyona dayalı terapi, hipnoz, akupunktur, lazer, içecek, şeker gibi uygulamalardan oluşuyor. Gelişmiş ülkelerde sigara bırakmak isteyenlerde yüzde 75’e varan oranlarda başarı elde ediliyor. Türkiye’de ise, bu oran uygulanan yönteme göre yüzde 18-93 arasında değişiyor.

Bırakmanın maliyeti 600 YTL’ye çıkıyor

TÜRKİYE’de sigara alışkanlıklarından kurtulabilmek için destek alan tiryakilerin bu hizmet ve ürünler için ödediği bedel, 1 ile 6 ay arasında değişen sigara masrafına eşit olduğu belirtiliyor. Firmalar, destek yöntemlerinin başarılı olmasındaki en önemli etkenin bırakmak için bedel ödenmesini gösteriyor. Destek ürünlerin fiyatları 8 YTL’den başlayarak 117 YTL’yi buluyor. Sigarayı bırakma merkezlerinde maliyet 660 YTL’ye kadar çıkabiliyor.

İstanbul’u 1500 afişle donattılar

SAĞLIK Bakanlığı, sigaraya karşı kampanyasını İstanbul için 1500, Ankara için ise 600 afiş ve bilboard kulandı. Kampanya için 81 ilde bilboard ve afişler devreye sokuldu. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, "Kampanyanın maliyeti" için, "Sayın Başbakanımız tam destek veriyor. Kampanya bütçesinin üst limiti yok" dedi.

İhbar ve bilgi hattı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 09.00-23.00 saatlerinde hizmet veren bir irtibat merkezi oluşturdu. Merkezin telefon ve faks numarası şöyle: Telefon: 0312 585 12 75-76 Faks: 0312 585 12 91
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!