Sigara kadınlarda doğurganlığı azaltıyor

Güncelleme Tarihi:

Sigara kadınlarda doğurganlığı azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 17:26

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Sema Oymak, “Sigara kadının doğurganlığını azaltır.

Gebelik isteyen kadınların yaklaşık yarısında sigara, beklenen gebelik için ortalama bir yıl kadar gecikmeye neden olmaktadır” dedi.
Yapılan birçok araştırmanın, sigara içen kadınlarda üreme fonksiyonunun olumsuz etkilendiği sonucunu ortaya koyduğunu belirten Oymak, “Dünya genelinde beş sigara içicisinden birisinin kadın olduğuna" dikkat çekti.
“Bugünkü sigara kullanıcılarının yarısını, gelecekte sigara ile ilişkili bir hastalık nedeniyle kaybedeceklerini çok iyi bilen tütün endüstrisi, yeni kullanıcılar yaratma ihtiyacı içindedir. Bu sebeple tütün endüstrisi kazançlarına kazanç katmak için kadınları hedef seçmiştir” diyen Oymak, “Tüm dünyada en sık ikinci ölüm sebebi olan tütün kullanımının, günümüzde her 10 yetişkinden birinin ölümünden de sorumludur” diye konuştu.
“Tütün kullanımı, 20. yüzyılda 100 milyon insanı öldürmüştür ve 21. yüzyılda 1 milyar kişiyi öldürme riskine sahiptir” diyen Oymak, tütün kullanımının, ulusal kaynakların eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe değil de ölüme sebep olan sigaraya harcanmasına yol açtığını ve ülkeleri yoksullaştırdığını kaydetti.
Oymak, kadınların sadece sigaraya değil, tütünün her şekline hayır demesi gerektiğini söyledi.

TÜP BEBEK YÖNTEMİNİ BAŞARISIZ KILIYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün "Kadın ve Sağlık" raporunda, kadınların erkeklerle aynı sağlık sorunlarını paylaşmasına ve biyolojik nedenlerle daha uzun yaşar görünmelerine rağmen, yaşamlarını genel olarak erkeklere göre çok daha kalitesiz ve sağlıksız sürdürdüklerini ortaya koyduğunu belirten Oymak, şöyle devam etti: “Tütün endüstrisi, kadınların bu sağlıksız ve kalitesiz hayatlarına bir de sigara içiciliğini ve nikotin bağımlılığını sokmaya çalışmaktadır. Sigara içiciliğinin ve nikotin bağımlılığının kadınlardaki etkileri, erkeklere göre çok daha yıkıcı ve yok edicidir. Tütün kullanımı kadınlarda da kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa ve organ hasarına sebep olur, ölümcül sonuçlar doğurur.

Sigara içiciliği, kadının sağlığını ve güzelliğini bozar. Bugüne dek yapılan birçok araştırmada kadınların sigara içmesinin üreme fonksiyonları üzerine olumsuz etkilerinin olduğu gösterilmiştir, yani sigara, kadının doğurganlığını azaltır. Gebelik isteyen kadınların yaklaşık yarısında sigara, beklenen gebelik için ortalama 1 yıl kadar gecikmeye neden olmaktadır.”

Sigara içiciliğinin, suni döllenme veya tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemlerini de başarısız kıldığını belirten Oymak, bazı ülkelerde, tüp bebek uygulamalarında sigara içen kişilerin programa alınmadıklarını, gebeyken sigara içen annelerin kanındaki nikotin ve karbonmonoksit gazının plasenta yoluyla anne karnındaki bebeğe kolayca geçtiğini ve bu durumun düşüklere, anne karnında ölümlere yol açtığını bildirdi.

Oymak, “Gebeyken sigara içen annelerde, erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bebek ve ani bebek ölümleri daha sık karşılaşılan bir durumdur. Gebe iken sigara içen annelerin çocuklarının, doğumda normal görülmelerine karşın, ileri hayatlarında öğrenme ve kavrama yeteneklerinin daha az geliştiği gösterilmiştir” dedi.

SİGARA ÇOCUKLARI DA ETKİLİYOR

Kadınların sigara içicisi olmasının çocukların çok erken dönemde sigarayla karşılaşmalarına neden olduğunu belirten Oymak, annenin sigara içiyor olması, çocuk ve gençler için sigaraya başlamada etken olduğunu kaydetti.

“Tüm gün evde olan anneler, evin herhangi bir kapalı alanında sürekli sigara içiyorsa bu, ev içinde o havayı soluyan çocuklarda pasif içiciliğe yol açabilir” diyen Oymak, bu durumun çocukların sık sık hava yolu ile bulaşan enfeksiyon geçirmesine, akciğer sağlığının bozulmasına ve genel olarak daha sağlıksız olmalarına yol açtığına dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!