GeriKelebek Sıcaklar buğdayda rekolteyi yüzde 15 azaltacak
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sıcaklar buğdayda rekolteyi yüzde 15 azaltacak

Sıcaklar buğdayda rekolteyi yüzde 15 azaltacak
refid:6813952 ilişkili resim dosyası

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle buğday rekoltesinin yüzde 10-15 oranında düşmesini beklediklerini, pamuk, mısır, ayçiçeği, tütün, narenciye, incir, fındık, domates ve karpuz gibi pek çok ürünün de olumsuz etkilenmekte olduğunu açıkladı.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, buğdayda verimliliğin İç Anadolu’da yüzde 80’lere kadar düştüğüne dikkat çekti. Şemsi Bayraktar’ın açıklamasına göre, ziraat odalarından toplanan bilgiler çerçevesinde kuraklık ve aşırı sıcaklar tüm yurtta meyve ve sebze üretimini olumsuz etkiliyor. Ege Bölgesi’nde pamukta yüzde 30 verim kaybı olacağı tahmin ediliyor. Ege Bölgesi’nde ekilen ikinci ürün mısırlar yer yer bozulmaya başladı. Ürün olan yerlerde ise verim kaybı yüzde 30 dolayında, Çukurova’da ise kayıp yüzde 10’larda. Çukurova’da ayçiçeğinde beklenen verim düşüklüğü oranı yüzde 15-20 dolayında tahmin edilirken, Denizli’de ekili tütünlerde aşırı sıcaktan kurumalarla karşılaşılıyor ve yüzde 30 verim kaybı bekleniyor. Çukurova’daki narenciye bahçelerinde yer yer dökülmeler görülüyor. Aydın’da incir üretiminde yüzde 40-50 verim kaybı beklenirken, kalitede de düşme var.

Yorumları Göster
Yorumları Gizle